ezikova2703159Жанина Илиева

Вазовата пиеса „Службогонци“ бе представена на сцената на Гимназията за чужди езици от театралния клуб „Перпетуум мобиле“ по проект УСПЕХ. Актьорите са от 10-и и 11-и клас и голяма част от тях миналата година са участвали в пиеса за живота и делото на Константин -Кирил Философ. Тази година избрах комедия, която да е близка до учениците и да е свързана с учебното съдържание, каза Мария Данаилова, преподавател по български език и литература и ръководител на клуба. В спектакъла звучат популярни парчета на кръстника на балканската музика Горан Брегович. В подбирането на реквизита и сценичните тоалети се включват и ученици, и учители, и роднини. Така сцената се оборудва със старо автентично бюро, канапе и столове за кабинета в дома на министър Балтов. Всички детайли са изпипани така, че да се доближават до едно по-старо време. Дори снимките на актьорите преди премиерата на спектакъла са черно-бели.

ezikova27031510Службогонството е явление и от нашето съвремие, смята Цветослав Иванов от 11 г, който на сцената е министър Балтов. Вижда ролята си като „на изтерзан човек, който постоянно е преследван от приятели на семейството и непознати, които искат да бъдат назначени на някаква държавна служба.“ Йоан Черкезов от 10 „д“ (Илия Петрунов) чистосърдечно призна, че ролята му е да се „мазни“ на всички, да се обръща към тях с господин капитане и с госпожо, нещо, което не му допада, но пък го забавлява на сцената. Денис Свиленов от 11 „г“ (Какавидов) смята, че и днес пиесата е хубава, а участниците в нея са много отдадени като артисти.

ezikova27031512В спектакъла участват още Цвятко Яшев 11 „д“ (г-н Хоров), Любомир Спасов от 11 „д“ (Станчо Квасников), Надежда Иванова от 10 „д“ ( майката на г-н Хоров) и Ивана Цанкова от 10 ж (г-жа Чалканова), Мария Борисова 10 ж ( г-жа Терзийска), Стела Радева от 11 г. (баба Дона), Теодора Анатасова (Аничка), Десислава Кондузова от 10 ж (Разсилния), Йордан Йончев от 11 г (Страхил Боздугански), Мария Дочева 11 г (Стоянка, слугинята на семейство Балтови), Ния Лалева от 10 „д“ (суфльор).

Преди 20 години учениците от випуск 1995 г. поставят „Службогонци“ под ръководството на актьора Стоян Георгиев. В този спектакъл участва и Васил Василев, който после стана директор на Драматичния театър в Ловеч и бе и зам.-министър на културата.

„В първите години на демокрацията службогонството беше актуално. Обичам да поставям пиеси, които имат общо с действителността. След нея направих в Езиковата „Милионерът“ на Йовков, която съвпадна с тъжните мутренски времена“, спомня си днес Стоян Георгиев.

 

ezikova27031511