vlevskitroyan1303152СОУ „Васил Левски“ в Троян стартира на 12 март т. г. проект „Обучение в чужбина“ по новата европейска програма „Еразъм +“.

„Повишаването на квалификацията на учителите е приоритетна дейност, заложена в Стратегията за развитие на нашето училище, което ни мотивира да участваме с настоящия проект. Той цели подобряване на качеството на обучението по чужди езици и по предмет на чужд език чрез повишаване на квалификацията на учители в индивидуални квалификационни курсове във Великобритания”, обясни на началната пресконференция директорът Розалина Русенова.

Общо седем учители – Теменужка Добрева, Марияна Станчева, Мирослава Йовчевска, Цветелина Бонева, Ренета Бакарова, Магда Колева и Диляна Табакова ще се включат в мобилности в следните направления – чуждоезиково обучение, преподаване на предмет на чужд език и по природни науки. „Това са учители със силна мотивация за участие и доказан стремеж към повишаване на професионалната си квалификация и лично самоусъвършенстване, активни са в живота на училището, имат желание за споделяне на придобитите знания и умения с колеги”, обясни критериите за подбор Русенова, която е и ръководител на проекта.

По проекта се предвижда предварителна подготовка на участниците в мобилностите за включване в избран квалификационен курс; успешно интегриране в групата учители от различни страни и принос за нейната пълноценна работа; споделяне на добрите практики и придобитите знания и умения с колеги, ученици и тяхното приложение в ежедневната работа; отчет за участието в мобилността, разпространение и публичност на реализираните проектни дейности.

Всеки участник избира курс, който да отговаря на неговите професионални потребности, лични стремежи за обогатяване на знанията и от нуждите на изпращащата го институция и се свързва с обучаващата институция, за да се регистрира за избрания от него курс. След получаване на съответната регистрация, всеки участник в мобилността започва своята подготовка в съответствие с изискванията на обучаващата институция и неговите лични нужди от придобиване на пълна информация. Участниците споделят създадените там и получените материали за курса.

Каква е ползата от успешната реализация на проекта за учителите и учениците?

vlevskitroyan1303155Убедени сме, че наученото от нас във Великобритания ще окаже своето пряко въздействие върху нашите лични и професионални компетенции. Тези курсове ще ни помогнат да надградим и актуализираме своите знания, умения и способности в преподаването на нашия предмет и ще направи по-ефективна нашата професионална дейност. Стъпвайки на една платформа с нашите ученици – използването на технологиите не само в свободното време, но и за преподаване на учебен предмет, ние ще отговаряме на техните изисквания за модерен и технически грамотен учител с дигитална компетентност, обясниха участниците в проекта. Според тях участието им в квалификационните дейности ще се отрази на цялостния облик на училището като спомогне за промяна в отношението на всички учители към използването на новостите в преподаването на чужд език; на предмет на чужд език; към новите технологии. „Знанията, придобити по време на мобилностите, ще бъдат споделени с колегите и с всеки друг, проявил интерес, за да си помагаме взаимно в подготвяне на открити уроци и изработване на тестове, презентации, снимкови материали. Колегите определено проявяват интерес към новите технологии и тяхното използване в преподавателската им дейност. Така училището се превръща в едно съвременно европейско училище, където учителите не са лектори и учениците – слушатели, а всички заедно са равностойни партньори в учебния процес в една творческа, модерна, мултимедийна обстановка”, обясни още Русенова.

На 17 март 2014 г. са подадени документите за кандидатстване по програмата „Еразъм +”, през юли проектът е одобрен с 97.5 точки сред общо 200 проекта, от които общо одобрените са само 15, а на 25 септември 2014 г. е сключен договорът за реализацията му. Общата стойност на проекта е 24 080 евро или около 47 100 лв. Пътуването и участието в индивидуалните курсове на участниците ще е в периода от 29 март до 11 април т. г., а до 31 май проектът трябва да бъде приключен и отчетен.

Програмата „Еразъм +” подкрепя образователната мобилност за преподавателски или непреподавателски състав, която да бъде част Европейския план за развитие на изпращащата организация, да отговаря на нуждите за професионално развитие на персонала, да осигури разпространение на резултатите сред образователната общност.