znanie1202143Сдружение „Знание” обучи над 50 учители от Ловеч. В четири двудневни обучения взеха участие детски учители и преподаватели от начален и горен курс. Обучението се проведе в два модула „Работа в мултикултурна среда. Учителят като модератор” и Уъркшоп „Работа с родители”. Повече от учителите се включиха и в двете обучителни сесии. Най-голям брой учители имаше от училище „Панайот Пипков”, което е партньор на „Знание” и пряк ползвател на проектните дейностите на „Занимателно училище”.

Темите за обученията бяха подбрани след анализ на формуляри за обратна връзка от предишни обучения на „Знание”, от който стана ясно, че около 60 % от учителите имат необходимост от повишаването на знанията и уменията си да работят в мултикултурна среда. znanie1202142Това е особено необходимо за училищата, в които има ученици от различни етноси. Избраната методика на преподаване беше съобразена със спецификата на възрастния учащ – знания, ориентирани към практиката, следване на авторитета, модулно разделяне на сесиите и учене чрез правене.

Учителите дадоха висока оценка на преминатото обучение и споделиха желание и нужда от повече неформални обучения. Особено внимание предизвикаха представените съвременни методи на преподаване, споделените добри български и чужди практики и обсъжданите практически казуси. 

Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”