ezikova904141От 8 до 11 май градът става уникална културна територия за среща с големите имена в професионалното музикално изкуство у нас

 След 19-годишно прекъсване Ловеч отново ще е домакин на Люляковите музикални вечери. Те са съвместен проект на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“. Събитието ще се проведе от 8 до 11 май на четири сцени – на крепостта, на плаващата сцена в реката, на площад „Тодор Кирков“ и на сцената на театъра.

Реализирането на това събитие ще отговори на очакванията на много граждани на Ловеч за възраждане на музикалните дни за среща с големите имена в българското професионално музикално изкуство, обявяват организаторите. Направеният избор на изпълнители и спектакли в програмата ще гарантира превръщането на Ловеч в уникална културна територия за четири дни, в които всеки ще може да се докосне до големите и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство.

По време на Люляковите музикални вечери ще ни гостуват Държавна опера – Русе, със спектакъла „Кармина бурана“ и балет „Арабеск“ с „Кармен“. Ще видим концертите на Теодосий Спасов и на Плевенската филхармония със солисти Орлин Горанов и Еделина Кънева. (Програмата публикуваме отделно по-долу.)

Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници”. Организирали са се като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица”. През 1956 г. с решение на Градския съвет в Ловеч пролетните празници се преименуват в „Люлякови музикални тържества”. Утвърждаването им като традиционни за града се свързва с имената на  двама изтъкнати композитори и деятели – Любомир Пипков и Димитър Петков.

„Люляковите музикални тържества” се превръщат в тържество на българското музикално творчество. На ловешка сцена гостуват Софийската народна опера и филхармония, Държавният музикален театър „Стефан Македонски”, ансамблите за народна музика „Филип Кутев” и „Пирин”, оперни колективи и симфонични оркестри от Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Българската хорова капела „Светослав Обретенов”, детски и самодейни хорове от страната. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.

Последното издание на „Люлякови музикални тържества” е през 1995 г. Организатор е Ловчанско читалище „Наука”, участват Теодосий Спасов, Стефка Съботинова, Нона Йотова.

Тазгодишните Люлякови музикални вечери са проектът, спечелил най-много точки в обявения миналата година от община Ловеч конкурс за предложения на външни изпълнители за включване на събития и дейности в Културния календар за 2014 г. Общата стойност на проекта е 29 000 лв, от които 24 500 предоставя общината и 4500 лв са собствено участие на организаторите – Драматичен театър и Ловчанско читалище.

 

ЛЮЛЯКОВИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ

ЛОВЕЧ – 2014 Г.

 

8 май – 19.00 ч.

Сцена на крепостта /при лошо време – в залата на Драматичния театър

 

Държавна опера – Русе

 

„КАРМИНА БУРАНА”

Светски песни за солисти, хор, оркестър и магични картини от Карл Орф

 

9 май – 19.00 ч.

Зала на Драматичен театър

 

Балет „Арабеск”

 

KARMEN COLLECTION

Музика: Петър Дундаков

Хореография: Боряна Семанова

Сценография и костюми: Николина Костова-Богданова

 

10 май – 19.00 ч.

Сцена в реката/при лошо време – в залата на Читалището

 

Концерт на

Теодосий Спасов оркестър

 

11 май – 19.00 ч.

Сцена на пл. „Т. Кирков”/при лошо време – зала на Драматичен театър

 

Плевенска филхармония

 

Концерт „Ода за света”

Солисти: Орлин Горанов и Еделина Кънева

 

3 коментара

Comments are closed.