ilia-ganchev2706131Жанина Илиева

Троянският поет Илия Ганчев призна в Ловеч, че предчувствията му за обществените катаклизми и гражданските протести го накарали да напише сатиричната си книга „Горчиво сладко“. „Не мислех да пиша книга, но нещо се повредих и в началото на април наредих тези къси фрагментарни произведения, които са горчиви и яростни, защото са свързани с горчиво-сладката реалност, каза поетът в Клуба на дейците на културата. Според него книгата му е предчувствие за това, което ще изпълни обществено-политическия живот на страната  през летните месеци на 2013 г. след изборите. Политическата му сатира и епиграма улавят нездравия пулс на обществения ни живот: „Дадоха гласовете си -/и станаха безгласни.“, „Безпартиен и честен – и неизвестен.“, „Разделиха родината/между роднините“, „Бюлетината и урната – прозрачни, политиката им – здрачна.“

Книгата е написана с ампула цианкалий под езика, в нея няма толкова смях, колкото горчивина и болка, каза ловешкият майстор на хумористичното и сатиричното слово Кольо Станчевски.  Според него в сатиричната си книга Илия Ганчев е успял да вложи и поетично умение, и усета си на художник – успял е картинно да пресъздаде горчивите истини за времето и хората. В книгата се долавя и онази атмосфера на несигурност и противопоставяне, а и на свръхчовешка омраза, която изпълва делника ни.

„Хумористично-сатирични поетични миниатюри – безпощаден сеизмограф на времето. Защото не е важно какво е оръжието, а кой стреля с него. И то на един глас разстояние“. По този начин пък характеризира автора и книгата му екстравагантният творец  Георги Ненковски, известен в Троян като Дон Чичи. „Илия Ганчев отдавна е презрял обективизма и служи не на фотографическото разкриване на живота. Неговата любовница се нарича “обективност”. Авторът не разкрива лековато и опростено естетическите и политическите си схващания. Предава ги чрез сложния път на художествената обективност и образите“, обобщи  Дон Чичи.

Троянските актьори Христина Петрова и Радой Стойчев прочетоха пред ловчалии хумористични миниатюри от  книгата, а Иван Хаджидимитров, който е направил илюстрациите, поднесе изпълнения на окарина.