kamilata1401141На 18 януари, неделя, от 10.30 ч. в центъра на село Йоглав ще се разиграе местният автентичен обичай “Камилата”, информират от Община Ловеч. Организатор на събитието е Народно читалище “Пробуда – 1926 г.” в партньорство с кметското наместничество и Клуба на пенсионера и инвалида в селото.

Играе се по стара традиция около празника Ивановден. В ритуала ергените саморъчно изработват своеобразна „камила“ от дърво и чул и я помъкват из хорските къщи за здраве и берекет – първо по домовете на ивановци, а след това и на всички останали. Играят стари и млади, за предаване на традицията.

„Това го помня още от дете – разказва председателят на читалището Еленка Щерева. – Някой прапрадядо го е наследил и предал… Една камила с 1000 души войска идва от далечен Арабастан да играе и благославя за здраве. Участват войници, водач, баба, дядо, деца, доктор, поп, писар, музиканти с автентични маски и облекла.“

Накрая всички се събират на едно място, традиционно на селския площад, и с песни и танци огласят цялото село чак до вечерта.

3 коментара

  1. Югла!

Comments are closed.