naptel402151Бум на исканията за персонални кодове в НАП

Радосвета Коева НАП

Средно по 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, а в офиса на приходната агенция в гр.Ловеч средно по 15 клиенти на ден искат издаването на персонални кодове.

ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

От НАП напомнят, че остават само 2 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. – 30 април 2015 г. До момента в офиса в Ловеч са постъпили около 7000 годишни декларации, от които над 1300 са подадени по електронен път. В цялата страна са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.