J.PetrovСиндикат „Образование“ e обезпокоен от създалото се негативно обществено отношение към българските учители – квестори, като евентуални разпостранители на засекретената информация от матурите. Засега няма нито едно доказателство, представено от органите на МВР, за замесен учител в някаква конспиративна схема.

Думите на министъра на образованието, проф. Танев, относно изтичане на информация са малко непремерени и много преекспонирани, защото евентуалните заподозрени биха могли да бъдат от служителите в МОН и до редовите учители в училищата.

Огромният проблем, не само за системата на образованието, но и за българското общество, е загнездилото се недоверие към най-важната институция – образователната. Годините на мнителност, започнали от министър Вълчев, при въвеждането на матурите, вкарването на МВР като фактор, който да гарантира законността и равния шанс на учениците, изиграха роята на троянски кон, който разби и малкото останало доверие във възрожденската мисия и авторитета на училището и учителя. Години наред политици и министри, от страх за своята власт, прекаляваха и използваха най-новите технологии не като учебни средства, а като средство, с което да наблюдават ученици и учители и прикриват своята отговорност от боксуващата образователна реформа. Само че резултат от това наблюдение нямаше никакъв. Камерите в училищата десетилетия пропускаха, как в някои региони, контролирани от ДПС, аршинът беше различен, как в училищата с ромско присъствие не се мереха точно оценки, а присъствията и отсъствията от учебните занятия бяха бледа рамка на съществуващата реалност.

Синдикат „Образование“ смята, че е дошло времето да изгоним колите на МВР, подслушването и заглушаването на телефони по време на матурите и изпитите от българското училище, за да сторим място на доверието към учители и директори и дадем път на новите програми и учебно съдържание, съвместимо с възможностите на учениците. Защото, ако не намалим обема на учебния материал и не увеличим часовете за практическите упражнения, ще жънем все по-лоши резултати.

Време е да си отговорим дали да инвестираме огромно количество от ресурси в матури, които много ВУЗ-ове не признават, дали да правим въшно оценяване в седми клас, с избор на елитни училища, преди да сме ги елитирали и дали в четвърти клас да се прави оценяване със закъснение от четири години, поради правилото учениците да не повтарят.

 

 

11.06.2015                                              Юлиян Петров

гр. София                                           председател на СО „Подкрепа“