sindikatobrazovanie21111141Синдикат „Образование“ ще настоява за нова методика на финансиране на учебните заведения, защото със сегашната система на делегирани бюджети, основани само на броя деца и ученици, взривоопасно пада качеството на образованието, влошава се дисциплината в училище, а за интеграция и социализация на децата роми и деца със СОП трудно може да се говори.

Сега учебните заведения получават финансови средства, определени от ЕРС само въз основа на броя на учениците в училището. От техния брой зависят пряко и заплатите и на директорите, и на учителите. Тази зависимост, освен че не е европейски принцип, действа негативно върху обективното оценяване на учениците и дори върху реалното отчитане на присъствието им в клас. Затова Синдикат „Образование“ предлага на МОН и МФ нов начин на финансиране, при който да се добави нов елемент при основното финансиране на учебните звена – елемент паралелка, т.е. да има ЕРС и за паралелка. Финансирането да се формира на база 50% в зависимост от броя на учениците и 50% на база броя на паралелките и групите в учебните заведения. По този начин учебните заведения с по-малък брой деца и ученици, ще могат да повишат качеството на учебно-възпитателния процес и ще имат равни финансови възможности в сравнение с училищата с по-голям брой ученици.

Друга промяна, която предлагаме, е в правилата за разпределение на средствата по ЕРС със задължителна разпоредба да се фиксира съотношението 80% към 20% в учебните звена, където не по-малко 80% да са за заплати и допълнителни плащания, а 20% – за издръжка на учебните звена.

При въвеждане на този нов ЕРС за паралелка категорично не трябва да бъдат намалявани достигнатите бюджети на учебните звена с по-голям брой деца и ученици.

Ние от Синдикат „Образование“ предлагаме да отпадне добавката за условно постоянни разходи като неефективна.

Други важни промени в правилата за делегираните бюджети са:

  • Повишаване на ЕРС за деца със СОП трикратно, за да могат тези допълнителни финансови средства да формират интеграция и социализация на тези деца в паралелки до 20 деца и ученици;

Да се повиши ЕРС да деца от ромски произход двукратно, за да могат тези ученици да бъдат интегрирани и социализирани в групи и паралелки до 20 деца и ученици, поради ниските им резултати в училище, за да им се осигури равен шанс за по-добра реализация. От повишението на стандарта за децата от ромския етнос да се генерират средства за по-високи възнаграждения на учители и директори, работещи в тези учебни заведения с преобладаващ брой ромчета. Достигането на по-висок ЕРС за децата от ромски произход трябва да бъде категорично обвързано със законодателни промени на институциите в България, гарантиращи присъствието на тези деца и ученици в учебните заведения и ефективна финансова и административна санкция към родителите, които не осигуряват тяхното присъствие в учебните звена.