ezikovateater2803152Езиковата се готви за домакин на национален театрален фестивал

Жанина Илиева, снимки: Петя Бойкова

Премиера на пиесата „Alfreds letzter Wille“ („Последната воля на Алфред“) на Ханс Георг Краус на немски език се състоя на сцената на Гимназията за чужди езици в Ловеч. Спектакълът е реализиран по проект УСПЕХ от театралното ателие на немски език, ръководено от Ивайло Генов. Участваха 10 ученици от 10-и и 11-и клас. Някои от актьорите играят за трети път в театър на немски. За втори път пък е избран текст на Ханс Георг Краус. „Немският авторът е наш съвременник, учител е, познава много добре младите хора, мисленето им и успява да ги заговори по много умел начин“, каза Ивайло Генов.

Действието се развива в кантората на нотариус д-р Ерих Блайбтрой (ролята се изпълнява от Сейхан Акманов от 10 „б“). Там се събират близките на Алфред Лебеланг, за да се запознаят със завещанието му. Алфред е много богат, печели от лотарията и много умело успява да умножи парите. Щедър е, обича добрите хора, рокендрола и партитата, но умира. Едно от условията в завещанието му е, че който си тръгне преди то да бъде изчетено докрай, се отказва от наследството. Роднините му, когато разбират, че им завещава нищожни неща, се възмущават и си тръгват един по един. Остават само племенниците му, тийнейджърите Вили (Димитър Симеонов 11 „а“) и Щефи (Наталия Николова 10 „б“). Щефи е щастлива от това, че ще получи папагала Феликс и карнавалните костюми, а Вили – от часовника на чичо Алфред, спечелен в Лас Вегас. Оказва се накрая, че те получават цялото огромно наследство.

ezikovateater2803151Умело се справиха с актьорската игра Йоанна Генова от 11 „а“ и Георги Николов от 10 „б“ в ролята на родителите на Вили. Майсторство и владеене на немския език показаха Борис Борисов и Ивана Ангелова от 10 „в“, които изиграха родителите на Щефи, и Петя Стефанова и Тодор Лазаров – също роднини на богатия Алфред. С музикално изпълнение се изяви Христи Петрова от 11 „а“.

„Целта на театъра на немски е да помогне на учениците да се отпуснат да говорят свободно. В хода на репетициите те се стремяха да се случват нещата перфектно по отношение на интонация и произношение на чуждия език и да развиват артистични умения. Хубаво е, че в края на работата всеки от участващите познава почти цялата пиеса, а това е голям обем текст, каза Ивайло Генов.

С този спектакъл Езиковата ще се представи на националния фестивал на театъра на немски език от 23 до 25 април. Тази година домакин е Гимназията за чужди езици в Ловеч. Събитието се реализира под патронажа на МОН, посолството на Германия, фондация Ханс Зайдел, Гьоте институт. В него ще участват 12 училища от страната, които се занимават с театър на немски език. За възпитаниците на Езиковата това е трето участие във фестивала.