voda409131Във връзка с публикации относно наличие на колиформи в питейната вода от гр.Ловеч в изследване на Асоциация „Активни потребители“, РЗИ гр.Ловеч информира населението, че през 2015г. в РЗИ са изследвани общо 14 проби вода от 6 пункта в гр.Ловеч, които са без отклонения от стойностите на микробиологичните и химични показатели, определени в Наредба №9/2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

От публикуването на горецитираната наредба, В и К дружествата, съвместно с РЗИ разработват програми за мониторинг на питейните води, които по обхват и честота отговарят на минимума изисквания, регламентирани в наредбата. Водоснабдителните организации провеждат в 100% мониторинговата програма с цел осигуряване на постоянна и системна информация за качеството на подаваната към консуматорите питейна вода, а за целите на държавния здравен контрол РЗИ извършва контролни изследвания по показатели за качество и безопасност не по-малко от 50% от определените проби в мониторинговата програма.

Минималната честота за пробовземане е регламентирана в наредбата и е в зависимост от обема вода, добивана и разпределяна в зоната на водоснабдяване в куб.м в денонощие. Местоположението на пунктовете е избрано така, че резултатите от извършваните анализи да дават информация за текущото състояние на разпределителните мрежии в съответствие чл.6 ал.1 т.1 (на място на изтичането и от крана на краен консуматор) от Наредба №9 и чл.9 ал.5, изречение второ (не по малко от два за населено място).

            Общият годишен обем на водните проби по постоянен и периодичен мониторинг, който се изпълнява от РЗИ е 134бр. от 71 зони на водоснабдяване, стопанисвани от „В и К Ловеч“АД и 62 бр. проби от 21 зони на водоснабдяване, стопанисвани от „В и К Стенето“ЕООД.

Вземането на проби вода е съгласно БДС EN ISO 19458:2012 Качество на водата. Вземане на проби за микробиологичен анализ. Органът за контрол от вида А към РЗИ Ловеч е акредитиран от ИА БСА съгласно БДС N ISO/IEC 1702:2012 рег.№ на сертификат 275OK, валиден до 31.12.2016г.

Ежемесечно, резултатите от контрола на питейните води, осъществяван от РЗИ се отчита в Министество на здравеопазването, а в края на всяка календарна година, резултатите от мониторинга на водоснабдителните дружества и от осъществения контрол от РЗИ се обобщават в годишен доклад и изпращат в Министерството на здравеопазването.