bebeta804141Павлин Иванов

Информационната система за ражданията показва, че в област Ловеч за първите три месеца на 2014-та година са родени 247 бебета. За цялата страна новородените през периода са 15 544.

Българските бебета не са статистика, а пряк отговор на въпроса за качеството на живот в различните региони на страната, наличието на млади хора, работа и ред други фактори.

Демографската катастрофа е безспорен факт! Той се отчита от всички институции и политици, но на хоризонта освен празни думи, не се вижда адекватно, а по-точно, никакво решение.

Според данните на Националният статистически институт от последното преброяване през 2011 година, жителите на област Ловеч са 141 422 души. На този фон и при условията на масово напускане на младите хора, а същевременно се раждат под 1000 бебета годишно, изникват много въпроси, изискващи отговор още днес. Днес, защото всяка положителна стъпка ще даде резултат след едва 18-20 години.

Ако днес няма смислен отговор на въпроса „какво правим“, какво ще се случи след 20 години:

–          Кой ще работи?

–          Кой ще плаща данъци?

–          Ще има ли изобщо трудоспособно население в област Ловеч

Има безброй писмени програми, стратегии, анализи, доклади, но очевидно, нищо в тях не е направено за да сработи и да промени катастрофалната тенденция. Всичко за нашето бъдеще изглежда обречено, но само при едно условие – ако продължим да не правим нищо!

А повярвайте, 20 години ще минат като миг.

Ще повторя важният въпрос: Какво правим днес за спрем демографската катастрофа? Утре отговорът няма да има значение!

6 коментара

  1. Посткомунизмът се оказа най-жестокия период за българите, това което не са успяли турците да направят за близо пет века, преквалифицираните бивши комунисти и техните наследници го свършиха за 20-25 години. Опоскаха до шушка държавата, правят “бизнес” като крият данъците и експлоатират хората на труда както не е било и при зараждането на капитализма в Англия, изнасят навън заграбеното, прогониха голям процент от младите хора, за да грабят се съсъюзиха с чужди на българските интереси малцинства и няма да се колебаят да се съюзят дори и с дявола. Държавните институции са парализирани и действат в интерес само на тази прослойка. Харчат се милиарди левове за издръжка на бързо плодящите се цигани, които вече са мнозинство по улиците и на Ловеч и Троян, а се смята, че този етнос не е типичен за района.
    Така е господин Пеевски, и общинските управи и съвети не са изключение , и там е пълно с продажници, които търсят само личния интерес. Ще правят геризи, ще провеждат “обучения” с европейски пари, защото се знае, че голям процент от тези пари отиват в джобовете на “консултанти”,посредници, корумпирани чиновници.

  2. П.Иванов каза: “Ще повторя важният въпрос: Какво правим днес за спрем демографската катастрофа?”

    Мога да кажа за община Троян. Взети са всички възможни мерки, а именно:

    1. Строим фекални канали за десетки милиона лева по европрограми.

    2. Голяма част от администрацията е включена да управлява строителството на фекалните канали и подобни спасителни за общината европроекти. Дори се назначават допълнително хора извън щатните бройки че не се смогва.

    3. Имаме нов ОПР 2014-2020, който е напълно адекватен на проваления ОПР 2007-2013 и който напълно задоволява изискванията на регионални, национални, европейски и вселенски институции, но не и нуждите на Троян.

    4. Имаме всевъзможни програми и комисии като за защита на детето, срещу противообществените прояви, за ромите, ….за този, за онзи, за това, за онова.

    5. Имаме няколко казионни консултативни съвета за икономиката, за младежите, за културата, за……, които много мислят и много говорят, ама никой не разбра какво са измислили. Затова пък ги цитират навсякъде и покрай всеки пореден успех

    6. Постоянно се провеждат срещи с малки, големи и много големи началници от всякакво ниво и много се говори за всичко. Толкова много се говори, че нищо конкретни не се прави

    7. Имаме си и медии, които постоянно пишат за успехите на поредното партийно и административно общинско ръководство.. Само някой да се опита да каже, че “Царят е гол” – троянските медии веднага го сатанизират и разобличават като “вредител” и спъващ прогреса. В цивилизования свят медиите може да са коректив на всяка власт, но това не важи за Троян. Троянските медии са “дадзибао”-то на всяка поредна власт и властимащи.

    8. Имаме и останало около половината от населението спрямо края на 80-те. От тази половина, едната половина и тя се стяга да бяга /предимно по-младите/ и хич не и пука за успехите на Троянската политическа и административна мисъл. Другата половина на половината безропотно си чака края и псува предимно на ум.

    Още много други неща си имаме, ама няма смисъл да се пише. И без това – малцина четат. А и да прочетат – все тая!

    Едно си нямаме, г-н Иванов, нямаме си европрограма по която да се ражда в Троян. Ама може ли да има европрограма за сливата, а да няма европрограма за раждане?

    Само по европрограма може да се увеличи раждаемостта, защото както знаем, от всяка европрограма се заделят тлъсти комисионни за “нашата партия” и за “нашата администрация”, а както знаем, няма ли комисионни – не си мръдват нито пръста, нито мозъчетата.

    По последната официална статистика която имам, през 2011-та са се родили 215 деца в троянската болница. Колко от тях са на жители на общината – не знам. Починалите са близо 2 пъти повече. В чест на този грандиозен успех – община Троян кандидатства и спечели проект за фекални канали в размер на 37 милиона лева. Малко по-късно парите станаха 29, 5 млн лева, а в строителната програма за 2014-та виждам реализации за около 25 млн лева. Да се надяваме след приключване на този животоспасяващ проект да бъдат вложени поне 15-на млн. лева. Това не се знае точно, но се знае, че до 2020-та година имаме да плащаме близо 5 милиона лева глоби и санкции по едни други животоспасяващи европроекти, част от които пак са свързани с канали, пречиствателна станция и пр.

    Може хора да не останат в Троян, но канали ще има за всеки, който ще успее да се нахрани и да ги ползва след това.

    Вечна слава на троянската каналджийска и комисионерска мисъл!!!

    п.п. От 7,5 години съм общински съветник. От 7,5 години не спирам да алармирам и да предлагам решения, защото Троян е в отчайващ демографски срив и губи човешкия си ресурс безвъзвратно. От 7, 5 години обяснявам, че това е най-страшния проблем на Троян и че всяка стотинка от бюджета, която не отива за спасяване на човешкия ни ресурс – тя е загубена и пропиляна. Справка – архивите от сесиите на ОбС Троян. Разбира се, троянските медии-“дадзибао” си скъсаха задниците това да не достигне до ушите и очите на троянеца. Иначе ще им спрат парите от общинската хазна.

    Колкото ме разбраха пингвините в Антарктида, толкова ме разбраха и реагираха “пингвините” в ОбС Троян и общинската администрация.

Comments are closed.