protest170613DПавлин Иванов

След три дни „седянка“ в центъра на Ловеч, около 100 човека проведоха шествие от площад „Екзарх Йсофи I”  до централата на БСП в областният град. Със свирки национални знамена и плакати, протестиращите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и кабинета Орешарски преминаха през пешеходната зона.

Стотици ловчалии седнали в ловешктите заведения изгледаха с любопитсво протестното шествие.

Пред централата на управляващата партия гражданите скандираха „Долу БСП”, „Олигарси”, „Избори”.

За кратко шествието премина по улица „Търговска“, която органите на реда бяха затворили за по-малко от 10 минути, и се върна на площада пред община Ловеч.

protest170613MИсканията, както и досега остават:

1. Незабавна оставка на кабинета „Орешарски”

2. Разпускане на Народното събрание и за нови избори

За законното превеждане на протестното шествие уведомления бяха подадени в Община Ловеч и РУП Ловеч.

 Утре в 18.30 часа протеста в Ловеч продължава. Сборен пункт площад “Екзарх Йосиф I”

Как се стигна до тук

Първите сигнали за недоволство в страната се появиха веднага след подкрепата на Волен Сидеров за съставяне на кворум, преди  гласуване на правителството на кабинета Орешарски. Още същият ден, дойде и вторият сигнал. Бруталната безпринципност и явната зависимост, станала прозрачна след обявяването на имената на министрите. Професор по синтаксис стана министър на спорта?! Близки приятели на Моника Йосифова усвоиха сериозен брой кресла в Министерски съвет.

Но капката, която преля чашата на търпението на нормалните българи беше убийственият ход с назначаването на лицето Делян Пеевски за шеф на ДАНС! За няколко часа през Фейсбук недоволството придоби реални измерения и в София излязоха над 15 000 души. И това само броени дни след избора на “експертният” и “програмен” кабинет на Пламен Орешарски. Протестите продължават и до днес и ще продължат до падането на правителството и разпускане на 42-то Народно събрание.

В Благоевград и Пловдив избухнаха вълнения свързани с назначаването на Областни управители от квотата на ДПС. В Ловеч също имаше колизия в спора за мекото кресло, като хората на Доган демонстративно не подкрепиха човека на БСП за председател на Общински съвет Ловеч. За сметка на това, предложиха човек на ГЕРБ, който беше избран с гласовете на БСП. Така сделката за поста на Областен управител изкристализира. Масовото честитене на новия пост беше насочено към човека на БСП, но пък протестите срещу Делян Пеевски и областните управители на Доган, сякаш попариха етусиазма на правителството и Област Ловеч все още се управлява от човек на ГЕРБ.

Ловеч може би, би бил склонен евентуално да се похвали със зам. министър на културата в лицето на директора на ловешкият Драматичен театър Васил Василев, който стана национално известен с посещението си на мача Литекс – Левски, при което беше арестуван за кратко, заради поведение модел а ла Сидеров. Компания на ловешкият режисьор като зам. министър в министерството на културата прави ПР-та на Ахмед Доган.

Тази нощ пък, лидера на по-старите като история националисти си затвори една улица в София с истински барикади и беше под обсада няколко часа.

Малко по-рано през деня, един от смелите и достойни мъже в БСП свика протест пред собствената си централа на Позитано 20, срещу собственият си лидер. Подобна позиция заяви публично и кмета на Троян, който също е уважаван и достоен човек. Преди малко, троянското БСП излезе с мъглява позиция, но с основна идея сваляне на доверието от лидера на ПЕС.

Ловешкият градоначалник също изрази гласно, за разлика от останалите си съпартийци в люляковият град, позиция подобна на троянската.

Същевременно премиера покани “протестиращи” за да обсъдят разни неща. Част от тях с радост приеха, а интелигентните и принципните, категорично отказаха да разговаря с него.

Първата шпага на левицата и зам. председател на Парламента, също поиска да си говори с някого, но никой не я пожела и й обърнаха демонстративно гръб..

Някои, по-чувствителни към случващото се, изразиха позицията си в Ловеч, като се организираха в протест.

Кризата продължава, протестите също!

14 коментара

  1. Г-н Заверджиев,
    Благодаря за отделеното време за отговор и го оценявам.
    Всичко, което сте написали, естествено го знам, но това е игра на параграфи и думи, и това не променя реалностите:
    1. КБ иска вот на недоверие на правитеството. ГЕРБ веднага го подкрепя и кабинетът Орешарски пада.
    2. Относно НС – няма да пиша, защото този филм вече го гледахме и въпросът е да бъде изпълнена точка 1.
    Погледнете народната любов в момента в София и не е нужна голяма интелигентност, за да е яснкой е виновен, че кабинетът Орешарски все още е на власт.
    Убеден съм, че сте честен и патриот, но съжалявам, че искате да убеждавате хората в правотата на една загубена кауза, че Орешарски и БСП нямат нищо общо.

    Приятна вечер.

    p.s.
    Не мога сам да преценя, дали съм интелигентен човек, но знам със сигурност, че съм високо образован. Завършил съм с пълно отличие и златен медал Немската. Следвал съм в Германия и съм инженер по информатика. Живял съм 12 год. в Прага. Зная перфектно 2 езика и още два на сносно ниво.
    Колегите и приятелите ми са пръснати буквално по цял свят – Австрия, Чехия, Германия, Франция, Испания, Англия, САЩ, Канада.
    В БГ съм от края на 2002 год. и Ви гарантирам, че политическа култура тук няма и не се заблуждавайте в противното.

  2. “Много противоречия, г-н Заверджиев.
    БСП е мандатоносител и Орешарски е издигнат и избран за премиер от БСП. Човекът е поредната жертва на родната “политическа култура” и чак ми е жал за него. В момента само БСП може да го свали от власт, ако иска.
    Разпускането на Народното събрание също може да стане само, ако БСП пожелае това.
    Ако някъде греша във фактите, моля, поправете ме.
    Затова изводът е, че има смисъл да се протестира само и единствено пред централата на БСП.”

    Грешен извод г-н Костов!
    На пръв поглед изглеждате интелигентен човек и не знам защо си позволявате да използвате неистини и неверни факти при формулирането на един толкова важен извод, който Вие правите.

    Както се казва ; „Объркал сте рейса” г-н Костов, след като точно мен молите да Ви поправям грешните факти. Аз живея в Ловеч и никога не съм си позволявал да говоря за каквото и да е било публично без да имам достатъчно неоспорими факти и доказателства и за това винаги нося лична отговорност за всичко казано от мен.
    Но да се върна на грешните факти и извод направен от Вас.

    Първо: БСП НЕ е мандатоносител, дебело подчартавам, НЕ е мандатоносител защото такъв се явява по закон Коалиция за България –направете справка за 42-ро Народно събрание и сам ще се убедите, че в него участват само 3 политически партии и една коалиция.
    Председател на парламентарната група на Коалиция за България е Сергей Дмитриевич Станишев и в това си качество той представлява само тази коалиция в Народното събрани и няма никакво законово основание той да представлява в Народното събрание, както Партията на европейските социалисти, а така също и ПП БСП на които той е председател.

    Второ: За да бъде избрано законно едно българско правителство в Народното събрание /НС/ е задължително на заседанието на което се прави този избор да са се регистрирали повече от половината народни представители. Неоспорим факт е че Коалиция за България няма необходимите 121 депутати за да може да регистрира задължителния по закон кворум за провеждане на заседание на НС. Необходимия кворум за провеждането на въпросното заседание за избор на правителството беше регистриран с участието на народните представители на две партии и КБ, това е безспорен факт г-н Костов, защото без регистрирания кворум нямаше да се проведе заседанието на което е избрано правителството.

    Трето: Орешарски не е избран за премиер от БСП, а с гласовете на народните представители от една политическа партия и една коалиция представени в народното събрание и политическата партия не се казва БСП- факт, който можете и сам да проверите в протоколите на НС.

    Четвърто: В момента БСП НЕ може да свали от власт правителството на Орешарски, защото Коалиция за България няма необходимите 121 народни представители, които по закон могат /ако всички гласуват „ЗА”/ да свалят правителството. Безспорен факт е г-н Костов, че за да се свали това правителство е задължително да гласуват „ЗА” свалянето му 121 депутати, а това означава, че може да стане с гласовете на една партия и една коалиция, на две партии и една коалиция или на три партии . Може да си направите съответната справка за установите кои са партиите и коалицията могат да направят това за което говоря, но в никой случай само БСП не може да направи това – безспорен факт!

    Пето: Разпускането на НС НЕ може да стане ако само БСП пожелае това, поради изнесените по горе факти, г-н Костов.Мисля, че не е необходимо да ги повтарям.

    Уважаеми г-н Костов, тъй като не сте ми предоставили удоволствието да поправя и този Ваш извод: „Политеческа култура в България няма и това важи за всички родни политици, а не за гражданите” /който разбира се аз не приемам/, то аз няма да го направя освен ако Вие сам не ме помилите за това.

    Хубава вечер г-н Костов, а аз отново ще съм на протеста тази вечер въпреки, че категорично се разграничавам от някой действия, на една част от протестиращите. Моите разбирания за интелигентен и разумен протест със сигурност не са Вашите г-н Костов, но това не е пречка да поговорим тази вечер на протеста и да Ви изложа тезата си, как би трябвало да се прави/според мен/ един интелигентен протест, който да се различава от протестите правени през последните 24 години и довели ни до това ни положение.

  3. Много противоречия, г-н Заверджиев.
    БСП е мандатоносител и Орешарски е издигнат и избран за премиер от БСП. Човекът е поредната жертва на родната “политическа култура” и чак ми е жал за него. В момента само БСП може да го свали от власт, ако иска.
    Разпускането на Народното събрание също може да стане само, ако БСП пожелае това.
    Ако някъде греша във фактите, моля, поправете ме.

    Затова изводът е, че има смисъл да се протестира само и единствено пред централата на БСП. Какъв смисъл има да се протестира на друго място? Само и единствено те могат да напряват исканото от Вас.

    Политеческа култура в България няма и това важи за всички родни политици, а не за гражданите:
    Чешкият премиер си подаде оставка още на следващия ден и забележете и като премиер и като лидер на партията, защото любовницата му подслушвала и давала подкупи. Въобще не се стигна до никакви протести.
    Немският президент пък си подаде оставка, заради безлихвен заем от приятел.

  4. “Затова днес ставаме от тридневната „седянка“ и започваме протест с искане за:
    1.Незабавна оставка на кабинета Орешарски
    2.Разпускане на Народното събрание и нови избори”

    Уважаеми читателю, ти който четеш за протеста тук случайно да си прочел, че се ще се организира шествие от площад „Екзарх Йсофи I” само до централата на БСП и там ще се скандира „Долу БСП”, „Олигарси”, „Избори” ?

    Политическата култура определя поведението в обществото на членовете и симпатизантите на коя да е политическа партия и само те единствено имат правото да търсят политическа отговорност, както намерят за добре от избраното от тях ръководство, защото политическите партии съществуват единствено и само благодарение на своите членове и симпатизанти и скандирането „Долу” от който и да е друг пред централата на партията няма да доведе в никой случай до нейното заличаване от политическия ни живот, а тъкмо обратното.

    Ето защо скандирането „Долу” срещу коя да е политическа партия се определя като политическа диващина, защото е груба намесата във вътрешните дела партията.

    Всеки има право да иска свободно оставката на правителството, разпускане на НС и нови избори, когато е преценил, че са нарушени правата му или е нарушен закона, но съвсем друго е да скандираш "Долу" пред централата на коя да е политическа партия с която нямаш нищо общо.

    И пак повтарям написаното от мен вчера: “По – умният отстъпва.”, по-добра позиция имаш тогава когато човешкия разум надделява над „диващината”. И когато на площада надделее разума, чак тогава можем да кажем, че се е случило нещо ДОБРО.

    Тази вечер се случи „Доброто”, разума надделя над политическата диващина, беше организирана подписка с исканията на протестиращите, която подписка ще бъде изпратена утре до НС, а безспорно това е по-добрата позиция на протестиращите, за разлика от вчерашната им.

  5. Добре, че прочетох написаното от г-н Иванов. Тъкмо се канех да го наема за ПР, но като разбрах, че взима по 2 000 000 евро веднага се разкандардисах.
    Чудя се, дали Ловеч е част от съвременна България или съществува в някаква паралелна реалност.
    Цялата страна протестира срещу премиера на БСП и кандидата на ДПС за ДАНС, както и за подкрепата им от Атака, и обикалят техните централи. Татяна Дончева има предложение за ново движение в БСП – Окупирай Позитано. Но тук, в Ловеч, все някой държи да има протести за всички по равно – и за ГЕРБ и за СДС и т.н. Само, че ГЕРБ си подаде оставката веднага, върна мандата на президента веднага, Цветанов също си върна мандата и днес напуснаха и Парламента. За какво да протестираме пред ГЕРБ? А за какво пред СДС?
    Не е лошо човек да вижда малко по-далеч от собстената си колиба.

  6. Author

    Уважаеми анонимен, 12-те протестиращи в Ловеч и стотината в София, могат единствено да спрат нещо, в случая Делян Пеевски, кабинета Орешарски и това Народно събрание.
    Връщането или отсвирването на някого става единствено през избори. Друг начин за сега не е измислен.
    “Сегашните не са лоши”, казвате. Еми не са. Какво да им е. Достойните в БСП като Донка Михайлова, Георги Кадиев и други като тях заявиха недвусмислено, открито и честно позицията. Странно, но те смятат случващото се за лошо, но е разбираемо интелигентните в БСП да са объркани, те какво ли разбират. Виж, ако другаря Горов беше казал нещо, тогава е друга работата. Но и той смята като вас, не са лоши, какво им е.
    За фактолигията, преди дни отговорих на подобен въпрос относно къде бях “когато полицай уби момиче в центъра на нашия град”.
    Тъй като пет дни никой не направи нищо тогава, заявих, че ще отида да запаля свещ пред дискотека Илит. Дойдоха над 200 човека, разбрали за това. Та, аз бях там и помогнах поне мъничко за да изразим подкрепата си на като хора към родителите на Ива. Там бяха и шефовете на ОДМВР и РУП Ловеч. Никой не ги попита нищо.

    По другата теза за възнагражденията. Естествено, че ми е платено. Все пак 2 000 000 (два милиона) евро са си пари. Сега се чудя какво да правя с тях – да си платя сметката за телефона или да направя ремонт на колата. Скоро ще реша.

    И най-важният, принципен въпрос – ЗАЩО
    Много, много пъти съм обяснявал позицията си. Тя е много проста, подкрепям всичко и всички, които правят нещо добро за хората в моя град и се противопоставям на всичко, което е срещу обществения интерес. Разбира се, всичко това минава през призмата на моя начин на мислене, разбиране, ценностна система и ум, доколкото разполагам с такъв.
    Нито очаквам всички да са съгласни с мен, нито да правят това, което според мен е правилно. Знам, че един ме харесват, други не и от това, по-нормално нещо във взаимоотношенията между хората няма.
    Затова съм избрал с кого да бъда приятел, гордея се с хората, които чиито приятелство съм спечелил.
    Аз съм си аз, такъв, какъвто съм. А дали това ви харесва или не, повярвайте, не ме касае. Това си е ваше мнение и уважавам правото ви да си изразите.

    Може би това, което не разбирам само е начина на мислене на хора като вас, които не предполагат, че нормален човек може и завява открито какво мисли. Вероятно, това е останало от миналото, когато все някой трябва да даде заповед за действие. Е, днес ако не сте разбрали, света е друг. Нито някой може да командва нормалните хора, нито да им налага мнението си.

    Както виждате в София, за няколко часа десетки хиляди излизат на улицата за да изразят и защитят мнението си. Това дори БСП с изключително добрата си организация не могат да направят и да искат.
    Пак да повторя, светът вече е различен и няма началници, няма вождове, няма ясна структура.Ако не разбирате, проблемът си е ваш личен.

    Мисля, че отговарям изчерпателно, но ако имате още въпрос, на ваше разположение съм.

    Павлин Иванов

  7. Ако 30те протестиращи в Ловеч са МЪРТВОТО СДС и младежите на ГЕРБ в опит да върнат лица, като Мандев, Караали, Христов и Арабаджиев в политиката и управлението. Е не, благодаря! И сегашните не са лоши.
    Интересно ми е къде беше г-н Иванов (организатора на протестите) цели четири години, когато всички доходи бяха замразени? Къде беше когато полицай уби момиче в центъра на нашия град, защо не направи протест тогава та да искаме оставка на шефа на РДВР-то и РПУ-то?
    Павка теб те разбирам да организираш протести нали все пак получаваш заплата от ГЕРБ като тяхна пиарка, но това СДС да паднат толкова ниско и да са пионки в играта на ГЕРБ с обещания, някога да са във властта, е това не мога да го разбера!
    Приятен ден! 🙂

  8. Kakва по добра поция очаквате? ДПС да завладее България и да Ви потурчи ли… стига сте говорили глупости. Цяла България се е събудила и се е вдигнала на протест за изкореняването на тая измет от парламента. Вие какво чакате ??? БСП няма думата, ДПС диктува нещата, атака ги подкрепя… с вашето мълчание няма да постигнете нищо!!!
    И какви според вас трябва да са лозунгите??? Орешарски обичамете ли ??? или Местана гордеем се с теб ? Я вземете се оправете и се замислете какво става в милата ни родина… с приказки не става!!! Както казва Васил Левски: “Дела трябват, а не думи” !!!!

  9. павлине,павлине,нали незнаеше,кои организира “протеста”?????нали беше чист като момина зълза?ама ви куца нещо!!!!с баръмова!!!????лично я чух,как докладва на маринова и как те хвали!каде чух ли? в кафето до лазаров,първата вечер на “протеста” хахахахаха голям смях павлинчооо!защо не отидохте и пред дпс и герб??????защото ще ти се карат?а????ако правиш нещо го прави от сърце!!!а не …….!!!скучен си,мноооого си скучен!!!!!!хората разбраха с кои си говориш на ушенце!!!!!

  10. Протестите са срещу политическата система в България, а Пеевски беше само поводът.
    Затова всякакви лозунги срещу която и да е политическа партия, дори и извън парламента, са съвсем на място.
    Политиците ни взеха държавата и трябва да ни я върнат.

  11. Аз съм срещу това Пеевски да е шеф на каквато и да било държавна структура. Срещу назначения след пазарлъци между хора, които не харесвам, кабинет “Орешарски”. Дотук. Това е общото между мен и милионите други сънародници, това е обединяващото ни.
    Лозунгите, в които се споменават партии, нямат място в моя протест. Много членове на БСП и Атака не са съгласни със случващото се в момента и със сигурност желаят промяна. Вероятно и от ДПС има такива. Не съм съгласен с лозунгите, издигнати снощи в Ловеч. Нито пък с размахваните карикатури как някой бърка на другиго в задника. Това вече не е МОЯТА позиция, нито моето виждане за един интелигентен и насочен към хората протест.
    Ако някой има да си решава някакви проблеми със Сидеров, това не ме интересува и касае. Моля, не ме забърквайте във вашите междупартийни, уж националистически, спорове и борби.

  12. http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/180.jpg

    Снощи на площада разума отстъпи пред политическата диващина! От събралите се не повече от 70 човека на площада в шествието НЕ се включиха 10-15, останахме на площада и на практика се случи – отделянето на сеното от плявата.

    Както се казва в такива случаи: “По – умният отстъпва.” – каква велика мисъл, това обяснява господството на глупостта в света. “Отстъпва” не означава “предава се”, а разумно изчакване за по-добрата позиция. А по-добра позиция имаш тогава когато човешкия разум надделява над „диващината”.

    И когато на площада надделее разума, чак тогава можем да кажем, че се е случило нещо ДОБРО.

Comments are closed.