sinqzona1604141„Синята зона“ в Ловеч ще бъде въведена поетапно, като първоначално ще тръгне със 107 места в централната градска част. Това съобщи вчера ръководителят на БД „СКОРС“ Гриша Генов. Причината е големият обхват на зоната, както и фактът, че общината не разполага с необходимия човешки и финансов ресурс за въвеждането й едновременно и навсякъде в определените от План-схемата на комуникационно-транспортната мрежа и генерален план за организация на движението улици за „Синя зона“.

     Първият етап на „Синята зона“ (платено паркиране на МПС) включва 107 места, намиращи се на няколко улици в централната градска част: бул. “България” – от кръстовището с ул. “Акад. Ан. Иширков”  до кръстовището с ул. “Цачо Шишков” – 16 места, и от кръстовището с ул. “Патриарх Евтимий” до кръстовището с ул. “Димитър Пъшков” – 22 места; ул. ”Патриарх Евтимий” – от кръстовището с бул. “България” до кръстовището с ул. “Димитър Пъшков” – 15 места; ул. ”Димитър Пъшков” – от кръстовището с ул. “Васил Йонков – Гложенеца”  до кръстовището с ул. “Цачо Шишков” – 22 места; ул. „Хаджи Димитър” – от кръстовището на ул. „Цачо Шишков” до кръстовището на ул. „Патриарх Евтимий” – 16 места; ул. „Осъмска” – паркинг „Ловеч газ”  – 17 места.

     В този първи етап ще се въведе гратисен период за получаване от гражданите на карта за локално паркиране и поставяне на скоби – един или два месеца. Готви се и пакет от документи, регламентиращи всички дейности, които след влизане на Наредбата в сила (от 1 май т. г.) ще се предоставят  на вниманието на гражданите, съобщи още Гриша Генов.

     Всеки следващ етап ще се осигури финансово от предходния, като идеята е зоната да се финансира от собствени приходи, а не да се търсят средства от бюджета, поясни кметът Минчо Казанджиев.

     „Синята зона“ се въвежда с Наредба № 2 за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на община Ловеч, приета от общинския съвет на 27 март т. г. На улици, площади и паркинги, публична общинска собственост, със заповед на кмета на общината съгласно предоставените му по закон правомощия съобразно схеми, приети от общинския съвет, може да се въвежда режим за платено паркиране – „Синя зона“, за пътно-превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона и на микробуси и автобуси с до 12 пътнически места, валиден в работни дни в часовия диапазон от 8 до 17 ч. Предвидените в Наредбата категории паркиране са 8: режим „Почасово платено паркиране”, режим „Служебен абонамент”, режим „Локално паркиране на ППС на собственици на жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране, паркиране на МПС, обслужващи лица с увреждания, паркиране на служители на местна и държавна администрации и търговски дружества, чиито сгради се намират в централната градска част, паркиране на ППС на община Ловеч, държавни органи и организации, създадени със закон, паркиране на електромобили, други – автомобили със специален режим, автомобили на ЧЕЗ, ВиК, други, извършващи дейност по отстраняване на аварии.

     Като цяло съгласно План-схемата на комуникационно-транспортната мрежа и генерален план за организация на движението в град Ловеч обхватът на зоната включва:

     Ул.  „Търговска” –  114 места, от кръстовището с ул. “Проф. Д-р Б. Цонев” до кръстовището с ул. “Ал.Стамболийски” едностранно по посока ул.“Ал.Стамболийски”:

– ул. “Проф. д-р Б. Цонев” – ул. “Л. Каравелов” – 6 места

– ул. “Л. Каравелов” – ул. “П. Р. Славейков” – 7 места

– ул. “П. Р. Славейков” – ул. “Райна Княгиня” – 11 места

– ул. “Райна Княгиня” – ул. “Трифон Трифонов” – 4 места

– ул. “Трифон Трифонов” – ул. “П. Волов” – 7 места

– ул. “П. Волов” – ул. “Тодор Каблешков” – 12 места

– ул. “Тодор Каблешков” – ул. “Ангел Кънчев” – 17 места

– ул. “Ангел Кънчев” – ул. “Раковска” – 18 места

– ул. “Раковска” – ул. “22 Август” – 3 места

– ул. “22 Август” – ул. “Ал. Стамболийски” – 21 места

     Бул.  „България” – 35 места, от кръстовището с ул. “Т.Каблешков”, след таксиметровата стоянка  до кръстовището с ул. “Димитър Пъшков”, едностранно по посока ул“Димитър Пъшков”:

– до ул. “Акад. Ан. Иширков” – 8 места;

– ул. “Акад. Ан. Иширков” – ул. “Цачо Шишков” – 16 места;

– ул. “Цачо Шишков” – ул. “Димитър Пъшков” – 22 места.

     Ул.  „Ал.Стамболийски”:

– от кръстовището с бул. “България” до кръстовището с ул. “Цар Освободител” едностранно по посока на ул. “Цар Освободител” – 37 места.

     Ул. „Патриарх Евтимий”:

– от кръстовището с бул. “България” до кръстовището с ул. “Димитър Пъшков” едностранно по посока ул. “Димитър Пъшков” – 15 места.

     Ул.  „Акад. Ан. Иширков”:

– от кръстовището с ул. “Княз Имеретински” до бул. “България” едностранно по посока бул. “България”- 47 места.

     Ул. „Димитър Пъшков”:

– от кръстовището с ул. “Васил Йонков – Гложенеца”  до  ул. “Патриарх Евтимий”, едностранно по посока ул. “Патриарх Евтимий” – 17 места.

     Ул. „Осъмска”:

– от ул. „Мостова” до ул. „Акад. Ан. Иширков” – 164 места – /нов момент – паркинг до „Ловеч газ”/

     Ул. „Васил Левски”:

 – паркинги „Младежки дом” – 21

     Ул. „Райна Княгиня”:

– от кръстовището на ул. „Търговска” до кръстовището на ул. „Бяло море” – 38 места.

     Ул. „Хаджи Димитър”:

– от кръстовището на ул. „Цачо Шишков” до кръстовището на ул. „Патриарх Евтимий” – 16 места.

14 коментара

  1. Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак….такава им е работата на общинарите.

  2. Този град от 70 години се управлява от тъпоумници и малоумници ! Сто хиляден град ли станахме , че е нужна “Синя зона” ?!

  3. Ако искате да пътувате правостоящ , пътувайте до Плевен с „автобусите“ на „Дигол“ !

  4. Може и така да е, ама за някои само

  5. Интересно дали има някаква координация между отделните глави, измислили великата идея, и главите, измислящи имена на улиците. Три пъти до сега си правя лични документи, три пъти сменят името на улицата. Точно толкова пъти изпращах запитване до някой си там отдел в общината да вземат да ми кажат къде живея, че се обърках вече, ама глас в пустиня – някаква си там гражданка да ги тормози с глупости… И последно – като името на улицата в материала по-горе е едно, а официалното е друго, брои ли се 🙂

  6. Ще попискате, ще покрякате… пък ще клекнете и ще почнете да вадите левчетата 😉

  7. Управниците си осигуряват комфорт-нали имат служебен абонамент!

  8. „Със заповед на кмета в сила от 01.05.2014 г. минималната работна заплата в общината е определена на 3 000 (три хиляди) лева. Заповедта се издава във връзка с високите местни данъци и такси в общината.”

    http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/318.jpg?ver=1

  9. Така трябва, Аман от келеши, които не могат да карат и да паркират. Трябва да има скоби за неправилно паркирани МПС. Тъкмо ще има и повече място по тротоарите като започнат скобите. Когато се въведоха за първи път в града настана ред.

    1. Абе, защо направо не превеждат заплатите ни в общинския бюджет? Ако се замисли човек колко въздух дишаме денонощно, то и дълг ще ни остане. Не може така, ред трябва да има. Караш кола – плащаш на общината. Дишаш въздух, плащаш.
      Ще спра да коментирам за нарушенията правилата по ЗДП когато видя, че полицаите и техните роднини в този град престанат да го пренебрегват. Не може за тях всичко да е разрешено, а ние да плащаме за това.

  10. искам да питам какъв е този платен паркинг по улицата в неделя?защото е двуллентов булевард ли едната лента се използва за платен паркинг дори и в неделя?Дори в София няма зони в неделя 😀

  11. Обявете цялата община за СИНЯ ЗОНА и назначете СИНИ КАСКИ на общинска издръжка да я пазят от вятър студен. Не съм сигурен идиоти ли сте, но на такива ми приличате!

    1. Е как така не си сигурен?! То и без диплома на психиатър отговорно твърдя, че са идиоти!!! Я колко високо интелектуално съдържателни глупости натвориха и гласуваха в последно време…

      Че и поддръжници си имат – визирам коментара на Стоименов. С това изказване този другар сцепи мрака – ред било имало…Какъв по-точно? – имаш познати – не плащаш 10 лв за махане на скоби, нямаш такива – плащаш си!!! Правилно..ред си беше това…
      Колкото до келешите – ми да вземат ОС да гласуват и свидетелствата за правоуправление да се раздават само по партийна и другарска линия и ей ти на – още по-голям ред!..

Comments are closed.