Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се включи в шествието-поклонение пред паметта на жертвите в лагера “Слънчев бряг”, като за пореден път измина маршрута заедно с гражданите до каменната кариера край Ловеч. На мястото, където е бил лагерът за политически затворници, дойдоха граждани, представители на десни партии и организации на репресираните българи.

„Община Ловеч прави и ще прави всичко възможно, за да се разкрива истината за това минало чрез кръгли маси, пресконференции, дискусии, прожекции, с представяне на факти от научна историческа гледна точка. Няма да позволим омразата да ни води, бурените на омразата да обземат това място“, изтъкна в словото си Корнелия Маринова заяви, която е първият кмет на Ловеч, който почита паметта на жертвите. Тя призова институции и асоциации да работят повече с младите хора, за да се знае историята. В началото на поклонението Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеници отслужи панихида за загиналите.
На поклонението, както всяка година, дойде и един от малкото останалите живи днес лагеристи Кольо Вутев (77 г.) от село Торос. Като 19-годишен младеж той по случайност се е спасил от тежкия режим, защото бил спортист. Бай Кольо изрази съмнения, че загиналите са само 155 души, както е по документи – според него са много повече.
В памет на жертвите бяха поднесени венци и цветя от присъстващите. Ръководството на Община Ловеч в лицето на кмета Корнелия Маринова и председателя на Общинския съвет Петър Цолов също поднесоха венец пред паметната плоча.

Шествието се провежда за 28-ми пореден път и се организира от СДС – Ловеч.

Лагерът край Ловеч е съществувал под името трудова група поделение 0789 на “Въдворяване и Изселване”, към МВР в Ловеч в периода 1959-1962. Името му „Слънчев бряг“ препраща към черноморския курорт и е използвано садистично от комунистическите власти като заплаха и предупреждение срещу онези, които са дръзнали да надигнат глава срещу режима на Тодор Живков.

В потвърждение на своята политика в петък вечерта Община Ловеч организира среща-разговор с журналиста Христо Христов на тема „Защо е важно да не забравяме жертвите на тоталитарните режими?“ В камерната зала на театъра бе показан филмът “Секретното дело за лагерите”. След прожекцията се проведе дълъг разговор между журналиста и присъстващите граждани, което показа необходимостта от подобни събития. Към финала на срещата към разговора се присъедини и кметът на Общината Корнелия Маринова, която сподели как институцията работи по процеса за осветляване на истината.

Дни преди шествието до „Слънчев бряг“ Община Ловеч постави три информационни табели по пътя към паметното място, за да се стига по-лесно до кариерата.

1 коментар

  1. Да мине и през квартал Младост и града пеша.Да види кратерите по улиците.Стига че ми писна къде е била КМЕТИЦАТА.Дреме ми че е вървяла пеша,за нея е полезно!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.