goznica27111314Павлин Иванов

Миналата седмица в салона на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в ловешкият квартал Гозница. Мястото, в което децата трябва да играят по физическо, да спортуват за да бъдат здрави изглежда шокиращо. И не заради петолъчките на всяка колона в салона, а заради кучешкият студ, счупените прозорци, олющените и мухлясали стени, и цялата мизерията, в която се възпитават ловешки деца.

За „Ловеч днес“, директорът на училището в Гозница Валя Тодорова каза, че на 15 ноември е трябвало да затворят салона на училището. Такова е предписанието на РЗИ. Обещават ни през 2014 г. от фонд „Приватизация“ пари. Внасяли сме въпроса и в Общински съвет Ловеч.

goznica27111313През месец юни, общински служител изготви количествено стойността сметка, която изпратихме в София, но ..

Тодорова каза и че делегираният бюджет едва стига. Отоплителната система на училището е на 36 години, на течно гориво е и дава страхотно голям разход. Много скъпо е. Сградата ни е голяма и може би сме единственото училище в града, което не е включено в проекти по ОПРР.

Аз съм от 26 месеца директор на училището, нищо не е направено от страна на Община Ловеч. Единствено са ни дали е делегираният бюджет , заяви Тодорова. Децата ни са около 250, не са малко, но издръжката е огромна. Сградата ни не е и функционална.

Обидно е, че нашето училище е може би единственото, на което не се помага, каза директорът на училището в Гозница Валя Тодорова.

goznica27111315Кмета Казанджиев от своя страна заяви, че няма спомен да е обещавал на директорката на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ средства от фонд „Приватизация“, по простата причина, че знае какво е състоянието на фонда. Категорично не съм поемал ангажимент към нея!

Условията за спорт какви са, видях и аз, каза Казанджиев. Но тук има и нещо друго. Училищата са на делигирани бюджети и всяко едно училище трябва да може да си направи ясно разпределение на средствата. Дали да се дават за по първите параграфи като номерация (бел.р. –вероятно става въпрос за заплати) или се дават за нещо друго, обясни кмета.

Както училище „Васил Левски“ успя да задели над 100 000 лева за да се извърши ремонт и за да стане проекта по енергийна ефективност или „Хр. Никифоров“ и „Д. Димов“, така и тук от училището да заделят някакви средства за да почнат поетапно да се извършват ремонти, смята градоначалника.

goznica2711137Минчо Казанджиев заяви, че замисля по какъв начин да се освобождават училищата от ТБО. Училищата плащат 25% от таксата, а за останалите 75% , с които учебните заведения остава да разполагат, трябва да има ясен регламент за какво се харчат.

Ако тези пари се дават за първите няколко параграфа, а се оставя децата да стоят на студено, не е много обосновано, категоричен е градоначалника.

Затова и сега, когато се гледа и предложението на г-н Заверджиев да се дава шанс и на спортни клубове и други организации, да бъдат освободени или таксата им да бъде намалена, трябва да имаме предвид много неща, най-малкото защото клубовете не получават никакви пари. Те работят с идеална цел.

Разходите за ТБО са разчети в бюджетите на училищата, обясни Казанджиев. Той даде пример с училище „Д. Димов“, в което от нямането, заделят за да си направят енергийната ефективност.

Смятам, че училището в Гозница трябва да си промени малко и политиката. Знам, че малкото деца, носят и малко средства, каза кмета на община Ловеч. Нещо, което в нашата държава като политика, считам за сбъркано, каза Казанджиев. Не може на ученика да се гледа като на банкова сметка. Трябва да се попромени ситуацията и там, където има нужда от училища, да има райониране и да има нормален учебен процес.

 

nagradigoznica2711131Радващо е, че въпреки цялата мизерия и липсата на заинтересованост, все пак учителите успяват да подготвят децата за спортни състезания. При това, успешно! Цяла стена с купи и награди от спортни състезания говори красноречиво за факта, кой се грижи за децата в това ловешко училище, въпреки всичко и въпреки всички!

 

Бел. р.:

Истината е някъде там, както се казваше в един популярен филм. Лошото е, че това не помага по никакъв начин на ловешките деца, които не носят абсолютно никаква вина, че родителите им все още живеят в Ловеч, квартал Гозница.

Истината, каквато и да е тя, не топли салона на училището. Грижата за здравето на децата, шумно прокламираната грижа за младите хора и развитието на спорта и физическата култура, нямат никаква стойност в порутеният, студен и мизерен салон на училището в забравеният от Бога и местната власт Гозница.

Чудното в цялата история е, че кмета и неговата администрация не се ангажираха с нищо за подобряване на условията за обучение в това училище.

Върховният представител на местното самоуправление, Председателят на Общински съвет Тихол Тихолов, надали пък знае за проблема. Това личи от нулевата му грижа, видна от внесените от него предложения за решения в ОбС, макар преди време да изпрати нарочно писмо до съветниците, с което поиска те да поставят проблеми, касаещи живота на хората в общината.

Думи, празни думи и действия никакви! Не е като да стрелящ с лък по любими образи в луксозни хотели, за сметка на ловешките граждани!

Докато хората в Ловеч си избират такива управници, разрухата може само да става по-голяма!