inspekciqtrud312121Дейността на Дирекция „Инспекция по труда” Ловеч през месец декември 2015 г. е ориентирана към осъществяване на ефективен контрол относно спазване на законодателството в областта на труда, заетостта и държавната служба. Това съобщи Мирослава Ангелова, Директор на Дирекция „Инспекция по труда” Ловеч.

През периода инспекторите в Д ИТ –Ловеч са извършили общо 117 проверки в 114 предприятия, като 10 предприятия са проверени за първи път от Инспекция по труда. Най-голям дял имат малките, средни и микропредприятия -107. От общия брой на извършените проверки 64 са за осъществяване на последващ контрол по изпълнение на задължителни предписания, дадени от Д ИТ –Ловеч, а 18 проверки са за проучване на искания и сигнали за нарушения на трудовото законодателство. Четири от проверките през периода са извършени съвместно с представители на други контроли органи – една с представители на Министерство на вътрешните работи, една с представители на Агенция по заетостта и две проверки с представител на Регионална дирекция по горите. При пет от извършените проверки са присъствали представители на синдикалните организации в предприятията.

В резултат на извършените проверки са констатирани 394 нарушения, от които 270 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 124 са по осъществяване на трудовите правоотношения. Установено е неизпълнението на 7 задължителни предписания.

През месец декември са установени 15 нарушения по възникване на трудовите правоотношения, като са констатирани два случая, в които трудовият договор е регистриран след извършването на проверка от Д ИТ –Ловеч. През месеца няма установени случаи на приемане на работа на лица без сключен писмен трудов договор.

 

Във връзка с изпълнение задължението на работодателите да изплащат в уговорените срокове трудовите възнаграждения на своите работници и служители, е констатирано 1 нарушение. Установено е неизплащане на едно трудово възнаграждение на един работник, в размер на 289,00 лв.

През периода е установено, че след намесата на Д ИТ –Ловеч, са изплатени трудови възнаграждения на обща стойност 232 358,00 лв.

Относно спазване изискванията на трудовото законодателство по отношение на работното време, през месец декември Д ИТ – Ловеч е установила 13 нарушения, като няма установено полагане на извънреден труд.

В областта на здравословните и безопасни условия на труд най-голям брой нарушения са установени във връзка с организацията на дейността по осигуряването им – 145 нарушения, като най-голям дял имат нарушенията, свързани с осигуряване провеждането на инструктаж по безопасност и здраве при работа (60 нар.) и нарушенията при изготвяне на оценка на рисковете по здраве и безопасност при работа (25 нар.).

Относно безопасността на работното оборудване през месец декември 2015 г. са констатирани 90 нарушения. Преобладаващия брой нарушения (31 бр.) касаят осигуряването на защита от директен и индиректен допир до електрически ток, като са установени и 12 нарушения на изискването за наличие на измервания, които да доказват ефективността на защитните мероприятия срещу поражения от ел. ток.

За установените през месец декември нарушения инспекторите в Д ИТ – Ловеч са приложили 384 принудителни административни мерки, като преобладаващата част от тях са задължителни предписания – 381, а от тях 263 са за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 118 са във връзка с осъществяване на трудовите правоотношения.

През месец декември инспекторите от Д ИТ –Ловеч са съставили 10 акта за установяване на нарушения на трудовото законодателство, като всичките са за нарушения по осъществяване на трудовите правоотношения. Съставени са 7 акта за неизпълнение на задължителни предписания, дадени от ДИТ –Ловеч. Издадени са 8 наказателни постановления.

3 коментара

  1. А сигнали за това, което пишете??? Йок, нали? То анонимни им се иска на всички да са сигналите към държавната администрация, щото кога става въпрос за реални нарушения, всички сме шуробаджанаци в тоя град!

  2. А кога ще започнат да работят адекватно, относно реалната продължителност на работния ден и пидписания трудов договор на служителя?

Comments are closed.