hor807141С грамота и плакет от международния фестивал “Лято в Будапеща” се завърна смесеният хор “Панайот Пипков” при Ловчанско читалище “Наука – 1870 г.” с диригент Даниела Павлова. Фестивалът се проведе от 3 до 6 юли с участници от България, Русия, Полша, Гърция и Унгария.

Ловешкият хор участва в два концерта. Първият бе на открита сцена, нашите изпълниха седем обработки на български народни песни. Хористите бяха поздравени лично от българския посланик в Унгария Бисерка Бенишева, която беше поканила българската общност.

Вторият концерт, в който пяха само четири хора, ще остане незабравим. Той беше в уникалната базилика”Свети Стефан” – един знаков символ на Будапеща, с великолепна акустика и невероятна атмосфера. Изпълненията  на красивите български песни предизвикаха възторг у зрителите. Това беше един своеобразен връх в изявите на хора през последните години.

hor807142Незабравими ще останат пътешествието с кораб по р. Дунав, панорамната разходка с екскурзовод, вечерите по грейналите и оживени улици “Ваци” и “Андраши”, концертът на 100-те виолончелисти, участията в международните хора и танци на фестивала, създадените приятелства.

Ловешките хористи се завърнаха от “Кралицата на Дунава” – Будапеща, заредени с много впечатления, настроение и нагласа за бъдещи концерти.