denobshtina1210162Ръководството и служителите в администрацията на Община Ловеч отбелязаха днес  12 октомври –  Денят на българската община. Това стана в обедната почивка, когато заместник-кметът Венцислав Христов, изпълняващ за момента длъжността кмет на Общината, поздрави присъстващите в заседателната зала на Общинския съвет. На тържествения момент присъстваше и председателя на Общинския съвет Петър Цолов.

„Всички ние сме се ангажирали с идеята за едно активно, открито и по-добро демократично местно самоуправление, отговарящо на европейските стандарти. Пожелавам на общинските съветници, на кметовете, на всички служители в общинската администрация здраве, сила и много енергия, за да работим за просперитета на нашата община! Да сме живи и здрави и да не забравяме, че сме един екип с една цел – благоденствието на Община Ловеч!“, отбеляза в словото си зам.-кметът Венцислав Христов.

denobshtina1210161Целта на празника е популяризиране дейността на местната власт за едно по-добро разбиране на ролята й в развитието на обществото, както и стимулиране на активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Припомняме, че в далечния 12 октомври 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление, регламентиращ устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

От 1998 г. се полага нова традиция в историята на българските общини, когато делегатите  на Общото  събрание  на Националното сдружение на общините вземат решение за отбелязване Деня на българската община всяка година на 12 октомври.