tdstratesh1002169Текст и снимки д-р Дарина Петрова

Успешно приключи традиционният 5 дневен ски-лагер на ТД”Стратеш” за начинаещи и напреднали скиори. Използвана бе междусрочната ваканция на учениците 31 януари, 5 февруари, 2016 г. В последните 4 години лагерът се провежда на Беклемето с нарастващ интерес и брой участници в него. Тази година  в състава му бяха 16 деца на възраст от 7 до 14 години, 2 опитни ски-учители, планински спасител, лекар и шеф-готвач.
За първи път стъпиха на ски 10 деца и под умелото ръководство на Светослав Генков, председател на ТД”Стратеш”, се научиха да карат уверено и с много елементи по стръмната писта Сима. В групата на напредналите, 5 скиори и 1 сноубордист, цареше прекрасен спортен дух. Те тренираха на голямата писта, под ръководството на Габриела Станчева.

tdstratesh1002161Случихме динамично време и за 5 дена преминахме през 3 сезона, мъглива, влажна есен, пролет с кокичета и истинска снежна зима. Пистите бяха ту бавни с оскъден изкуствен сняг, ту заледени рано сутрин със заслепяващо слънце или гъста мъгла в следобедните часове, покрити със снежна пудра в последния ден, но независимо от времето младите ни скиори ентусиазирано тренираха по 3 часа сутрин и следобед.
В базата ги очакваше винаги горещ билков чай с мед, просторна и топла  дневна с голяма камина и вкусните гозби и десерти на Марта, чудесната ни готвачка. Преди вечеря пред камината се пишеха домашни и упражнения, зададени за ваканцията, а по-късно се отваряха дъските за шах, таблетите, кутиите с пастели и боички.

tdstratesh10021616    Последната вечер имаше парти и след импровизиран устен изпит за правилата от ски-учителите и планинския спасител Георги Христов бяха връчени сертификати за достигнато ниво в овладяването на ските.

Всички си тръгнаха здрави и щастливи от чудесните ваканционни дни в курорт Беклемето с обещанието догодина да се срещнат отново на пистите.

Следващите прояви в календара на ТД”Стратеш” са традиционният поход до Къкринското ханче на 19 февруари, 2016 г. с беседа на Пази мост и участие в тържествата в Къкринското ханче. Поканени са всички граждани. Изходен пункт е музеят на Васил Левски в Ловеч, 9 ч. Поход до х.Васильов, 20 – 21 февруари, 2016 г.