lekarinagrada1705161Седем професионалисти по здравни грижи от Регионална колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – Ловеч, са с престижни награди на национално ниво. На 12 и 13 май 2016 г. в  София се проведоха две вълнуващи събития за Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – тържествено честване на 12 май, международен ден на сестринството, и редовният четвърти Отчетно-изборен конгрес на БАПЗГ.

Тържеството протече при приповдигната емоционална атмосфера. Официални гости бяха министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване при Народното събрание, д-р Ваньо Шарков – зам.-министър на здравеопазването, проф. д-р Атанас Щерев, д-р Антония Първанова, проф. Илко Гетов – председател на БФС, доц. д-р Костадин Ангелов – директор на УМБАЛ „Александровска“, д-р Пламен Радославов – зам.-председател на ФСЗ към КНСБ, представители на пациентски организации и много гости. Поздравителни адреси бяха изпратени от президента на Р. България г-н Росен Плевнелиев и министър-председателя – г-н Бойко Борисов. От Регионална колегия Ловеч, присъстваха председателя на БАПЗГ в Ловеч г-жа Мимоза Кирова, г-жа Дилянка Червенкова – член на Управителния съвет, Председателят на Първично дружество на Асоциацията при Община Ловеч – г-жа Катя Колева и делегатите на конгреса – г-жа Снежана Станчева – представител на МБАЛ – Ловеч, г-жа Ценка Симбаева – Председател на Етичната комисия и старша мед. сестра на болницата в Затвора-Ловеч, г-жа Веселка Чорбанова – член на УС на Регионалната колегия и представител на гр. Луковит и др.

Присъстващите на тържеството с благодарност и аплодисменти изслушаха поздравителните слова на д-р Дариткова и д-р Москов, които изразиха своето уважение към професионалистите по здравни грижи и обещаха да направят всичко по своите възможности за подобряване статуса на съсловието и задържането му в страната. За да изрази своето положително отношение към професионалистите по здравни грижи, д-р Москов връчи заповед за Национален консултант по здравни грижи на проф. Соня Тончева – това се случва за първи път в историята на МЗ и на БАПЗГ и декларира сериозни очаквания за активна работа за реално регламентиране на професиите от направление „Здравни грижи“. Голяма беше изненадата, когато д-р Москов връчи на председателката на БАПЗГ г-жа Милка Василева и почетния плакет на Министерство на здравеопазването за постигнати успехи,  ползотворно сътрудничество и устойчива линия на професионално поведение.

На тържествената церемония бяха раздадени награди в следните категории: награди за „Професионалист по здравни грижи за 2015г.“ и за „Ръководител по здравни грижи за 2015г.“, Регионална колегия на БАПЗГ Ловеч имаше 7 номинации, от които и и 7-те получиха награди, а Ловеч се представи достойно в номинациите на национално ниво.

Приятна беше емоцията, когато от всичките 24 награди за цялата страна, 7 – те от дойдоха в Регионална колегия – Ловеч. Това е поредното доказателство, че тук работят отлично подготвени медицински специалисти и ръководители по здравни грижи с доказан професионализъм, дългогодишен опит и всеотдайност към професията!

А ето и наградените:

В категория „Ръководител по здравни грижи 2015 г.“  – трето място – плакет и грамота получи г-жа Росица Йорданова – директор на Детска ясла №3 „Мечо Пух“ – гр. Ловеч;

В категория „Професионалист по здравни грижи 2015 г.“ – Първо място – статуетка на  Флоранс Найтингел и грамота – получи г-жа Таня Пежгорска – акушерка в АГО при МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ – гр. Ловеч;

Плакет и грамота за най-добър професионалист по здравни грижи за 2015 г. в училищно здравеопазване – получи г-жа Ценка Борисова – мед. фелдшер в СОУ „Панайот Пипков“ – гр. Ловеч;

С грамота за най-добър професионалист по здравни грижи за 2015 детско здравеопазване е наградена г-жа Тотка Стамова – медицинска сестра в ЦДГ „Първи юни“ гр. Ловеч и г-жа Валентина Божинова – медицинска сестра в Детска ясла №5 „Патиланци“ – гр. Ловеч.

За Регионална колегия Ловеч на БАПЗГ наградите не са само това – в категория „Ръководител по здравни грижи за 2015 г.“ г-жа Виолина Воденичарска – главна медицинска сестра на МБАЛ гр. Тетевен спечели престижното второ място – плакет и грамота, а в категория „Професионалист по здравни грижи 2015 г.“ г-жа Тонка Стоева – мед. сестра от  СБАЛББ – Троян“ е на трето място с плакет и грамота.

По случай празника 12 май, нека да пожелаем на всички професионалисти по здравни грижи да продължават да работят със същата енергия и всеотдайност, с професионализъм и всеотдайност да служат в името на здравето и живота на хората, и да им благодарим, че са тук – независимо от трудностите, в името на най-голямото богатство – здравето!