mmitev2103141Павлин Иванов

Прочетох публикациите и коментарите по темата „Йобекс“ и останах с впечатление, че обществеността не разбира ролята и функциите на Инспекцията по труда. Това каза в началото на пресконференцията инж. Митко Митев, директор на ИТ Ловеч, която той даде във връзка с извършените проверки по сигнали на работници във фирма „Йобекс България“.

Функциите на Инспекцията по труда не са на правозащитна организация. Ние сме равно отдалечени и от работодателите и от работниците, обясни Митев. Нашата роля е да проверяваме определени казуси по спазване на трудовото законодателство. Ако има нарушения, предприемаме мерки, които са разписани в Кодекса на труда.

Нашата роля не е на Спартак, който да поведе робите, заяви инж. Митев. Ролята на Спартак трябва вземат самите работници и служители. Кодекса предвижда свободно сдружаване на работници и служители с цел защита на права.

Никъде в публикациите не видях въпроса къде са синдикатите, каза Директора на Инспекцията по труда. Синдикатите са тези, които трябва да застанат пред работодателя и да поставят своите искания пред работодателя, каза Митев. Ако работодателя не ги изпълни, закона е предвидил мерки за решаване на трудовите спорове, включително стачки и други законни действия.

Не искам да се оправдавам, но искам да сме наясно какво можем, какъв ресурс имаме, каза инж. Митев. С 8 инспектора, с които разполагам в момента, не мога да ги разположа на всички портали за да следят кой кога идва на работа. Моите служители вчера са гонили хора без договори в тетевенския балкан до 8 часа вечерта. Всеки ден са по обекти, следят за безопасни условия на труд. Функциите, с които сме натоварени са доста големи и прекалено много са очакванията от Инспекцията по труда да се бори със сивата икономика, да съдейства за изплащане на трудовите възнаграждения. Постигаме успехи, намаляха предприятията, които дължат възнаграждания за голям период от време, драстично е намалял броя на трудовите злополуки.

Сигурно има още какво а правим за да покажем на обществото, че имаме воля и желание да си вършим работата, каза инж. Митев. Опитваме се, правим го. Факт е, че обществото не разбира, съдейки по коментарите, които прочетох след това, което правим. Може би грешката е моя, че не е достигнало до обществото какво правим, как го правим и защо го правим, добави директора на Инспекцията.

 

Случаят „Йобекс България“

Както преди една седмица си говорихме с вас (Бел.р. – Даниела Балабанова БТА, Пламен Христов БНР и Павлин Иванов „Ловеч днес“), за да се установи нарушение на работно време и полагане на извънреден труд, трябва да включим хронометрите, каза инж. Митко Митев. Това и направихме, вие присъствахте на повечето от проверките и през нощта и на другия ден и на по следващия ден и в началото и в края на работния ден и в събота и в неделя.

Това, което се очакваше да установим го установихме. Така, както беше казал в устна форма г-н Пицути, че се работи 6 дена по 11 часа, общо 66 часа за седмица. Това се и случи. Установихме го, нарушението тук е нарушаване на нормата от 56 часа за една работна седмица при сумирано изчисляване на работно време. Всички документи са в тези две папки – декларациите на работниците кой колко време е работил, графици и т.н.

След прецизиране на всички детайли ще преминем към издаване на акт за административно нарушение. Законодателя е дал срок от три месеца от установяване на нарушението. Аз държа да го изпипаме, защото във всички случаи този акт ще бъде обжалван в съда, заяви Директора на ловешката Инспекция по труда.

Детайлният преглед на Правилника за вътрешния ред в „Йобекс България“ е показал непълноти – не е отразено началото и края на работните смени и времето за почивки при смените при сумирано изчисляване на работното време.

В събота е установено, че административния персонал на „Йобекс“ е работил в събота, като за това има заповед, но не е изпълнено задължението да бъде информирана Инспекцията по труда, което също е нарушение.

Инж. Митев съобщи, че за периода 2012 – 2013 в „Йобекс България“ са извършени 9 проверки. 5 от тях са по жалби, а 4 по инициатива на Инспекцията по труда. При тези проверки са установени 26 нарушения, като 11 от тях са по условия за безопасен труд, 15 по трудови правоотношения.

За всички нарушения са дадени предписания. При една от проверките, протокола с предписания касаещ изплащане на извънреден труд е бил атакуват пред Административен съд Ловеч. Съдът е отменил предписанията и е осъдил Инспекцията да заплати разноските по делото, съобщи инж. Митев.

Другата фирма, която оперира на територията на цеха и в която Серджо Пицути участва– „ИПБ“, също е проверявана през периода 2012-2013 година. Извършени са 6 проверки, три поискани (по жалби и сигнали) и три служебни (по инициатива на ИТ Ловеч).

Установени са 18 нарушения, като 14 от тях по трудови правоотношения и 4 по здравословни и безопасни условия на труд. Също един от протоколите с предписания за извънреден труд е бил атакуван съд, като отново е бил отменен.

Това, че съдът отменя наши документи ни кара да бъдем много прецизни и да не бързаме с издаването на административен акт, заяви инж. Митев.

За 2014 година това е втората проверка, която се извършва в „Йобекс България“, съобщи Директора на Инспекцията по труда в Ловеч. Първата проверка е била на 5 март, когато е установено, че няма графици. Издадени са предписания, които вече са изпълнени.

При втората проверка от 10-ти март, в която участваха и ловешки журналисти, до които бяха изпратени сигнали от работници за нарушения на трудовото законодателство в „Йобекс“  към този момент (проверката все още не е приключила) има данни за превишаване на нормата от 56 часа определена за продължителност за работна седмица при сумирано изчисляване на работното време. Второто, което ще залегне в предписанията е прецизиране на Правилника за вътрешният трудов ред и третото нарушение е на работното време свързано с администрацията на фирмата.

До сега, финансови санкции към фирмата не е имало, единствено предписания, по които е оказван контрол за тяхното изпълнение, уточни инж. Митев.

 

Директора на Инспекцията по труда в Ловеч инж. Митко Митев коментира и изявленията на бивши работници от „Йобекс“, които излязоха с имената си пред БТА, БНР и „Ловеч днес“ и обвиниха Инспекцията, че не си е свършила работата. Обвиниха и управителя на фирмата, че е предлагал пари на инспекторите и съобщиха, че се води двойна документация, а освен това, при предишни проверки се е знаело предварително във фирмата кога ще има проверка от Инспекцията, като при проверките, работниците са извеждани от предприятието.

Директорът на Инспекцията по труда заяви, че това са тежки обвинения и те подлежат на доказване. Той посъветва тези сигнали да се подадат до правораздавателните органи и да се види ще бъдат ли доказани.

Гарантирам, че служителите ми са почтени и никой не би се поддал и не знам на каква би си рискувал някой името и службата, категоричен беше инж. Митев. Сигурно ни слушат телефоните и от там също може да се проследи, ако имат желание. Телефоните ни са публични, известни са и може да се провери дали от служебен номер е комуникирал с хора от фирмата.

Гарантирам за моите служители и не мога да позволя да бъдат обвинявани несправедливо, каза Митев.

Директора на Инспекцията по труда Ловеч каза и че ще бъде направен анализ, дали се спазват задължителните 36 часа междуседмична почивка при сумирано изчисляване на работното време и задължителните 12 часа почивка между два работни дни.

В края на 6 месечният период на сумирано изчисляване на работното време, за който има издадена заповед от управителя на „Йобекс“, ще може да се види и дали са заплащани извънреден труд и нощен труд.

 

Интервюто с бившите работнички на „Йобекс България“ и техните думи за случвалото се в тази фирма ще може да прочетете в понеделник.

Очаквайте и коментар по темата!

3 коментара

  1. Мрън-мрън, оправдав-оправдав… Типичното чиновническо малодушие/бездушие… Притиснати от липсата на работа хора, които треперят за залъка бачкат като роби при супергадни условия и вие нищо не можете/не искате да направите, а ми дрънкате за Спартак… Срамота! Ама я да се опита баба Иванка от с. Горно Нанадолнище да не си плати осигуровките или да работи 5 часа при заявени 4 на ден – ще я спукате от глоби. НА КОГО ГИ РАЗПРАВЯТЕ! Съвсем за прости ни взехте!

  2. Гонят дребните риби и зaщитaвaт едрите. Не ми се опрaвдaвaй че нямaло ресурс, a желaние зa рaботa нямaте

  3. Минете за проверка тази събота/22-03-14/ във фирма “Йодита”. Ще се работи без издадена заповед-съответно без допълнително възнаграждение за извънреден труд!

Comments are closed.