komisiqsinezik2008143Днес в Областна администрация – Ловеч, се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с предприемането на спешни мерки за овладяването на болестта „син език“ в областта.

След появата на заболяването в с. Микре, община Угърчин, още 23 населени места са пред прага на огнище на коварната болест, стана ясно от доклад на директора на Регионалната агенция по безопасност на храните/РАБХ/ – Ловеч, д-р Ивайло Йотов. Взети са проби от умрели животни от кварталите Острец, Видима и Ново село в Априлци, троянските села Гумощник, Голяма Желязна, Борима, Ломец, Бели Осъм, Чифлик и Орешак, с. Торос, общ. Луковит, селата Гостиня, Горно Павликени, Соколово и Деветаки в общ. Ловеч, град Угърчин и прилежащите към него села Лесидрен, Кирчево и вече обявеното за огнище Микре, и с. Малък извор, община Ябланица. Общо 30 са засегнатите стада с 31 умрели животни. Той категорично подчерта, че човекът не боледува от „син език“, застрашени са единствено животните.

komisiqsinezik2008141На заседанието, водено от областния управител Милко Недялков, присъстваха представители на общините, които бяха обстойно запознати с предприетите действия от страна на държавата и взетите мерки за превенция на разпространяването на болестта. „Синият език“ е заразно заболяване, което се разпространява основно чрез кръвосмучещи насекоми, като главната превенция, според РАБХ – Ловеч, е пръскането с препарати против комари. Д-р Йотов подчерта, че агенцията предприема обезпаразитяване на сградния фонд оборудването на фермите посредством превозното средство „Hardy”, животните са отговорност на стопаните.

komisiqsinezik2008142     Д-р Йотов категорично заяви, че е забранено в цялата страна превозването на чифтокопитни животни с цел доглеждане. Той подчерта, че е позволено транспортирането на коне, свине и птици. Както и на овце и кози, но при условие, че се извозват до кланица, с изричното упоменаване в превозните документи. „Апелирам към представителите на МВР, констатира ли се превозване на животно без необходимите документи и редовна маркировка, то да бъде конфискувано“, допълни директорът на РАБХ – Ловеч.

Другият пакет от мерки, изложен от д-р Йотов по време на епизоотичната комисия бе съхраняването на умрелите животи до пристигането на екарисажна кола за тяхното извозване. Той предложи на представителите на общините починалите животни да бъдат запечатвани в 200 л. чували и охранявани от сътрудниците по програма „Сигурност“, с цел предпазване от разкъсване на плът и разнасяне от кучета, котки или дивеч. Той припомни, че вирусът „син език“ умира заедно с животното и не се разпространява след неговата смърт.

Засегнатите животновъди, където е констатирано огнище на болестта следва със съдействието на кметовете по места да повикат екарисажна кола, която да откара умрялото животно. „Такава кола минава през област Ловеч два пъти седмично“, допълни д-р Йотов. Едва след като има констатация на болестта, заедно с бележката от екарисажа, стопанинът ще получи обещетение от страна на държавата за умрялото животно. За нерегестрирани животински обекти обещетение няма да бъде изплащано дори при констатация на болестта и обявяване на огнище в региона.

komisiqsinezik2008144            Другото предложение, обсъдено на заседанието, бе пръскането с препарат против комари. Той осигурява 6 до 8 седмици превенция от ухапване. Д-р Йотов допълни, че всички препарати са с положително действие, но се обръща особено внимание на карантинния срок на медикамента. Той е определящ при доенето на мляко, когато има опасност то да бъде заразено. „Категорично подчертавам да не се пръска в районите около водоеми и речни корита. Препаратите против комари са силно токсични за рибата“, заяви д-р Йотов, обръщайки специално кметовете на населени места, за предварително осведомяване на пчелните фермери за предстоящо пръскане.

Областната епизоотична комисия апелира и към представителите на общините, богати на дивеч, да се обръща особено внимание за наличието на умрели елени и сърни. Дивечовите животни също са разпространители на вируса.

6 коментара

  1. Проблема е че препарата за защита от син език го няма в аптеките и стопаните пръскат с разни “заместители” срещу комар, а комара не е преносител, а една подобна нему кръвосмучеща мушица ,която само въпросния препарат убива..

    И така >> защо нямат нашите аптеки подобни цярове??? защо нашите онко болни нямат също нужните медикаменти .???? ….. и т. н. и т.н.

    >>>Made in Ciganistan!

  2. Дебелак, като те чеше червената пъпка – лекувай се.

  3. Със синия език в Ловеч ще се преборим, но с червената пъпка само смъртта ще ни раздели.

  4. Има доста животновъди в страната ни които не спазват дори най-ниско равнище на поддържане на чистота в пространствата където отглеждат животните си.Немърливостта е пагубно нещо.И още по-лошото е ,че много предприемачи-животновъди наемат Ромо-индо-цигани като работници без изобщо много ,много да ги наблюдават дали почистват или не поверените им места и така пословично свръх-немърливите в работата си Цигани са причина да съществуват толкова огнища на зарази и мръсотия.

Comments are closed.