Във връзка с регистрираните случаи на морбили в няколко държави на Европейския съюз – Румъния, Италия и Великобритания, като вече са регистрирани и 8 сл. в България и съобщените смъртни случаи в Румъния на деца без имунизация срещу заболяването, както и в изпълнение на писмо на МЗ, РЗИ – Ловеч предприема следните действия с цел недопускане на разпространение на морбили на територията на България:

  1. Всички общопрактикуващи лекари да извършат преглед на имунизационния статус на населението от пациентската листа на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили.
  2. Всички деца от тези възрасти, без необходимите приеми за възрастта да бъдат обхванати и имунизирани.
  3. При най-малките съмнения по отношение на диагнозата пациентите ще бъдат консултирани от специалист-инфекционист.
  4. РЗИ призовава родителите да оказват съдействие на общопрактикуващите лекари при изясняване на имунния статус на децата и при обхващането им с ваксинация. Активно да търсят личните лекари за имунизации.

 

Морбили, известна също като  дребна шарка и брусница, е остро, силно заразно инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Входна врата е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивата. Инкубационният период е 9-14 дни. Единствен източник на инфекцията е болният човек. Механизмът на предаване на заразата е въздушно-капков. Вирусът се отделя с капките слуз от лигавицата на дихателните пътища при кихане, кашляне, разговор, при плач със сълзите. Вирусът не се предава по въздушно-прахов, хранителен и контактен път. Смята се, че невъзприемчиви към морбили са само кърмачетата – от раждането до 3-6 месеца, поради пасивния майчин трансплацентарен имунитет. Имунитетът след преболедуване от морбили е траен и пожизнен. Повторни заболявания са възможни, но много редки. Заболяването се среща най-често през зимата и пролетта.  Най-често боледуват децата до 5 год. възраст. Масовата имунопрофилактика, допринесе за значително снижение на заболеваемостта и смъртността.

Диагнозата се поставя на основата на клинико-епидемиологичните данни. Болните от морбили се изолират в домашни условия до петия ден след появата на обрива. При настъпили усложнения карантината продължава до 10 дни. Хоспитализират се болните с усложнени клинични форми, децата до две годишна възраст, живеещите при лоши битови условия. Контактните деца, имунизирани преди повече от 30 дни от началото на контакта не се карантинират.

Основно средство за профилактика на заболяването е противоморбилната ваксина. Прилага се триваксина – морбили, паротит и рубеола на деца от 13 месец след раждането, еднократно, подкожно или мускулно по 0,5мл. Реимунизация се провежда на 11-12 годишна възраст /6 клас/.