През последните две седмици (периода 01.01.2019 – 13.01.2019) заболяемостта от ОРЗ за гр.Ловеч е ниска, съответно 85,29 на 10 хил. население и 57,87 на 10 хил. население през последната, при регистрираната средна заболяемост от ОРЗ и грип за страната 147,57 на 10 хиляди население.

За периода 01.01.2019 – 13.01.2019 година включително, на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:

         Чревни инфекци

  • Вирусен хепатит тип А – регистрирани са 13 сл.

– 4 сл. за с. Брестница – 6г. дете от ДГ с. Брестница, и ученици на 8г., 9 г. и 10г.от ОУ „Хр. Ботев“ с. Брестница

– 3 случая за с. Добревци 5 г. дете от ДГ в с. Добревци, която е филиал на ДГ „Райна Княгиня” гр.Ябланица – първи случай в детското заведение,  8 г. ученик II-ри клас в ОУ „В. Левски“ с. Орешене  и 47 г. мъж

– 3 сл. за  гр. Угърчин – 7 г.   и  13 г.  ученици в СУ „К. и Методий“ гр. Угърчин и 4 г. ДГ- поредни случаи в семействата и в училище

– 2 случая за с.Орешене – безработна на 28 г. и 50 г. учител в ОУ „В. Левски“ с. Орешене

– 1 заболял от с. Петревене –дете на 3г.

През изминалата седмица бяха извършени контролни проверки от инспектори на дирекция “Надзор на заразните болести” по изпълнение на противоепидемичните мерки в населените места с регистрирани заболявания.

В гр.Угърчин и в с.Румянцево са проверени ОПЛ, детските и учебни заведения с регистрирани болни, както и зам. кмета на община Угърчин с ресор здравеопазване. Не са констатирани пропуски в обхващането с профилактични изследвания на контактните лица.

Кметовете на населените места, на които са издадени предписания за поддържане на чистота в населеното място чрез редовно сметосъбиране и сметоизвозване ги спазват.

Изпълнени са предписаните мероприятия за извършване на крайна огнищна дезинфекция в семейните огнища за сметка на съответното кметство. По-скоро пропуските са в семействата, видно от високата огнищност (с повече от двама заболели от едно семейство).

Във връзка с това РЗИ предприема разпространението на здравно-образователен материал  за семействата на заболелите лица, който да се предоставя чрез кметствата.

 

  • Гастроентероколит – 1 сл. за гр. Ловеч – мъж на 55г.,  хоспитализиран в Плевен

 

           Капкови инфекции

  • Варицела 2 сл .  –  за гр. Ловеч от ДГ „Зора“ и от СУ „Т. Кирков“
  • Скарлатина 3 сл.:

                  – за гр. Троян 1 сл. от ДГ „Мир“ – изследвани 38 контактни (деца и персонал) – няма носители на бета-хемолитичен стрептокок;

                        – за гр. Ловеч 2 сл. – ДГ „Зора“ 1-ва гр. – изследвани 25 контактни (деца и персонал) – отрицателни и ДГ „Слънце“ подготвителна група – изследвани 29 контактни (деца и персонал) – отрицателни резултати.

 

 

 

1 коментар

  1. Тази стъкмистика разбира се изобщо не е вярна …… Пациентите ходят на работа и се лекуват амбулаторно ,защото ги е страх да си вземат болничен . Колко серологични изследвания направи РЗИ .Не може да се говорят такива невероятни глупости,при положение, че всеки ден преглеждаме десетки пациенти с такава симптоматика.

Comments are closed.