znanie2511132През 2013 година „Знание” и Тимочки клуб Княжевац Сърбия, стартираха едногодишен проект за обмен на опит в развитието на устойчиви механизми за осигуряване на прозрачност на местната власт в югоизточна Сърбия и подкрепа на регионалното сътрудничество между сръбски и български неправителствени организации в областта на изграждане на капацитет за мониторинг и оценка на публични услуги.

На 22 и 23 ноември 2013 г. в Сърбия се проведе финалната конференция за представяне на резултатите от проекта и за набелязване на следващите действия пред неправителствените организации.

В конференцията взеха участие представители на три сръбски общини, неправителствени организации, квартални съвети, граждани. Конференцията откри кметът на Община Княжевац, г-н Милан  Джокич, който изказа своето задоволство от резултатите на проекта и от взаимодействието си със структури на гражданското общество. Признание за това добро сътрудничество е финансовия принос на общината в проекта в размер на около 4000 евро.

znanie2511131От българска страна участваха представители на общините Ловеч и Троян, кметския наместник на село Гостиня, директора на Музея на народните художествени занаяти гр. Троян,  представител на Консултативен съвет за младежки политики Троян, председателя на квартален съвет „Здравец”, представител на Квартален съвет от град Троян и представител на Фондацията за реформа в местното самоуправление.

Изпълнителният директор на Сдружение „Знание” Ловеч, Ралица Попова представи добри практики от България в областта на граждански мониторинг на публични услуги.

Информацията и установените контакти между български и сръбски представители е предпоставка за бъдещи партньорства и идеи в областта на гражданското участие – област, която се нуждае от развитие и в България и в Сърбия.