gostinq2310163На 22 октомври, събота,  с. Гостиня, община Ловеч, отбеляза своя традиционен празник. Денят на селото се провежда всяка година в края на октомври, около Петковден по старому.

Тази година гости бяха зам.-кметът на община Ловеч инж. Ивелина Радевска и общинските съветници Георги Карамишев  и Йовка Тодорова. Поднесен бе поздравителен адрес от името на кмета Корнелия Маринова, в който се казва:

„Вашето китно село носи хубавото име Гостиня, което напомня как­ви сме и какво ни отличава като народ. Гостоприемството на българите е всеизвестен факт, а жителите на Вашето село са безспорно доказателство за топло посрещане и отношение към всички.

Нека днешният ден е весел и тържествен. И нека традиционният сбор на Гостиня не само да обедини хората в истински празник, а и да Ви отдели от вихъра на ежедневните грижи и да напомни за вечните ценности – да сме добри, трудолюбиви и грижовни.“

Тържеството стана на площада в центъра на селото, където беше сварена и раздадена за здраве телешка курбан чорба. Ястието бе осветено от секретаря на Ловчанската митрополия Любомир Казашки.

Припомняме, че празникът е възстановен през 2002 г. след дълго прекъсване и от тогава се отбелязва всяка година. Обикновено на него се събират близки роднини и познати, а трапезата се осъществява с подкрепата на спонсори.