ilzojba1001146Художникът от Киргистан избрал Ловеч за втори роден дом

Художникът от Киргистан Роман Гуманюк е избрал Ловеч за свой втори роден дом. Това разкри снощи директорът на Художествената галерия Спас Дочев по време на откриването на изложбата „Полет в Байконур“. Гуманюк стяга къща в Киркова махала, където планира да прекарва част от времето си. Останал очарован от Ловеч при предишно посещение в града и приятели му намерили старинна къща наблизо.

Снощи в изложбената зала „Вароша“ той показа 36 свои творби -живопис, портрети и пейзажи, с обединяваща тема Космоса. Експозицията бе открита от космонавта Георги Иванов, който поздрави младия художник с първата му изложба за тази година и главно със смелостта „да хване сложната и всеобхватна тема – Космоса“.

ilzojba1001141Художествената галерия започва сезона с летящ старт, коментира Спас Дочев и благодари на Гуманюк, че е избрал точно в Ловеч да покаже творбите си в началото на новата година. Това е първата проява, свързана с 35-годишнината от полета на първия български космонавт, която Ловеч ще отбележи по достойнство през април, каза кметът на общината Минчо Казанджиев, пожелавайки нови успехи на младия художник.

Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в гр. Бишкек, Киргистан, има 19 самостоятелни изложби. Представял се е в Украйна, Беларус, Франция, САЩ и Италия. Негови работи са притежание на ценители на живописта и частни колекции в много страни по света. Художникът работи в различни жанрове и техники.

Сегашната му изложба е показана в Руския културно-информационен център в София, откъдето идва в Ловеч.

Работите може да бъдат видени до 21 януари.

1 коментар

  1. Честито на Цвети Пиронкова, спечелила преди малко силния турнир по тенис в Сидни.

Comments are closed.