Павлин Иванов

Точно онези хора, които трябва, поне би трябвало, да служат за пример, са политиците. Това са точно онези хора, които трябва, поне би трябвало, да имат достатъчно интелект, изградена ценностна система, морал, знания, за да са в състояние да пишат и одобряват качествени закони, с ясната цел, законите и правилата да бъдат спазвани от всички. Без изключение.

Така ли е в действителност? Така ли е в Ловеч?

Разбира се, темата за настоящия коментар е извършеният, според официалната власт в Ловеч, незаконен достъп до деловодната система на Община Ловеч от съветника Данчо Заверджиев и естественото, характерно за съвремието ни, противопоставяне на различни мнения и гледни точки.

Нека да тръгнем от там, че законите са за това, за да бъдат спазвани. Това е фундамент и същевременно  граница. Ако някой я премине, независимо кой е и каква роля има в обществото, следва санкция.

Оказва се обаче, че за една част от съветниците в Ловеч и един народен представител, има значение КОЙ точно е сгафил. Т.е. не е въпрос на принцип, а въпрос на личност. Всъщност, разбирането на много съвременни политици и огромна част от българите е подобно. Мога да дам стотици примери.

От публичната информация излязла от Община Ловеч, става пределно ясно, че съветникът Заверджиев, без да има право, без да му е разрешен достъп, е влязъл неоторизирано, в информационна система на публичната власт с име и парола на общински служител.

Също така, кристално ясно е, че системата НЕ Е хакната, а съветника е влязъл с предоставен му от неизвестен служител на Община Ловеч, линк, име и парола за достъп. Предоставените парола и името, които са използвани от Заверджиев,  са на друг общински служител, който в този ден, дори не е на работа.

Това е общоизвестната публична информация.

Не случайно тази информационна система, каквато е деловодството, е затворена и в нея могат да влизат единствено оторизирани лица, със съответните име и парола. В нея се съхраняват данни, които са защитени и законово е уредено, че тези данни могат да се ползват единствено по точно определен ред и условия. Това не подлежи на коментар. Това е и линията, която никой без право на достъп, няма право да преминава, защото ще попадне под ударите на закона.

Странното в случая е не това, че въпросният общински съветник, не се показва, не дава изявление, не обяснява. Не, това е негово право и въпрос на негова преценка и никой не може да го укорява.

Странното е, че народен представител, законотворец, с дълъг стаж като съветник и Председател на Общински съвет Ловеч, не намира нищо лошо в деянието на Заверджиев. Напротив, внушава на публиката, че постъпката е меко казано .. нормална, маловажна. Цитирам народният представител Милко Недялков:

Милко Недялков: Представяте ли си? Общински съветник погледнал в деловодството на общината без кметът да е филтрирал информацията. Иначе – кое му е секретно на деловодството на общината? Жалко за намесата на Борците с организираната престъпност. Те дали разбират, че ги използват за политически плашила? Преди 20 години в Ловеч имаше подобен случай – с бопаджии. След него непоклатимото правителство на Костов се сгромоляса.“

Съжалявам, че точно аз трябва да обяснявам, още повече, че съм последният човек, който би защитил точно това катастрофирало управление на Ловеч. Но тук става въпрос за принципи, а не за лични отношения. Това е и причината за този коментар.

Уважаеми г-н Недялков, в тази система се влиза единствено от лица, на който е даден достъп по съответен ред. Вие очевидно, не смятате така, въпреки закона. В тази връзка, ще предоставите ли линк с парола и име за достъп до вашата банкова сметка? Отговора е ясен, нали?

И вие няма какво да криете, да филтрирате, убеден съм в това, но няма да ни дадете данни за вашата сметка. Причината е, че не е наша работа какво има в нея, какви трансфери правите и т.н. И ще сте напълно прав. Това е нещо неприкосновено и е лично ваше.

Странно защо се правите, че не разбирате случилото се. Не ви прилича на интелекта, но пък да не забравяме, че манипулациите, боравенето с неистини и внушенията, са характерно оръжие на вашата червена партия, наследница на БКП и на убийците на хиляди българи без съд и присъда. Включително и избитите край Ловеч.

Ако бяхте с характеристиките на двамата съветници, които обръщат внимание на случая с особени позиции, бих разбрал тези твърдения. Те са стигнали нивото си на некомпетентост. Но вие сте различен. Не разбирам защо влизате в този филм. Дори пътя към кметската позиция след месеци не би оправдал подобна стъпка.

Странно е как народен представител като вас пропагандира, че неоторизирания достъп, още повече на съветник, политик, до затворена система с огромно количество деловодна информация, лични данни, документи, кореспонденция и какво ли още, е нещо пренебрежимо и маловажно. Напротив, супер важно е! И доста значимо като възможни последствия за хора, бизнес, институции.

Питате: „Иначе – кое му е секретно на деловодството на общината?“

Г-н Недялков, вие влизате ли на сесия на парламента в деловодството на Народното събрание с предоставен ви чужд профил – име и парола? Акцентирам на ЧУЖД.

И докато представяте нарушенията и неспазването на законите като някаква саморазправа с някакъв си общински съветник, нещо дребничко и несъществено, имаме огромен проблем.

Вкарвате ГДБОП, като изпълнители на политическа поръчка и ги определяте като политически плашила. Излиза, че призовавате службите, когато им подадат сигнал, да не реагират и да не изпълняват задълженията си, вменени им точно от народните представители? И това го казвате като народен представител?!

С много малко думи, могат да се натворят много глупости. Нали, г-н Недялков. Но дори това не е толкова важно.

Страшното е, когато политиците утвърждават с позициите си подобни модели и подкрепят нарушаването на законите. Това разрушава държавността и правовата държава.

И не е въпроса дали едно или друго некадърно правителство или местна власт ще се сгромолясат, както споменавате. Принципите, г-н Милко Недялков! Законите, г-н депутат! Те са важни. Защото в тяхната рамка живеем.

30 коментара

  1. В началото си пропомних Дядо Вазов.Докато не се появи Кирчо зеленчука.Жив го ожалих завалията.
    Да живее и процъфтява българската наука.

  2. Предизборната кампания вече започна с “буфонада” и “клоунада” на клакьори, “клоуни”, “акробати” и “жонгльори”. Да им е честита новата предизборна кампания! 2019 ще бъде една богата година – евровот и местен вот. Българският избирател ще бъде удостоен с хляб и зрелища, т.е. с популизъм.

  3. Прокуратурата получава поръчка да удари Някой и сега се търси начина. Точно така се унищожава опозиция.
    Всичките и медийни удари, са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, срещу хора и фирми, не одобряващи (не слушащи) сегашното управление!
    Местните органи работят по светлия пример на централната МУ власт

  4. Я, формулирай точно какъв е “гафа”!
    Някой си е дал паролата, а друг влиза от негово име.
    Кой е нарушителя и кой е престъпника?
    В случая с депутата:
    Информацията за съдържанието на банковите сметки на депутатите е публично достъпна! А достъпа до самите сметки е единствено по желание на собственика им! Като банката( и всяка институция издаваща такива пароли за достъп) заявява, че собственика на сметката НЯМА ПРАВО ДА ПРЕДОСТАВЯ ДОСТЪПА СИ на друг!
    Това че някой си е дал паролата е изцяло негова отговорност и нарушение!

    1. Цитат: “Също така, кристално ясно е, че системата НЕ Е хакната, а съветника е влязъл с предоставен му от неизвестен служител на Община Ловеч, линк, име и парола за достъп. Предоставените парола и името, които са използвани от Заверджиев, са на друг общински служител, който в този ден, дори не е на работа.”

    2. И кой трябва да се разследва?
      Според ДАНС или ГДБОП че мнго станаха и им изгубих края!
      Да постъпката на съветника не е морална! Но това не е работа на службите. Службите е редно да бъдат разследвани за това, че разхищават парите ни с имитирането на някаква дейност в тоя случай!

    3. Jikev Jikev Службите не разследват морал. А нарушения на писаните закони. И да, напротив, тяхна работа е да разследват престъпления. Независимо кой ги е извършил.

    4. LovechToday Така де!
      Напиши кое е престъплението и кой е извършителя!
      Защото в случая съветника, не е такъв! И не разбирам защо развявате името му!

    5. Jikev Jikev Това е твоето мнение. Имаш право на него. Според законодателството на страната, в която живееш, обаче не е така. За разбирането .. не мога да помогна. Написал съм го просто: “И докато представяте нарушенията и неспазването на законите като някаква саморазправа с някакъв си общински съветник, нещо дребничко и несъществено, имаме огромен проблем.”

    6. Престъпника ЕВЕНТУАЛНО, ще е служителя дал паролата си!
      А дали НАИСТИНА е престъпник, ще реши Съда!
      Кви са тия комунистически приоми и обвинения в сайта на Община Ловеч, с радост препечатани от “медиите”?

    7. Jikev Jikev В моят сайт, този материал е мой. Пише ми името най-горе. Да разбира се, това е идеята. При нарушение на закона, не ти, не аз, а Съдът е този, който решава. Това е редът: разследване, обвинение, съд. Но да се твърди публично, че неоторизиризано влизане в чужд информационен масив е нещо нормално, нещо маловажно, граничи с изключително ниска култура.

    8. В заключение, силно притеснителният факт е в заглавието. Огромна част от хората не правят разлика между добро и лошо, законно и незаконно. За тези хора има значение КОЙ е човека, а това е много грешно и винаги води до беди. Законите важат за всички. Така и трябва. Това е моето разбиране и това защитавам.

    9. Аха, значи службите “морал не разследват”, но “изключително ниска култура” – може!
      Това да влезеш с предоставен чужд достъп е като да гледаш чужди карти или да надничаш в женско деколте! Да невъзпитанао и нискокултурно е, но не е престъпление!
      Интересно, какво ще подготвят за обвинението “службите”…

    10. КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ
      Специализираният отдел “Киберпрестъпност” при ГДБОП-МВР е сформиран през месец март 1998 година и приоритетно изпълнява задачи по противодействие на организирани престъпни групи и отделни лица, извършващи:

      1. Нерегламентиран достъп до компютърно-информационни ресурси, унищожаване и промяна на компютърни данни, разпространение на пароли и заразяване с компютърни вируси, извършване на атаки за отказ от услуга/DDoS
      Отдел Киберпрестъпност към ГДБОП е създаден съгласно закона и има ясно дефинирани функции и обхват на престъпления, с които се занимава.
      Жикев не говори неща, които са толкова неадекватни, че даже не са за смях

    11. Jikev Jikev Престъпление е. Не е сложно да се направи справка.

    12. Jikev Jikev Службите НЕ обвиняват. Хубаво е да се знае.

    13. Георги Тодоров Георги Тодоров!
      Разследван съм и съм осъден за такива престъпления!
      Как мислиш, кой от двама ни е по адекватен – ти като пъдар киберпрестъпници или аз като осъден?

    14. Jikev Jikev Не знаех, че имаш такава “експертиза”. Поправям се 🙂

    15. Jikev Jikev Сега разбирам защо си разследван и осъден. Смятал си, че не правиш престъпление, а държавата е била на друго мнение. Та, кой е по-адекватен – ти или държавата?

    16. LovechToday И в в моя случай тогава и сега правехме неща, нови и нерегламентирани! Държавата чрез институциите си също. По някое време “държавата” направи закон под външен натиск и забрани някои дейности, но институциите и продължаваха да ги нарушават.
      Както е със личните данни сега! До преди няколко години не бе проблем. На скоро се прие закон. Забранено е да се разгласяват, но ги има достъпни на всякъде! И са все от държавни институции публикувани!
      Идеален начин за удари по поръчка!
      Мен ме удари конкурент, близък с ченгетата.
      Сега “удря” кметицата, чрез цялата власт на всички институци…
      А спор с адекватността на държавата не е имало. С държавата не можеш да се бориш.
      Спора за адекватността, беше с един пъдар на държавата.

    17. LovechToday . Павлине, щом твърдиш, че “За тези хора има значение КОЙ е човека, а това е много грешно и винаги води до беди. Законите важат за всички. Така и трябва. Това е моето разбиране и това защитавам.”, значи ти не си от “тези хора”, ама как тогава ще обясниш, че преди време изписа само инициалите П.Ц. на надрусания и пиян наркоман, влязъл буквално и “неоторизирано” с автомобила си в ателие “Алекс”. Само по някаква щастлива случайност не е имало наблизо хора и най-вече деца от уч-ще “Васил Левски”. Защо бе, праведнико, тогава за тебе имаше значение НА КОГО е човекът джигит- потенциален убиец. Само не ми казвай, че е било заради т.нар. разследване, което тъй и не се разбра до коя круша е спряло. Законите явно не важат за всички, защото си имат и задни вратички 🙂

    18. Pavlina Gesheva Като учител, би трябвало.да разбираш. В полицейските бюлетини се дават само инициали. В съобщението на Община Ловеч е посочено име. Това е разликата. Тук все пак, темата е друга.

    19. LovechToday , като учител разбирам, че рипаш по тъча. В сайта си копипействаш бюлетина, което би трябвало да правиш и с казионното съобщение на Община Ловеч, но не би. Ти написа по него нещо м/у есе и интерпретативно съчинение. Вероятно ти е било дадено за домашно. Лично аз ти поставям утешително (3)- за положен труд и усърдие 🙂

  5. Когато нацистите дойдоха за комунистите,
    аз мълчах;
    не бях комунист.

    Когато затвориха социалдемократите,
    аз мълчах;
    не бях социалдемократ.

    Когато дойдоха за профсъюзите,
    аз мълчах;
    не членувах в профсъюз.

    Когато дойдоха за евреите,
    аз мълчах;
    не бях евреин.

    Когато дойдоха за мен
    – вече не бяха останали хора,
    които да ме защитят.

    1. Забелязвали ли сте някога, че когато един политик възприеме една идея, той обикновено я възприема напълно погрешно. — Дон Маркис

  6. ALS DIE NAZIS MICH HOLTEN

    Als die Nazis die Kommunisten holten,
    habe ich geschwiegen;
    ich war ja kein Kommunist.

    Als sie die Sozialdemokraten einsperrten,
    habe ich geschwiegen;
    ich war ja kein Sozialdemokrat.

    Als sie die Gewerkschafter holten,
    habe ich nicht protestiert;
    ich war ja kein Gewerkschafter.

    Als sie die Juden holten,
    habe ich nicht protestiert;
    ich war ja kein Jude.

    Als sie mich holten,
    gab es keinen mehr,
    der protestierte.

Comments are closed.