obs2304131Павлин Иванов

Съветниците, които скандално напуснаха последното редовно заседание на Общински съвет Ловеч и провалиха вземането на важни решения в интерес на жителите на общината са внесли  в деловодството на местния парламент две искания за нови заседания. Това стана ясно от отговора на временният председател Иво Райнов по питане на „Ловеч днес“.

Първото искане внесено от съветниците е за насрочване на тържествена сесия на 11 май, в деня преди изборният ден, на която да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Ловеч“ директор на „Спарки“ Николай Кълбов.

Второто искане е за ново заседание, със същият дневен ред, както на безпрецедентно проваленото редовно заседание, чиито точки останаха за доразглеждане на продължението на прекъснатото заседание, което именно същите съветници напуснаха и провалиха. Тяхното желание е заседанието да се проведе на 13 май, деня след извънредните парламентарни избори.

По закон, председателят в седем дневен срок трябва да насрочи заседанията, а ако това не се случи, инициаторите могат да свикат сами заседанията.

Припомням, че напусналите редовното заседание съветници, дойдоха единствено за да гласуват дневният ред, решението за Николай Кълбов и да прочетат своята декларация, преди демонстративно  да откажат да си свършат работата като народни избраници.

В следствие на това, след две почивки, кворум не можа да бъде събран и заседанието беше провалено. Председателят Корнелия Маринова, според приетият от съветници правилник, насрочи продължение на заседанието за 28 май.

Искането на напусналите съветници поставя сложен юридически казус относно допустимостта на исканията, техните правни основания и не на последно място за техническата възможност за провеждане на заседание преди и след изборния ден. Отговор по този казус ще очакваме в следващите няколко дни.

Ще си позволя и личен коментар, защото случаят е фрапиращ.

Не разбирам, кога съветниците казват истината – когато подписват клетвеният лист и декларират, че ще защитават интересите на жителите на общината или когато отказват да работят за същите тези жители, поради лични амбиции и тясно партийни причини?

С неучастието си на редовната сесия, не можа да се вземе решение в определеният срок за включването на ловешкият Зоопарк  в програма за финансиране и градът ни губи пари за едно от най-обичаните от нас и гостите на града места. Вместо Зоопарка да стане по-хубаво място,  получаваме Кълбов! И това само поради ината и политическите амбиции на шепа съветниците. Така ли се защитава обществен интерес?

Другото още по-шокиращо е присъствието на същите тези съветници, единствено за гласуването за удостояване на Николай Кълбов за „Почетен гражданин“. Само това ли има значение- да удостоим един човек с почетна титла, а хората в общината кучета ги яли?

Явно да! Но такива сме си ги избрали и никой не ни е виновен.

8 коментара

  1. г-н Данчо и той не знае дали защитава някой, той просто е от тези хейтъри от породата “на всака манджа- мерудия”.

  2. Уважаеми heros, тук всеки може свободно да изкаже своето мнение .Тук не е съдебна зала, където някой някого защитава пред съда, а аз не съм адвокат на никой и не защитавам когото и да е . Пак повтарям -тук само изразявам свободно собственото си мнение по-въпроси, които аз решавам да коментирам и не задължавам никой да приема моето мнение.

    Съжалявам, че ти си прел моите коментари като защита на „горките съветници”, а още по-малко да приемаш, че аз ти отнемам правото да коментираш който и да е тук.
    И пак повтарям: тук всеки свободно и по собствено желание коментира или не новините и темите във форума.

    Нещо повече, аз не си позволявам да те квалифицирам като защитник на „горките съветници”, защото ти мълчаливо подкрепяш „лошите” общински съветници вдигнали незаконосъобразно със 100% патентния данък в Ловеч- нещо за което аз пиша във форума :
    http://www.lovechtoday.eu/forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=40.0#postid-348

    Уважаеми heros, аз не си позволявам да коментирам темата „Сигнали към СКОРС” във форума, защото в общинската наредба няма разписни административни наказания за общински служители, които не си изпълняват задълженията и докато няма разписани такива наказания, каквото и да се коментира е само „глас в пустиня”. И чак когато има разписани такива административни наказания може да се иска от кмета да наказва служителите си, които не изпълняват задълженията си , всичко друго според мен си е само губене на време.

    Приятен ден!

  3. Все още не може да се разбере от коментарите тук господин Данчо кого защитава, кого хули и за какво се бори?

  4. Ами добре Данчо, извинявам се, че с коментара си засегнах правата и свободите на милите ни общински съветници, та се наложи да ги защитаваш горките..Да ги ожалиш колко права имали и как им пречим с коментарите си да си вършат работата..

  5. heros, общинските съветници нямат задължението нито по закон нито по техния правилник за работа „да си вършат качествено работата в нормално насрочени заседания”. Нещо повече, те не носят абсолютно никаква лична отговорност за решенията, които приемат на своите заседания.

    След като нямат забрана да напускат заседанията си когато им СКЕФНЕ, то няма никакво основание който и да е да им търси каквато и да е било отговорност за това, че са напускали и провалили някое от заседанията си, а още по-малко да се квалифицира напускането на заседанието като СКАНДАЛНО, защото няма никакъв скандал, а напускането им не нарушава закона и правилата им за работа.

    И чак когато в правилника им е разписано, че им е забранено да напускат заседания, чак тогава може да се говори за скандално напускане в нарушение на правилника.

  6. А докога общински съветници ще провалят заседания и ще си искат насрочване на нови? Не може ли да не го правят? Това че имат права да искат нови заседания не отменя задълженията им да си вършат качествено работата в нормално насрочени заседания, вместо да ми искат нови дати когато им СКЕФНЕ!

  7. „Искането на напусналите съветници поставя сложен юридически казус относно допустимостта на исканията, техните правни основания и не на последно място за техническата възможност за провеждане на заседание преди и след изборния ден. Отговор по този казус ще очакваме в следващите няколко дни.“

    „Ловеч днес“, по кой точно член и по кой закон е забранено провеждането на заседание преди и след изборния ден ?

    Аре стига де, има си Изборен кодекс и в него няма забрана за провеждане на заседания на общински съвет дори и в деня на изборите, а за да говорим за„казус относно допустимостта“ провеждане на заседание в деня прди и деня след проявеждане на изборите е меко казано не сериозно.

    И тъй като няма забрана в Изборния кодекс за провеждане на заседания на общински съвет да се говори за „техническата възможност за провеждане на заседание преди и след изборния ден“ си е откровенно не познаване разпоредбите на Изборния кодекс, а още по-малко може да се говори за неговото прилагане в случая.

    След като общинските съветници имат право да искат и да провеждат заседания / ЗМСМА им дава тези права/ те могат да си ги провеждат дори и в избория ден, тъй като няма административен орган , който да им забрани или отмени това тяхно право.

  8. Последната официална новина на интерент сайта на общински съвет е от 19-04-2013 – Удостояват директора на „Спарки Елтос“ със званието „Почетен гражданин на Ловеч“.

    Но днес / „стана ясно от отговора на временният председател Иво Райнов по питане на „Ловеч днес“.“/ г-н Иванов пише за две искания за заседания за които искания изобщо не става ясно кога са подадени и още по-важното – изобщо дали ще се проведат исканите заседания.

    „Ловеч днес“ гузно мълчи и не ни информира – ще има или не заседания?

    Когато общинските съветници искат да работят /направили са законосъобразни искания/ и да проведат не едно а две заседания –кой и защо пречи да упражняват правата си , като общински съветници?

    Кой изобщо има интерес общински съвет да не работи?

    „Ловеч днес“, кажи ни!

Comments are closed.