botev2106131Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е възмутен от необмислените, прибързани и нецелесъобразни промени в учебните програми по литература с отпадането на произведения от Ботев в учебната програма по литература. Ботев и Левски са фундаментът на българщината и на техните идеали се гради ценностната система на българските ученици. За втори пореден път се поражда подобен дебат за ролята на Ботев в българската литература, българската история и българското училище.

Преди години си припомняме аналогичния скандал, в който комисията по дискриминация, под крилото на политическа партия ДПС, препоръча Ботев и Левски да отпаднат от учебната програма, защото тези двама велики българи носят сантимента на героичната борба на българския народ срещу турското робство през 19 век. Помним, че тогава сегашния зам.- министър на МОН г – жа Мокадес  Налбант, беше автор на култовите препоръки, като експерт нает от комисията.

Сега се разиграва същата сага и  компилацията БСП и ДПС в МОН, забравяйки за приоритета национална идентичност и съхраняване на  отслабналите, но оцелели  национални добродетели у българските ученици, с лека ръка насочват българската история и литература в услуга на политическите партии.

Синдикат „Образование“ категорично не приема прибързаните и несъгласувани с българските учители манипулативни промени в учебната програма по литература и няма да допусне подобни волности, с цената на всички законни средства.

„Подкрепа“ предлага незабавна отмяна на визираните промени, които ще превърнат българското училище в политически заложник, а българските ученици в политически роби. Всички бъдещи промени трябва да бъдат съгласувани със социалните партньори в образованието. Синдикат „Образование“ категорично настоява за оставки и дисциплинарна отговорност на виновните длъжностни лица за скандалните промени.

Ако МОН, не върне Ботев в учебната програма, то Синдикат „Образование“ ще поиска незабавна оставка целия ръководен екип.