Основно почистване, реставриране, укрепване и възстановяване на надписи и орнаменти ще се извърши на паметниците на руските воини в Ловеч. Това стана ясно днес след среща на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова с представители на Посолството на Руската федерация у нас в лицето на Михаил Бобер, втори секретар на посолството, и Максим Ардеев, инженер в посолството. По-рано руските гости се запознаха с фактическото състояние на паметниците и дойдоха на срещата с готови предложения.

Алеята на българо-руската дружба е изградена в парк „Стратеш“ в Ловеч. Повечето погребани там войници са паднали жертва на  22 август 1877 г. в хода на битката за освобождаване на Ловеч.

„Към загиналите за освобождението на Ловеч руски войници и офицери винаги сме се отнасяли с уважение и почит. Тази година отбелязваме 140 години и инициативата идва точно навреме, като нашата община ще се включи с удоволствие в нея“, каза Корнелия Маринова.

Руското посолство ще се ангажира с реставрацията на всички паметници, разположени в алеята.  Белия паметник, на който са изписани всички части на Руската армия, участвали в бойните действия за Освобождението на Ловеч, най-вероятно ще бъде подсилен и облицован с нови камъни, тъй като е доста ерозирал.

Черния надгробен паметник също ще бъде реставриран и приведен в образцов вид.

От българската страна ще бъдат възстановени прилежащите територии (подстъпи, огради, стъпала, чешми), както и паметникът на българските опълченци в алеята.

За ремонта на всички обекти ще бъде изготвено техническо задание и обявен конкурс, в който ще могат да кандидатстват и местни фирми. Целта е ремонтът да завърши до 22 август т.г.

Гостите съобщиха, че вече е възстановен един паметник на загинали край Ловеч съветски войници от края на Втората световна война, като откриването ще стане в дните преди 9 май т.г. Представителите на руското посолство имат данни за още загинали войници, но нямат информация за местоположението на гробовете. Те молят гражданите, ако имат сведения за такива места, да се обадят в Община Ловеч.

3 коментара

  1. Развитие!Промяна!
    Явно и в Ловешката герберска община разбраха какво лежи на душата на обикновените българи.
    Путин вече не е persona non grata и за Ловеч!
    Светът се промени и щат не щат и в Ловеч управниците ни се променят,за да оцелеят

Comments are closed.