milko1507131Редуциране на административните тежести и лицензионните режими са част от предложението

С писмо до заместник министър-председателя на Република България и министър на икономическото развитие Даниела Бобева екип от експерти на Областна администрация-Ловеч, представиха предложение за облекчаване на административната, лицензионна и регулаторна тежест към бизнеса. Писмото е в отговор на националната програма за подпомагане на бизнес климата в страната.

Мерките, предложени от експертите включват:

  • Намаляване на изискуемата документация;
  • Отпадане на необходимостта за представяне на документи, които са достъпни по служебен ред;
  • Намаляване на срока и таксите на предоставяните услуги;
  • Опростяване на процедурите; унифициране на предоставянето на услуги;
  • Намаляване на случаите, изискващи вписване на обстоятелства.

Това са само част от предложените мерки, които ще придобият съгласуваност при срещата с бизнеса, организирана от областния управител на Ловеч за началото на септември тази година.  На срещата ще се дискутират мерките, предложени от ведомството, както и предложенията на представители от бизнес общността.

Предвижда се подобни съвещания да се правят периодично.

6 коментара

  1. Г-н Пенчо Томчев, през последните 5 години съм направил десетки предложения на обществени обсъждания, на заседания на ПК, до ОбС, до кмет, до ОУ, но това ти няма от къде да знаеш, тъй като не съм чувал до днес Пенчо Томчев, да участва и да прави предложения на обществени обсъждания , на заседания на ПК, до ОбС, до кмет и до ОУ.
    Днес също съм направил “разумно предложение” с вх.№ АП-14-75/07.08.2013г. за превратното упражняване на власт от общински съвет Ловеч с Решение № 433 от 25 юли 2013 година и съм в очакване на реалния резултат по “оплютото” от мен Решение № 433 на ОбС.

    п.п. Г-н Пенчо Томчев, утре / четвъртък/ в общината ще има обществено обсъждане на изменение на общинска наредба, заповядай и установиш – колко и какви предложения правя …

  2. Г-н Заверджиев, докога с прослувутия си негативизъм? Много лесно е само да плюеш и да тършиш под вола теле! Умната, че последния може и да те ритне! След като си толкова отворен направи някакво разумно предложение, което да носи реален резултат. Да … би могъл да го сториш, но за това се иска … акъл!

  3. Чуй ме, Дилмано: утре рано-рано
    влака ще хвана право към града.
    Нашето село – пусто опустело –
    вече не струва пукната пара.

    Бизнес, Дилмано, там ще намеря
    и ще отворя нощен бар.
    Другите нека садят пипера –
    аз ще се върна по-богат от цар!

    А бре, Стояне, как това ще стане?
    Кърпени ризи още носиш ти,
    кърпена шапка, кърпени обуща…
    а градските нрави струват пари!

    Стига сънува, стига бълнува!
    В кръчмата пак си пийнал, май…
    Лягай, Стояне! Утре кой ще стане –
    лехата с пипера кой ще прокопай?

    Чуй ме, Дилмано, утре рано-рано
    влака ще хвана право към града.
    Ти ще повярваш в мойта закана,
    с някоя друга щом те заменя.

    Тя ще ми носи хладната бира
    с тънка усмивка, с много жар.
    Другите нека садят пипера –
    аз ще се върна по-богат от цар!

    А бре, Стояне, как това ще стане?
    Везани ризи как ще купиш ти,
    шарени шапки, лачени обуща…
    Градските дами струват пари!

    Стига сънува, стига бълнува!
    В кръчмата пак си пийнал, май…
    Лягай, Стояне! Утре кой ще стане –
    лехата с пипера кой ще прокопай?…

    http://www.youtube.com/watch?v=xUSgTf1YTkk

  4. На официалната интернет страница на Института за пазарна икономика четем:

    „Област Ловеч е разположена в Северозападна България и включва 143 населени места в осем общини – Априлци, Летница, Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин и Ябланица.

    Областта получава ниски или незадоволителни оценки в почти всички категории с изключение на икономика и здравеопазване. Доходите са на ниско ниво, заетостта – също, а чуждите инвестиции нарастват леко, но са недостатъчни, за да променят коренно оценката за областта. Една от причините зад относително незадоволителните резултати е недостатъчно добрата работа на местната администрация, която според бизнеса и гражданите не се справя успешно със задачите си. Средното ниво на данъчните ставки за данъците върху недвижимите имоти и годишния патентен данък за търговия на дребно са едни от най-високите в цялата страна. По отношение на местната власт положителна характеристика на областта е способността на общините да се възползват от средствата по оперативните програми на ЕС.

    Областта заема предпоследното място по лоши демографски показатели сред всички области. Основните слабости в социалната среда са следствие от ниския стандарт на живот на населението.”

    А в Доклада за област Ловеч на Института за пазарна икономика за 2012 година четем:

    „Бизнес среда
    Основен проблем пред бизнес средата в областта остава сравнително високото ниво на местните данъци и ставки. Въпреки чувствителните разлики в данъчната политика на отделните общини средното ниво на ставките за данъците върху недвижимите имоти и годишния патентен данък за търговия на дребно са едни от най-високите в цялата страна.

    Усещането на местния бизнес за нивата на корупция е на средни за страната нива. Подчертано ниско доверие във водещите държавни и местни институции обаче имат едва между 10 и 20% от бизнеса, а само 9% от представителите на бизнеса смятат, че корупцията в общината е висока.

    Нерегламентираните плащания също се срещат рядко. Чувствително под средното за страната остава доверието в съдебната власт, като над 50% от анкетираните, които са били страна по дело пред последните дванадесет месеца, поставят под съмнение нейната безпристрастност и неподкупност.

    Съдебната власт се ползва с по-нисък авторитет единствено в областите Шумен, Монтана и Варна.

    Проблем остава ниското ниво на предоставяне на електронни услуги от местните администрации. Едва 13% от анкетираните представители на местния бизнес са ползвали такива услуги през дванадесетте месеца преди допитването, като преобладаващата част са ползвали само базови услуги като теглене на бланки и формуляри по електронен път. Качеството на предоставяните услуги получава една от най-ниските оценки в страната, като на този етап възможност за двупосочно взаимодействие между администрацията и бизнеса е възможна само в община Ловеч.
    Общините Тетевен, Ловеч и Априлци заявяват най-голяма готовност за предоставяне на услуги на едно гише, но като цяло нивото на административните услуги остава ниско”

    п.п. Ставката на патентния данък е един от най-високите за страната и за това не малка „заслуга” има и Председателя на ОбС Ловеч за мандата 2007-2011 година… но за този проблем ще пиша специално.

  5. “Илиян Пеевски каза:
    Добра инициатива на екипа на г-н Областния управител.”

    Добра, добра, колко да е добра тази инициатива уважаеми г-н Пеевски, липсата на прозрачност и публичност / няма достъп до писмото до зам.минисъра / е „омазана” от една PR информацийка, която се явява отказ за решаване на проблема и в никой случай не може да ни заблуди, че това са: „Спешни мерки за облекчаване на бизнеса предложи Областна администрация Ловеч”

    За да имаме реално работещи „спешните мерки” за решаване на конкретни проблеми, то те трябва да са формулирани точно и ясно- как ще се решат проблемите , а не да се представят тук алабализми, като :
    Намаляване на изискуемата документация;
    Отпадане на необходимостта за представяне на документи, които са достъпни по служебен ред;
    Намаляване на срока и таксите на предоставяните услуги и.т.н. ….

  6. Добра инициатива на екипа на г-н Областния управител. Дано се получи развитие по въпросът.

    Някой знае ли колко “разрешителни и лицензионни” режима действат в България? Преди 10-на години бяха между 1500 и 2000. А някой знае ли колко са ЗАКОННИТЕ разрешителни и лицензионни режима в България? Преди 10-на години бяха по-малко от 100 /словом: сто/!!?? Всяка община, всяко ведомство, всяка държавна или общинска службичка и всеки овластен чиновник започнаха да се изживяват като държава в държавата, да си измислят всякакви противозаконни разрешителни режими и да скубят и мачкат бизнеса и отделния гражданин.

    Турският десятък е направо извън класацията пред новия чиновнически башибозук. Дете от майка не пускат да излезе, ако не са платени такси, взятки и какви ли не измишльотини от тази партийно-чиновническа напаст.

    Дори един продавач на дини стана депутат, че да избегне тези разрешителни. От друга страна пък – продавач на дини-депутат…. какво ли пък да очакваме от едно такова “светило” в политиката. Сигурно – нови разрешителни режими.

Comments are closed.