sedqnka2810131ОТКРИТО ПИСМО ДО  Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ, ПРЕМИЕР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и българските учители очакват да научат колко са парите за образование в новия бюджет. Българските родители искат да знаят дали образованието наистина ще бъде приоритет.
За съжаление, в момента става дума за реалната картина на образователната система, за състоянието на училищата, в които учат българските ученици и за децата, които се подготвят за училище в детски градини в групи по 34 и повече, при това чакайки с години за място в тях. Ако бяхме в предизборна ситуация, Вие, господин Премиер, без съмнение бихте могли лесно да обещаете всичко, но сега е друго време, време за изпълнение на обещанията.
В Европа средствата за образование, които заделят страните, са средно 5.2% от брутния вътрешен продукт. Европейската комисия препоръча на страните членки да отделят поне 6% от брутния вътрешен продукт за образование. Синдикат „Образование“ настоява правителството да отдели 6% от БВП за образование, солидарно с другите европейски синдикати, които предлагат ЕК да задължи правителствата да отделят минимум този процент за образование.
Господин Премиер, българското общество очаква реформите в образованието от правителството на България и мерките, с които ще се привлекат младите учители в училищата, ще задържат учениците в класните стаи.
Младите учители тази година са по-малко от 300 за цяла България, а средната възраст на учителите бие всички европейски рекорди.
Синдикат „Образование“ предлага младите учители да започват с не по-ниска от средната работна заплата за страната, за да ги има в училище. Това ще бъде истинска и действаща мярка, в съответствие с афишираното от Вашето правителство желание за повишаване авторитета и статуса на учителите.

Господин Орешарски, учителите в България помнят „Седянката“, но помнят и Вашите обещания за приоритетна за правителството образователна система. На това Вие сега отговаряте, че образованието няма да бъде приоритет с парите, които му отделяте в Бюджет 2014 и отлагате приоритета за следващата година или следващото правителство. Вашият отговор, че, за да стане Образованието приоритетен отрасъл, трябва да се повишат данъците в държавата, е неприемлив и манипулативен.
Невъзможно и недопустимо е, според Вас, господин Орешарски, и освобождаването от ДДС на всички финансови операции, извършвани от учебните заведения, с което доказвате, че третирате българското образование като търговско предприятие, а не като храма, в който се градят и пазят духовните ценности на нацията.
Наскоро, господин Премиер, българските църкви и манастири бяха освободени от такса смет в закона за местните данъци и такси, но Вие отговорихте на учителите, че това може да се случи едва след национално обсъждане. Питаме Ви кога се състоя националното обсъждане за българските църкви и манастири, като категорично Синдикат „Образование“ заявява, че приветства това разумно решение на българския парламент.
Българските учители заслужават да чуят от Вас, господин Орешарски, че не е дошло времето за европейски подход към българското образование. Българските родители да им бъде казано ясно и открито, те заслужават да знаят, че децата ни няма да се учат в модерни сгради със съвременна техника, защото за правителството има по–важни неща.
Кажете им го сега, господин Премиер!

1 коментар

  1. “…и за децата, които се подготвят за училище в детски градини в групи по 34 и повече, при това чакайки с години за място в тях…”
    Въй, верно ли чакат години за детска градина? До сватбата или само до пълнолетие?
    …………….
    Г-н Премиер, от Синдиката /ами то и мафията се нарича синдикат, как си пасваме само рекетьорчетата/ ще ви признаем за пич, ако забраните със закон даването на частни уроци от учители с трудови договори в училища, финансирани от държавния бюджет. Като държавните служители – или си на бюджетна заплата, или изцяло в частния сектор за своя сметка.
    …………………………..
    “Младите учители тази година са по-малко от 300 за цяла България, а средната възраст на учителите бие всички европейски рекорди.”
    Но пък иначе, господа управляващи, имаме най-ниската средна възраст на пенсионерите. То половината циганор са пенсионери по болест, а всичкото фатмак (по душа, не по звание) с пагон се е изпопенсионирало по на 40-45 години.

Comments are closed.