vik211138Павлин Иванов

По повод публикации в пресата и големият обществен интерес, ръководството на ВиК Ловеч покани в събота всички ловешки медии в Априлци, където на живо показа „хотела“, „механата“ , „стаите за настаняване на гости“ и бяха уточнени „роднинските“ връзки между изпълнителният директор на дружеството Данаил Събевски и народният представител Николай Нанков.

Доколкото ми е известно, поне до трето-четвърто коляно, роднински връзки с г-н Нанков нямаме, обясни Събевски, като не се ангажира с по-далечно проследяването на родословието си.

По отношение на фактите около станалата гореща тема – административната сграда на ВиК в Априлци, Събевски показа на ловешките медии старата и новата сгради на дружеството, както и даде обстойни отговори на поставените въпроси.

Направата на новата сграда е продиктувана от бизнес план заложен от предишно управление на дружеството. Това се е случило още в плана за 2005-2008 г.  и е продължено в новият бизнес план за 2009-2013 година. Новата сграда е трябвало да бъде завършена през 2012 година, но въпреки проблемите и малкото забавяне, целта е изпълнена и сградата е готова.

vik211131Друго, което е наложило изграждането на новата административна сграда са лошите условия на труд, които са се полагали в старата сграда. В нея ВиК дружеството е било под наем, обясни Събевски.

Това, което видяхме в старата сграда на ВиК при посещението на място, а вие можете да видите на снимките, е доста стресиращо като работна среда, като място за обслужване на клиенти и място за съхраняване на техника и документи. Течащ покрив, мухъл, опасни тавани, изгнил под, това са условията за работа в старата сграда.

 

vik211135

Директорът на ловешкото ВиК обясни, че във връзка с изискванията на ЕС, дружеството е сертифицирано по ISO 14001 за околна среда и по OHSAS18001 за безопасни условия на труд. При старата сграда, която е общинска, беше немислимо да се сертифицираме и да преминем успешно през одита, сподели Събевски.

Земята, на която е построена новата административна сграда е собственост на ВиК Ловеч и е закупена 1998 година. Парцела е малко по-малък от декър. Сградата включва административна част и гараж за техниката, която до скоро е стояла на открито, обясни Данаил Събевски.

vik2111311На първият етаж е разположен офисът за обслужване на клиенти, сервизни помещения, стаи за персонала, каквито са изискванията на законодателството.

На вторият етаж се намира прословутият „спален корпус“, който се състои от цели две стаи, всяка от които с площ от около 15 кв.м. Директорът на дружеството показа и „механата за запой“, която сами може да видите на снимките.

На снимките може да видите и гаража, в който се съхранява техниката на фирмата, която вече не е подложена на атмосферните влияния.

vik2111316Строежът на сградата е излязъл около 480 000 лева на дружеството. Сумата за това е набавена с целеви кредит от банка, който е взет в края на 2011 и е с три години гратисен период. Този период гарантира, че не се верни твърденията, че това оказва влияние върху цената на водата, обясни Събевски.

Той добави, че дружеството е наследило кредит от 6 милиона лева, които е започнал да се погасява през 2010 година, като годишната вноска по него е 600 000 лева. Кредитът е за 10 години, като за трите години до сега са погасени 1.8 милиона лева. Толкова е и новият кредит, които се явява като рефинансиране на старият. Няма нищо утежняващо, напротив, имаме 3 годишен гратисен период, което е голям плюс, каза директора на ВиК Ловеч.

vik2111314Той е категоричен, че това по никакъв начин не се е отразило на цената на водата. По-високата цена е свързано с по-високите експлоатационни разходи, актуализираните заплати поради инфлационните проценти, по-високите цени на електроенергията.

Строителството на сградата се записва като ДМА в активите на дружеството, като амортизационният период е 50 години. Това означава, че годишно разходите се увеличават с 10 000 лева и няма как да окажат влияние.  

Събевски обясни, че всеки сам може да се убеди дали е имало нужда да се предприеме стъпката със строежа на сградата, но основната причина е че има бизнес план, който е наложен от предишно управление, одобрен е от ДКЕВР и той трябва да се изпълнява. Но това е и политика на дружеството и това е насоката.

Въпреки, че навсякъде се твърди, че водата е гравитачна, това е така за Ловеч, но не за целият град. Например в Ябланица има 6 подема помпени станции, които харчат неимоверно много ток.  Месечната сметка за ток на ВиК е 150-160 хиляди лева.vik2111317

Средната брутна заплата в дружеството е около 800 лева, като чистата е около 560-580 лева, обясни Данаил Събевски. Отделно от това, много отдавана е договорено със синдикатите и се дават по 90 лева под формата на купони месечно. Нямаме неизплатени или забавени заплати. Имаме такса водоползване, която е близо 500 хиляди лева, платена е. Не сме наследили проблеми. Нямаме задължения към ЧЕЗ, към доставчици, към работници.

Финансовото състояние на дружеството е стабилно и в момента по сметките на дружеството има достатъчно пари, с които може да се платят и таксите за водоползване за следващата година, обясни директора на ловешкото ВиК дружество.

vik2111318Към момента в борда на директорите на ВиК Ловеч влизат Данаил Събевски, Илиян Илиев и Невена Иванов, като последните двама са държавни служители и не получават възнаграждения и не натоварват финансово дружеството. Иванова, която е от МРРБ е в отпуск по майчинство, а Илиев е станал комисар в ДКЕВР. Той е подписал декларация, че работи в конфликт на интереси, което означава, че не участва при взимането на решения.

Станчо Ковашки, който е шеф на местния клон на ВиК, обясни, че е може би най-старият служител във фирмата. Той каза, че не вижда никаква причина за смяна на ръководството на дружеството. Според него хората от фирмата са доволни от настоящото управление и нямат никакви оплаквания, получават си редовно заплатите, работно облекло, купони.

Ковашки е учуден от решението за смяната на борда и каза, че обикновено промените са политически. Той изброи и колко началника е сменил – първо другаря Досев, другаря и господин Маринов, Светослав Иванов, инж. Чулев, Светослав Иванов, инж. Чулев,Илиян Илиев.

Интересен факт е, че водопреносната мрежа на Априлци  е 160 км и обслужва население от около 3000 човека. За сравнение, водопреносната мрежа на много по населеният, поне 10 пъти повече Ловеч е с дължина около 100 км. Данаил Събевски обясни, че мрежата в планинското градче е много стара, от 50-те, 60-те, години на миналия век. Тръбите са етернитови, азбест и цимент и отдавна са с изтекъл експлоатационен срок. При етернитовите тръби, на всеки 4 м. има муфи, чиито уплътнения са изгорели и сами може да си представите колко такива муфи на трасе от 160 километра и дори една капчица да тече от всяка, това води до огромни загуби.

 

Уважаеми читатели, надявам се, че публикуваните снимки и подробни обяснения, са достатъчни за да направите своите изводи по темата.

Припомням и че днес от 11.00 часа ще се проведе Общо събрание на акционерите по искане на МРРБ, на което ще се предложи освобождаване на настоящото ръководство на дружество и избор на ново. Припомням и че, всичко това се случва на база и на едно изключително интересно от юридическа точка решение, взето от 16 от общо 33-та съветника в Общински съвет Ловеч.  Важен момент е, че към предложението за освобождаване няма нито един  мотив, такъв няма и по отношение на новите предложения за членове на борда на ВиК. 

9 коментара

  1. 3иши

  2. И тези малаумници вкараха багера в сградата то се вижда че не е правено за него това гаражче.Но Павлинчо обича да снима такива неща ,че да се чуства папарак.Дано новото ръководство да вкара тези крадци в затвора ,че ни съдраха кожите от гърба.

  3. Пишете пълни тъпотии.Ясно е,че всичко това е на гърба на обикновените хора.

  4. 1. Уж нямало легла а на 2рия етац има 2 стаи за легла?! Това хотел ли ще е или ведомствен ебалник?????
    2. От кога пиарката на ГЕРБ работи във вик априлци че я виждаме на снимките????
    3. Уютната камина част от европейските стандарти ли е?????

  5. „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Луковит“, ДБФП № DIR-51011116-C047 се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и държавния бюджет на Република България.

    http://fakti.bg/bulgaria/79278-startira-proekt-za-podobravane-na-vodnia-sektor-v-lukovit

  6. 800 лева средна работна заплата!!! В Ловешко!!! И петдесет лева преди дни на калпак! Как да не се подпишеш в защита на Дидко Събевски? А той да си чертае скиците на обектите частно. После ВиК да ги одобрява. И тази виличка е добре. В нея има стаи за почивка, а? Не е хотел, а тихи кътчета за управата. И каминка, а? Да се греят работниците. А ние от Луковит да пием мътна вода! Браво, по евростандарт е!

  7. Чува се, че върху старата сграда в петък са били изсипани тонове вода, за да може да изглежда така и Павлин Иванов да може да си направи снимките, била е насилствено порутена, за да могат медиите да видят точно това, което са видели!

  8. На това му се казва патетика с висока художествена стойност, издържана в социалистически морал и ценност.

  9. Голяма мазнотия. Идва ми да подложа кофа под лаптопа… И кой каза “Комбинация от три пръста с преобладаващ среден за БСП”…

Comments are closed.