police1105131Служители на ОД МВР-Ловеч ще охраняват 260 избирателни секции /СИК/ и 1 Районна избирателна комисия /РИК/, позиционирана в сградата на областната управа, съобщават от ОДМВР Ловеч. За охраната им са ангажирани 450 полицейски служители и 55 служители на ОУ ПБЗН-Ловеч. Полицейски служители ще охраняват 201 избирателни места за гласуване на територията на ловешка област.

На всички СИК са извършени охранителни обследвания от служители на ОДМВР и ОУ“ПБЗН”.

Охраната на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от 18.00 часа на 11.05.2013 год. и ще продължи до приключване на гласуването и предаване бюлетините и изборните книжа в РИК. 

В хода на изборния ден, по решение на председателят на СИК, може да бъде потърсено съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост. Само в тези случаи в помещението за гласуване ще се допускат полицейски служители.

Съвместно с Областна администрация-Ловеч и РИК са изработени маршрути за ескортиране на книжата от СИК до РИК и ЦИК. На всички МПС, превозващи изборни материали, ще бъде осигурена полицейска охрана.

Със заповед на директорът на ОДМВР–Ловеч, комисар Георги Иванов е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите.

За да се гарантира законосъобразното протичане на изборния процес, полицейски екипи ще бъдат в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение. Уточнени са начините за взаимодействие с прокуратурата, с районната и секционните избирателни комисии.

Сигнали за нарушения, възпрепятстващи нормалното протичане на  изборния процес, могат да се подават на денонощната открита линия в Министерството на вътрешните работи  на тел. 02/ 982 22 32, факс 02/982 56 46 и е-mail: izbor@mvr.bg.