Сигнал за замърсяване на река Осъм е подал на 13.01.2018 г. кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова до РИОСВ – Плевен. След проверка на място от кмета и зам.-кмета е установено, че реката още преди ВЕЦ – Ловеч, има необичаен вид, като е покрита с балончета и е видимо замърсена. Това е видно е от направени снимки в събота.

Кметът на Ловеч веднага е разговарял с главния еколог на РИОСВ – Плевен, Зорница Йоткова по този повод.

В резултат на 15.01.2018 г. лабораторията на РИОСВ е изпратена в района на Ловеч, за да търси причините за замърсяването. Констативен протокол ще бъде изпратен до подалия сигнал след броени дни, потвърдиха днес от институцията.

От писмо от 27.11.2017 г. на РИОСВ – Плевен, става ясно, че по-рано също е проверяван сигнал на гражданина от Ловеч Емил Брънеков по повод замърсяване на река Осъм. От получения отговор става видно, че служители на Община Троян с констативен протокол от 15.11.2017 г. са установили изтичане в река Осъм на видимо замърсени води от площадката на „Велде България“ АД.

При направения оглед на реката на 16.11.2017 г. в участък на „Велде България“ АД до село Ломец, не е установено изтичане на замърсени води.

Дружеството е предприело действия за отвеждане на дренажните води от помещение в цех за дървесно влакнести плоскости, като трайно е прекъснат канал за дренажни води към река Осъм, пише в писмото.

За причините за сегашното замърсяване ще има информация след получаването на официалния отговор от РИОСВ – Плевен.

5 коментара

  1. Христо е прав, но то е и повече от явно, че нито настоящия кмет има представа какво се случва, нито предишния имаше.

  2. Реката е в такова състояние от минимум 10 години 😀

    1. Вероятно жената сега се е натъкнала на това “необичайно” състояние на реката! Кво да се прави

  3. И какво от това! Виновни обичайно няма!

Comments are closed.