zanikulden412122Безплатна рибена чорба и питка ще подари на гражданите на Ловеч навръх Никулден общинската администрация. Всеки желаещ може да получи на 6 декември (неделя) от ястието в 10.40 ч. пред катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града.

Храната ще се раздава лично от кмета Корнелия Маринова. Никулденската чорба ще бъде осветена, а преди това в параклиса към храма ще се отслужи литургия за празника на свети Николай Чудотворец.

За приготвянето на трапезата ще се погрижат готвачите на Домашния социален патронаж, за която ще бъдат използвани 20 кг риба, предоставена от общината, питките са подсигурени от фурната в с. Гостиня.
Раздаването на безплатна рибена чорба на Никулден е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите.

За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.

Свети Николай е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът

се принася в жертва на светеца. Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.

1 коментар

Comments are closed.