investitor1205131„Бизнесмен на годината“ станаха „Месокомбинат – Ловеч“, „Авис“ и „Белсма Фърничър“

„Спарки Елтос“ АД получи ежегодната награда на община Ловеч „Инвеститор на годината“, това съобщават от пресцентъра на ловешкото кметство. Връчи я на тържествена церемония  директорът „Страни членки и международни организации” в ЮНЕСКО Жак Рао, който е гост на Ловеч за празника на града. Отличието получи от името на главния изпълнителен директор на дружеството техническият директор Анатолий Иванов.

Наградата на община Ловеч „Бизнесмен на годината“, която се дава в три категории, спечелиха „Месокомбинат – Ловеч“ АД (големи предприятия), „Авис“ ЕООД (средни предприятия) и „Белсма Фърничър“ ЕООД (малки предприятия).

Двете награди се присъждат за признание на приноса в развитието на икономиката в общината. Победителите се определят от Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч.

По време на церемонията по награждаването кметът Казанджиев подчерта ролята на бизнеса за развитието на града. Той за пореден път гарантира пълната подкрепа на общината на всеки, който инвестира в Ловеч, създава работни места и дава заплати. Кметът увери и гостите от ЮНЕСКО, на които благодари за включването на Ловеч в проекта „Балканските мостове говорят”, че общината винаги ще работи за развитието на културата, за съхраняване и обогатяване на културните традиции, на театралното изкуство. Убедени сме, че там, където политиката не може да изгради мостове, може да го направи изкуството, подчерта Казанджиев. Той честити на всички Деня на Ловеч и пожела „винаги да бъдем заедно, защото само така можем да бъдем силни”.

Думи на благодарност към кмета и към ловчалии отправи и Жак Рао за гостоприемството и приятелството, с което той и колегите му са посрещнати в Ловеч. Рао предаде и поздравите на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, на която неотложни служебни ангажименти попречиха да дойде в Ловеч. Нека не подценяваме силата на културата, само тя може да изгради истинския мост за мира и взаимното разбиране, призова Жак Рао.

За всички присъстващи на приема, даден от кмета, песни за Ловеч изпяха примата на старата градска песен Мария Петрова и холандецът, добър приятел на нашия град, Робърт Бенсън. Сред гостите бяха още завеждащият департамент „Култура” в ЮНЕСКО Антони Краузе, ръководителят на проекта „Балканските мостове говорят” Николай Стоянов, Ловчанският митрополит Гавриил, членовете на Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч.

 

За наградите

 

„Инвеститор на годината” се дава за направени инвестиции през предходната година. За постижения през 2012 г. е и наградата „Бизнесмен на годината”. Тук трите категории са:  малки предприятия – до 50 работници на трудов договор и годишен оборот до 5 млн. лв, средни предприятия – до 250 работници на трудов договор и годишен оборот до 15 млн. лв, и големи предприятия – над 250 работници на трудов договор и годишен оборот над 15 млн. лв. За определяне на победителите в конкурса се проследяват историята на фирмата, общо приходите от дейността и реализираните инвестиции за предходната година, средносписъчният брой работни места, откритите нови работни места, ръстът на работната заплата, данъчният принос към общината, просрочените или необслужени задължения към държавата. За „Инвеститор на годината“ основните критерии са общо приходите от дейността и реализираните инвестиции на територията на община Ловеч за предходната година, както и ръстът на инвестициите.

 

За победителите

 

„СПАРКИ ЕЛТОС” АД

 „Спарки Елтос“ има приходи от дейността през 2012 г. 31 917 000 лв. Реализираните инвестиции през миналата година са 7 414 000 лв. Инвестициите за производствено оборудване, строителство и ремонт на сгради са на обща стойност 5 115 000 лв срещу 2 459 999 лв през 2011 г. Това е увеличение повече от два пъти, или ръстът е 108,01 %.

Процентното съотношение на реализираните инвестиции към общия обем приходи от дейността е увеличено на 23,23 % за 2012 г., през 2011 г. е 16,61 %.

„Спарки Елтос“ АД е единствен производител на електроинструменти в България и един от утвърдените европейски производители. В момента осигурява заетост на 901 човека.

Предприятието е създадено през 1961 г., през 1996 г. е приватизирано от Спарки Груп. В години от 1997 до 2012 г. вложените инвестиции са в размер на 35 млн. евро. Периодът се характеризира с качествено нов етап в производството на български електроинструменти, в който марката „Спарки“ се налага на международните пазари в успешна конкуренция с водещи фирми от бранша. Изградена е пазарна стратегия, оптимизирана и почти изцяло обновена е продуктовата структура.  Въведени са CAD/CAM системи, технологии и оборудване при проектиране, усвояване и производство на електроинструментите. Създадено е дизайнерско бюро. Разработена и внедрена е системата „Техноклас“ за планиране и управление на производството. Обновено и разширено е производственото оборудване, внедрени са нови и усъвършенствани технологии.

В периода 2013-2015 г. дружеството залага инвестиционна програма в размер на 8 млн. евро.

В момента продуктовата гама на „Спарки Елтос“ включва повече от 200 професионални модела, модификации и аксесоари към тях. Поддържа се конкурентноспособният микс цена-качество, като по този начин се задържат позициите на водеща фирма в бранша, особено след приемането на България в ЕС. Поддържа се добър баланс между високото качество на предлаганата на пазара продукция, атрактивна цена и отлична поддръжка на закупените инструменти. Изградена е обширна сервизна мрежа, обслужваща гаранционни и извънгаранционни ремонти и резервни части.

 

„МЕСОКОМБИНАТ – ЛОВЕЧ” АД

Общо приходите от дейността през 2012 г. на „Месокомбинат – Ловеч“ АД са 111 576 000 лв, реализираните инвестиции са в размер на 606 000 лв. 621 е средносписъчният брой на работните места, не са открити нови. Ръстът на работната заплата е 0,5 %. 130 000 лв е данъчният принос към община Ловеч, няма просрочени или необслужени задължения към държавата.

 

„АВИС” ЕООД

10 998 000 лв са приходите от дейността за 2012 г. на „Авис“ ЕООД, реализираните инвестиции са в размер на 24 000 лв. 104 е средносписъчният брой работни места, не са открити нови работни места. Ръстът на работната заплата е 3,5 %. Данъчният принос към община Ловеч е 53 000 лв. Просрочени или необслужени задължения към държавата няма.

Дружеството е регистрирано през 1990 г., в момента се притежава от „Амон-Ра“ ООД– Тутракан, което е производител на патици, порода молар. Отглежда родителски стада, притежава люпилня, фуражен завод и бази за отглеждане и огушване. „Авис“ ЕООД е последното звено от производствената верига на „Амон-Ра“, предметът му на дейност е клане на водоплаващи птици, експорт на месо и черен дроб от патици. Освен патици и гъски предприятието има разрешение за обработка на пилета, пуйки и пъдпъдъци, фазани и кеклици. 90 % от производството е за износ. Част от продуктите, които произвежда, се използват за суровина за консервните предприятия във Франция, друга част се реализира в сурово състояние в търговската мрежа във Франция, Белгия, Испания, Чехия, Словакия, Румъния, Русия. 103-има работници с опит в брашна са ангажирани пряко в производството.

Дружеството има одобрение за осъществяване на експорт на патешки продукти за Русия. От 2004 г. произвежда патешкия продукт „Кашер“, а от миналата година започна производството на „Халал“ продукти.

 

„БЕЛСМА ФЪРНИЧЪР” ЕООД

„Белсма Фърничър“ ЕООД е създадено през 2005 г., младо и динамично дружество за производство на мебели от масив. Работи основно за Холандия и европейския пазар, също и за клиенти от НАЩ.

Общо приходите от дейността за 2012 г. са 5 420 000 лв, реализираните инвестиции са 1 476 000 лв. Миналата година предприятието увеличава средносписъчния брой на работните места с 43 нови и към момента на работа там са 85 човека, 5 % е ръстът на работната заплата. Данъчният принос към община Ловеч е 27 066 лв, няма просрочени или необслужени задължения към държавата.