В рамките на два дни 23 и 24 септември (събота и неделя) „Бага Тур“ ще гостува на Зоопарк – Ловеч, като ще бъдат изиграни два спектакъла. През останалото време гостите и посетителите на Зоопарка ще имат възможността да участват в заниманията, организирани от багатурите.

Спектакълът “БагаТур” е разработен с цел атрактивно популяризиране и представяне на древните достояния на българите. Всички сцени и действия се играят под звуците на оригинална музика и дикторски текст, който в стихотворна форма обяснява какво се случва на сцената.

До момента трупата е канена на участия над 300 пъти в различни райони на България и чужбина /Унгария, Италия, Турция, Казахстан/. Части от него са изпълнявани в копродукции с формациите на Лили Игнатова, Нешка Робева и други ансамблови и спектаклови групи. Част от групата са участвали в реалити шоуто „България търси талант“ и са достигали до финала на предаването.

Спектакловата група е сформирана от каскадьори, актьори и танцьорки изградени по система за физическо изграждане на прабългарска школа за оцеляване “Бага-Тур”.

Спектакълът е от три части. Всяка част представя характерни бойни похвати, оръжия и работата със тях. Както исторически и фолклорни сюжети – елементи от ритуалите, митологията, танците и игрите на нашите предци – прабългарите, така и на етносите които също са участвали във формирането на сегашният български ген – траки и славяни.

Извън определеното времетраене,  след всеки спектакъл, може да се предостави възможност на желаещите от публиката да се докоснат и качат на конете, да разгледат оръжията, да се снимат с участниците в спектакъла, да пробват някои от видените техники с бич или лък, да си закупят сувенири на Бага-Тур.

Думата Багатур (βαγατουρ или βογοτορ) е висше звание на прабългарски воин. Според някои автори думата идва от тюркски (bagadur) и буквално означава юнак, храбрец. Според същия в руския език ще преминава като „богатыр“ – юнак.

Прабългарската школа за оцеляване “БАГА-ТУР” е разположена в Стара Загора, създадена е от Горан Гънчев през 2000 г. и развива широка дейност, включително и шоу-спектакъл.