sinqzonaart1809144Ловеч за десети път е домакин на единствения по рода си в страната национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“. Проявата се организира от сдружение „Синя зона” в партньорство с Ловчанско читалище „Наука-1870 г.” и с финансовата подкрепа на община Ловеч. Част от културното събитие бяха областният управител Милко Недялков, кметът Минчо Казанджиев, общественици и граждани на Ловеч.

Пленерът се проведе от 13 до 17 септември и своите творби изложиха прочути художници – Аделина Алексиева от Пловдив, ловчалията Петкан Наков, столичаните Паула Стоева, Васко Василев и Надя Белева, художникът от с. Терзийско Никола Русев, организаторът Тихомир Витков от Ловеч, Миню Бонев от Габрово и Жоржета Николова от Велико Търново. С емоциите и впечатленията от петдневния престой в Ловеч, творците сътвориха по две живописни творби с мотиви от люляковия град. Те бяха показани на изложбата тази вечер в камерната зала на НЧ „Наука“. Десет от създадените творби остават собственост на общината.

sinqzonaart1809145„Вече десет години съществува „Синя зона“ в Ловеч. Десет години, през които община Ловеч подкрепя творчеството и обещава да го направи и през следващата. Интересното е, че го спазва. За десет години от тази изложба са излезли над 700 творби, това е едно голямо постижение.“ С тези думи ловешкият живописец Тихомир Витков приветства гостите на изложбата. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви: „Наскоро България участва в надпреварата за Европейска столица на културата. Големите градове се включиха, като, може би, заради своите малки размери Ловеч не взе участие. С чисто сърце заявявам, че заради културни събития като тази изложба и много други, които се реализират в Ловеч, то градът ни може да бъде наречен Европейска столица на културата.“

sinqzonaart1809146В сдружение „Синя зона” членуват художници с образование, утвърдено име и творчески постижения и които по силата на обстоятелствата в различни моменти от живота си са минали в графата „хора в неравностойно положение” и имат различен процент инвалидност. Пленерът, организиран от сдружението, е насочен към всички ценители на красивото и изобразителното изкуство, дава възможност на гражданството да се запознае с хората в неравностойно положение, притежаващи огромен талант и това със сигурност е важен урок по толерантност и приемане на различните.