izbori209141Областна дирекция на МВР – Ловеч и Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч са създали необходимата организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта преди, по време и след приключване на изборите за общински съветници и кметове и на национален референдум на 25.10.2015 г.

В охраната на местата за гласуване, ангажимент ще имат около 400 служители от ОД МВР – Ловеч и РД ПБЗН – Ловеч. Те ще се грижат за сигурността на 260 СИК, разположени в 182 изборни места и 5 подвижни избирателни комисии.

Със заповед на директора на ОДМВР Ловеч е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Охраната на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР на 24 октомври 2015 г. след запечатването на изборните секции в 18.00 ч. и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии на 25 октомври 2015 г. След поемане на охраната на 24 октомври до началото на изборния ден на 25 октомври в изборните места не се допускат лица по никакъв повод. В изборния ден полицията ще осъществява само външна охрана  на изборните помещения. Служителите на МВР могат да влизат в секциите само при необходимост – за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия. В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор. Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство. Само по решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол” при РДПБЗН и РСПБЗН извършват необходимите проверки относно пожарната обезопасеност на всички помещения свързани с изборния процес. Проверени се евакуационните изходи, наличието и изправността на уредите за пожарогасене, провеждат се инструктажи на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. В деня на вота ще има подсилено дежурство от всички Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в региона.

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като се снабдят с необходимите документи.

На 24 октомври (събота) звената за издаване на документи за самоличност в сградата на ОДМВР Ловеч и в районните управления в градовете Троян, Луковит и Тетевен ще бъдат отворени от 08.30 ч. до 17.30 ч., а на 25 октомври /неделя/ – от 08.00 до 18.30 часа.

 

Служителите на група „Миграция” при ОДМВР – Ловеч също ще оказват съдействие на гражданите от Европейския съюз, заявили желанието си да участват в местните избори, да се сдобият с необходимите документи за гласуване /при изгубено, откраднато, повредено или унищожено удостоверение за пребиваване в страната/. За да получат документ те трябва да подадат лично заявление в звеното “Миграция” в ОДМВР – Ловеч.

Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес на  тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg