oblast1005131От пресцентъра на Областна администрация съобщават, че ремонтът на помещенията на Детското отделение в МБАЛ „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч, е завършен и лечебното звено вече е настанено в тях, установи проверка по инициатива на областния управител. Както е известно, в началото на годината администрацията съдейства за извършването на неотложните строително-ремонтни дейности.

С докладна записка до областния управител на област Ловеч с Изх. №566/22.01.2014 г. изпълнителният директор на болницата д-р Тихомир Бенев отправи молба за съдействие и помощ за осигуряване на допълнителни средства в размер на 81 217 лева, необходими за довършване ремонта на детското отделение. Съгласно приложената количествено-стойностна сметка с тях беше предвидено да се ремонтират четири санитарни възела, две манипулационни, кухненски офис, кабинета на началник отделението и старшата медицинска сестра, лекарския кабинет, стаята за медицинските сестри, стаята за персонала, занималнята за по-големите деца и фоайето на отделението.

С писмо Изх. №РД-03-44/23.01.2014 г. до Министерство на финансите с копие до Министерство на здравеопазването, Областният управител Милко Недялков отправи искане за отпускане на финансови средства в размер на 81 217 лева за довършване на ремонтно-строителните дейности (РСД) в детското отделение на ловешката болница. Сумата е одобрена и приведена по сметката на МБАЛ „Проф. Д-р Параскев Стоянов.

В процеса на изпълнение на РСД в отделението възниква непредвидим проблем с паровата инсталация и електро захранването на отделението. По указание на фирмата, извършваща инвеститорски контрол – „Инвестрой“ ЕООД Ловеч, е извършен ремонт на паровата инсталация и подмяна на захранващия кабел на електрическото табло. Дейности непредвидени в количествено-стойностната сметка за довършителните РСД на детското отделение.

Това е причината да не се извърши ремонта само на едно помещение – на занималнята за по-големите деца. Всички останали ремонтни дейности са завършени качествено и в договорираните срокове.

46 коментара

  1. Явно аргументираните анонимни коментари развенчаха опитите за налагане на вечната правота на един мощен”гръб”,а това никак не хареса на Гърба и КРАЙ!

  2. Администраторе,прав си,писането през фейсбук ще намали посещенията и изразяването на различни мнения в сайта.А никой няма интерес да рекламира в сайт с много малко посещения.Така в сайта ще си останат само джавканията на глутницата от 5-6 писачи,компетентни по всичко,която веднага разкъсва всеки,който изрази различно мнение.А скоро и те ще спрат,защото няма да има по кого да лаят.
    Анонимните ще излязат с имената и аргументите си ,но не в сайта,а в местните, вестници,които се четат от много повече хора от общността.

    1. …. в местните вестници, където писачите няма как да опонират, и си пишем каквото ни скимне….
      … в местните вестници, които са под наш пълен контрол…

      Интересно, колко ли струва едно различно мнение, щом човек, който го публикува, не може да го защити?

    2. Дебелако,имаш ли случай да си дал някакъв свой материал в местен вестник и да ти е отказано публикуването му.Дай ни “жокер”за такъв случай.Очевидно няма такива случаи.Какво Ви пречи тогава пред една значимо по-широка,но и включваща повече компетентни хора публика да се “разправите” с всички,които не поддържат вашите тези.

    3. Я, откъде такава информация? И как може човек да бъде толкова сигурен, че знае къде, кога и какво е пращано във всеки вестник?
      Явно обаче, въпреки претенциите за информираност, не правиш разлика между публикация, под която веднага може да се заформи дискусия, и онази дълга и сложна процедура с правото на отговор в следващ брой, пък нямало място, пък после и после…
      Новото и модерното не трябва да ви плаши, щом се чувствате компетентни и прави, излезте с имената си и го докажете. Е, не става да си го боднете на пирончето, но пък дефицитът на тоалетна хартия отдавна сме го забравили.

      П.П.: Имам непубликувани неща, въпреки опитите да се внуши обратното. 🙂

  3. Относно законите, анонимният даде много добър пример за спазването на законите от самата държава с налагането глоби на общините за неща, които самата държава преди това е одобрила. Излиза, че държавата и по-точно правителството на ГЕРБ нарочно първо удобравя неправилни неща, за да може после да налага глоби на общините, които не са герберски и да ги рекетира по този начин.

  4. Според мен няма нищо по-важно от мнението на Данчето. “Най-умният” от всички, заради когото, в стремежа си да изпъкне като спасител, само вреди на хубавия ни град. Няма да давам примери за неговите вреди, защото пак ще се започне с едни безкрайни спорове, в които нашето Данче ще има да се изтъква като голям родолюбец, което естествено не е варно, имайки предвид неговите изяви.

    1. Защо не ми отговориш на поста? Директно и без шикалкавене

    2. На кой пост по-точно? Имаш два.

    3. 22.10.2014 17.08. Мой коментар на твой коментар на Данчо.

  5. Стамат е напълно прав.

  6. Редно е да се чуе мнението на ръководството на МБАЛ Ловеч, както и на работещите в отделението!?!

    1. Поради злоупотреба с личните имена на публични личности, използвани за манипулация, правя последно предупреждение към профила на представящият се за Калин Георгиев за блокиране достъпа до сайта.

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

    2. Павлине, а защо моето име се използва за манипулация и не триеш коментарите, пуснати от друго IP. Според мен, по стила на писане сте или ти или Данчо, които използват моето име. Пуснатите 2 коментара от мен бяха с цел провокация, да видя дали ще реагира някой или не. Явно се реагира само срещу хора, които не са привърженици на ГЕРБ и на Корнелия.

    3. Ей, шматарок, кого наричаш привърженик на ГЕРБ и Корнелия? Я върви се хвърли някъде.

    4. debelaka, за тебе всички знаем, че не си им привърженик, но виж Павлин си е друго нещо, само не мога да разбера неговата злоба на последък, явно Корнелийка по-често го навестява в последно време. Така или иначе няма правителство, защо да не излее малко помия тук.

    5. Author

      Калин Георгиев 23.10.2014 на 19:01
      “Павлине, а защо моето име се използва за манипулация и не триеш коментарите, пуснати от друго IP.”

      Отговор:
      Уважаеми Калин Георгиев или каквото и да е името ви, Данчо Заверджиев е реален човек, пише с името си, включително и чрез ФБ профила си. Когато някой използва името му с цел заблуда на общественото мнение, имаме проблем.
      За добро или за лошо не ви познавам, т.е. нямам никаква представа дали се казвате Калин Георгиев или използвате това име вместо ник. Ако пишете от ФБ профилът си и държите на името си, няма да позволя на никого да злоупотреби с доброто ви име.
      В миналото е имало много опити на коментиращи да се представят като: кмет, Минчо Казанджиев, Димитър Горов, Корнелия Маринов или други публични личности. Не съм позволил злоупотребата с имена на публични личности да се случи, както няма да позволя това да стане и с Данчо Заверджиев или друга личност, независимо дали ви харесва или не.
      И за да се спре със спекулациите кой кой е, до няколко дни, в “Ловеч днес” ще може да се коментира единствено от реален профил от Фейсбук.
      Дълго време не бях сигурен в това си решение, защото за мен е важно дори и анонимно хората от Ловеч и областта да поставят проблемите, те да се обсъждат и да се търсят решения. Но явно моментът за промяна е настъпил.
      Знам, че това ще доведе до отлив на коментари, защото хората се страхуват да споделят открито мнението си. Но за добро или за лошо, времето на анонимността е на път да приключи.

      Надявам се да съм бил изчерпателен!
      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

    6. Това е много добро решение, направи го и ще си коментирам от фейсбука.

    7. Ще се наложи на Елито да пише вече с името си.Тогава всички ще разберем кой/коя главица измисли и редовно сееше в сайта”Червен боклук,марш в кочината”.Нещо,което също се разминава с етиката,но никой тогава не каза,че ще пекрати възможността за такива гениални писаници.

  7. Анонимен 23.10.2014 на 12:39 (UTC 3),
    преведено на прост език казваш, да не се търси кой краде, а да пребием вестоносеца.

    1. Мазачо,мазачо.Прочети отново какво съм писал.Но и 100 пъти да го прочетеш,ако нямаш желанието и волята да го разбереш,няма да стане.Нали точно тава казвам,да се “светне”от вестоносеца точно този орган,който ще разследва и доказва вини и виновници и ще накаже лица,причинили вреди,а не цялата общност с прибирането на 800 хилки обратно.Да,по договора УО може да реши и да наложи санкцията и без да чака съда и да я реализира като прибере парите.Но ако не подпишеш договора,не получаваш нищо.А според теб и останалите коментатори нормално и морално ли е след като този УО е казал,подписал и подпечатал становището си ,че всичко попоръчката е идеално и даже е разрешил изплащането,после да каже,а аз нямам никаква вина,че ви подведох и потвърдих съответствието на вашите условия с изискванията.А разследващите органи не управляват проекти.Те са в правораздавателната система.Виж как от ДАНС са”осветили”работите в психиатрията в Карлуково.

  8. bravo na d-r Benev!

  9. БУДНАТА СЪВЕСТ Д.З. ПРОДЪЛЖАВА С НАПЪНИТЕ СИ ЗА ИЗВЕСТНОСТ В ГРАДА. ПО-ДОБРЕ Е РЕАЛНО ДА СВЪРШИ НЕЩО, А НЕ САМО ДА СЕ УПРАЖНЯВА С ПИСАНИЯ И КОМЕНТАРИ ОТ СЕЛСКИ ВЕЧЕРИНКИ! ДА СИ НАПРАВИ ТРУДА И ПОСЕТИ НА МЯСТО ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА. АКО ДОКАЖЕ РСД НА СТАЯ 55-60 КВ.М. ЗА 40 000 ЛВ. ЩЕ СИ СКЪСАМ ДИПЛОМАТА ОТ ВИАС.

    1. Като те гледам как пишеш, дипломата ти е от Академията “Дочо Пенков”

    2. Защо да се мъчи да прави нещо, като бива облагодетелстван от Корнелия.

    1. Отвън може и да е така, дай да видим вътре как е. Но до колкото си спомням от скорошното ми посещение на болницата, там все текат някакви ремонти.

  10. Сега циганите ще му видат сметката

  11. Георгиев, ти кое не разбираш от написаното:

    От пресцентъра на Областна администрация съобщават”
    “Съгласно приложената количествено-стойностна сметка беше предвидено да се ремонтират четири санитарни възела, две манипулационни, кухненски офис, кабинета на началник отделението и старшата медицинска сестра, лекарския кабинет, стаята за медицинските сестри, стаята за персонала, занималнята за по-големите деца и фоайето на отделението.”

    От пресцентъра на Областна администрация съобщават:
    “По указание на фирмата, извършваща инвеститорски контрол – „Инвестрой“ ЕООД Ловеч, е извършен ремонт на паровата инсталация и подмяна на захранващия кабел на електрическото табло. Дейности непредвидени в количествено-стойностната сметка за довършителните РСД на детското отделение.”

    От пресцентъра на Областна администрация съобщават
    “Това е причината да не се извърши ремонта само на едно помещение – на занималнята за по-големите деца. Всички останали ремонтни дейности са завършени качествено и в договорираните срокове.”

    За какъв качествен ремонт можем изобщо да говорим, след като за едно помещение включено приложената количествено-стойностна сметка не е правен ремонт?

    За това помещение са нужни пари за ремонт! Областния го е написал черно на бяло, но е “забравил” да направи контрол на обществената поръчка по преведената от министерството сума на МБАЛ размер на 81 217 лева.

    В портала за обществени поръчки АОП няма обявена такава поръчка от МБАЛ ”Проф. д-р Параскев Стоянов” АД-гр. Ловеч” за този ремонт:

    http://rop3-app1.aop.bg:7778/portal/page?_pageid=93,662251&_dad=portal&_schema=PORTAL

    Как се харчат пари от бюджета на болницата преведени целево за ремонт без обществена поръчка?

    Георгиев, само в нарушение на закона!

    В договора за ремонта на какво основание е сключен анекс за допълнителни ремонтни работи, след като ги няма в проекто-сметната документация за новия ремонт.

    Информирано ли е министерството за този непредвиден разход?

    Има ли съгласие и ако има защо министерството не е отпуснало допълнителни средства за не ремонтираното помещение и кой е определил точно то да не бъде ремонтирано?

    Отговорите на тези въпроси ще са основание за преследване на неправомерни действия от служебни лица.

    Аз не съм имал никакво намерение да се ровя в нарушенията на изпълнителния директор на болницата, но Милко Недялков ми даде добър жокер и основание да поискам да се запозная с документите по този ремонт.

    Георгиев, вервай ми, че където и да съм „ровнал” я глоба, я санкция я наказание ще излезе за извършителя на нарушението.

    Ако не ми вярваш попитай кмета Казанджиев, дали е плащал глоба по мой сигнал, дали общината има наложени финансови санкции или Милко Недялков дали е внасял пари в общинския бюджет, доброволно преди завършване на проверка на АДФИ. Но в този случай ми се струва че нарушенията са доста по сериозни от една дребна глоба.

    Когато има предвидени и отпуснати целево финансови средства за точно определени дейности по един ремонт и не е извършен ремонта в едно от помещенията е меко казано манипулация и лъжа да се напише, пък било то и от пресцентъра на Областна администрация: Ремонтът на детското отделение е завършен качествено и в срок.

    Да ама Не!

    Ремонтът на детското отделение е завършен качествено и в срок без едно помещение – каквато е истината.

    1. Леле Данчо, аферата ти лъсна! Обласния с 80 хил. лева направи 12 стаи от които 4 бани и тоалетни. Не стига ами със същите пари оправи и парното и тока на отделението, а ти искаш 40 бона само за една стая??!?!?!?!?!
      Работата май намирисва………

    2. То си пише по указание на контролиращия орган. Щом те са разрешили питай тях.

    3. Данчо, а защо толкова се стремиш по всевъзможни начини да бъде глобена общината? Това ли наричаш буден гражданин. Вместо да се инвестират пари в различни неща, заради теб се пръскат по съдилища, глоби и какво ли още не. После задаваш въпроси, защо това не било направено или защо ти било отхвърлено предложението за ремонт на детското отделение. С такива будни граждани като теб и като Корнелия нищо хубаво няма да се случи в нашия град.

    4. Законите са закони за всички, не може в държава претендираща за пълноправен член на ЕС да сме свидетели на безобразно им нарушение от тези, които трябва да ги прилагат и съблюдават прилагането им. Като не сме били готови, защо влязохме в една общност където има закони и правила, които се спазват? И какво сега Калине, имаме едни уж отговорни институции, които обаче не си вършат работата. Ако си я вършеха съвестно щяхме да живеем много по-добре без да се налага да познаваме цялата нормативна уредба, за да поискаме правилно информация.
      Да напиша ли как общината в лицето на кмета като отговорно лице изпълнява функциите си по стопанисване и опазване на общинска собственост в частност улиците в населени места. Как не се познават главни закони и наредби, как се допуска унищожение на инфраструктурата чрез немарливост, как едни хора си затварят очите и се обръщат на другата страна докато това се случва и по-лошо дават разрешение това да се случи. И как под “частичен достъп” се замазва отказ от предоставяне на информация изискана по ЗДОИ и как се предоставят документи с невярно съдържание замаскирани под членове и алинеи. Бясна съм и ще чакам да ми поразмине малко.
      Защото между фразите “улиците са в много лошо състояние” и “събираемостта на данъците е изключително ниска” има неразделна връзка. Тази връзка не е във влошената икономическа ситуация както се твърди, а в бягството от отговорност на институциите които чиято дейност бива заплатена с тези данъци.
      Какво изобщо целиш пишейки тук? Задавам го директно и отговарям за себе си:
      Да създам известен дискомфорт на институциите, карайки ги да поработят малко за работодателите си. Да разберат хората, че освен задължения имат и доста права, които трябва да си търсят. Да си спомнят, че могат да се изкажат на глас и че някой е длъжен да се съобрази с тях.
      А че общината ще плаща, то е ясно. 1,5км отсечка плюс два площада – тотална щета, с благословията на кмет и подчинени, под зоркия поглед на един куп институции. Аз тепърва започвам. А ако си един съвестен служител на общинската администрация, ще вземеш мерки това с плащането на глоби да спре и то не чрез запушване устите на “недоволните мрънкялници” и писане по форумите колко сме зле и не сме прави, а чрез недопускане на нарушения.

    5. Айрис,все още се надявам,че ще разбереш за какво пише Калин.Да,законите трябва да се спазват.Да,виновните за вредите/по български защото щета е руска дума/трябва да отговарят лично.Но ние ли сме най-глупавите европейци?!Ще си отговориш сама по-нататък.Какво като по сигнал на Данчо до управляващия орган/УО/на програмата,този орган наложи финансова санкция на общината около 800 000 лв.?Кой понесе санкцията?Понесоха я гражданите на общината,защото тя е за сметка на общинския бюджет и на спечелените по друг общински проект евросредства.УО налага такива санкции.И ги налага бързо,особено когато е в ръцете на политическа сила,различна от подкрепящата кмета.Те затова Данчо е избрал УО – сигурна санкция,наложена бързо/за около 14 дена/,значима по размер цели 800 000.И ето ти готови 3-те минути слава за „сигналиста”.И той продължава да се фука и днес с това си постижение.Фактически глоби съгражданите си!Другият път през Агенцията за обществени поръчки/ОАП/, Агенцията за държавна финансова инспекция/АДФИ/,строителния контрол, МВР,прокуратура,съд е бавен и несигурен,особено за конкретния случай/трябва да се доказват вини/.А само този труден и дълъг път осигурява насочване на отговорностите към наистина виновните,не към общността като цяло.Но по този път няма слава.Или тя идва много,много късно.
      За да е по-ясно,накратко за случая с голямата „глоба”.УО изисква по договора,който сам той е разработил,общината да му изпраща за контрол за съответствие с евроизискванията и за одобряване правилата за провеждане на обществената поръчка,преди да ги предаде в АОП.Получава правилата и с указания за промени по тях ги връща обратно.Общината изпълнява указанията и отново изпраща правилата за одобряване и след време получава”ОК”,действайте.Всичко е точно.Поръчката се изпълнява и УО одобрява всички разходи до последна стотинка и разрешава изплащането.Разплатено и всичко.Всичко приключва.Но след време,когато службата за контрол по разходването на европарите проверява мониторинговия контрол на УО и установява сериозни пропуски в системата,същия този орган,който е дал заключението”ОК” пише на общината,че ще наложи санкция защото в правилата по поръчката имало дискриминиращи изисквания,които ограничавали достъпа и на други вероятни изпълнители към поръчката.И налага санкцията с мотива ”Да,аз/УО/казах”ОК” по правилата за поръчката и го подписах даже,и печат сложих,но вие/общината/отговаряте за съобразяването им с европейските изисквания??!!” Мисля,че вече разбираш къде е „заровено кучето”и за какво говори Калин Георгиев.А по частичния ДОИ,се обърни към административния съд.

    6. И КТБ изпращаха едни прекрасни документи в БНБ, по които излизаше, че това банка в цветущо здраве. Но дойде Видовден, денят, в който се плащат сметките, и нещата на практика се оказаха далеч от написаното в напудрените документи.
      Някой да ти даде 10 млн. на доверие, после да види, че нещата не са съвсем както си обещал, и си вземе назад 800 хил., а ти си на плюс едни 9 млн. Дали някой ще бъде недоволен от подобна сделка? Само да споменем, че в останалите общини с подобни проекти си нямаха Данчо Заверджиев, въпреки това отнесоха и доста по-сурови санкции. Не в Данчо е проблемът, не прехвърляйте нещата от болната глава върху някой друг.

    7. debelaka,проблемът наистина не е в Д.З.Проблемът е в УО и в курвенското му усукване.”Дай да проверявам правилата ти за процедурата,и без мой параф няма да ги даваш на АОП-а и за това да ми даваш си длъжен по договора ни.Поправи ги,че са грешни.А ,сега след поправката ,са “ОК”,проверих и верифицирах всички плащания по поръчката,пуснах парите и те са вече разплагени.Да,ама щото в моята система за контролиране на разходите има проблеми сега всички общини да ме избършат от акото,като аз /УО/ ги “забърша” със средно по 7-800 хилки до милион – милион и половина.”Проверявал съм,почти във всички общини си имат сигналисти.
      Проблемът на сигналистите е,че не подбират подходящия вариант за личностно насочване на отговорността към виновните,а търсят блясъка на славата.Ясно е казано по-горе.От такива сигналисти горят гражданите,а нарушителите остават незасегнати и продължават нарушенията.Е за това говорим.Какво се промени след сигнала,освен,че общините загубиха готови пари.По този въпрос и НСОРБ има абсолютно точно становище за “онова” поведение на УО.

    8. Ето тук вече е правото на гражданите – да потърсят отговорност от виновните. Ха сега – в Ловеч колко граждани ще го направят? Няма граждани, няма, само формирани през годините на тоталитаризма роби, съгласни на всичко , само да не се ръчка жалкото съществуване.

    9. Анонимен, ти чел ли си договора, който „компетентно” коментираш? Ако си го чел и познаваш процедурите по него от това следва, че можеш ли да отговориш на следните въпроси:
      Кой от общината е подписал договора?
      Кой представлява общината по договора?
      Кой от общината изпълнява договора?
      Кой от общината контролира изпълнението на договора?
      Кой от общината носи отговорност за изпълнението на договора?
      Кой е нарушил договора в резултат на което е наложена санкцията?
      Наложената санкция по договора на какво основание е наложена?
      Наложената санкция в изпълнение на договора ли е наложена?
      Кой е определил размера на наложената санкция?
      Ако няма нарушение на договора и санкцията е незаконна, защо не е обжалвана в съда?
      Ако общината е изправната страна по договора, защо няма решение на съда, с което се отменя санкцията?
      Кой от общината е предложил и кой е решил да се плаща от бюджета на общината санкция, която е незаконосъобразна?
      От отговора на всички въпроси черно на бяло ще стане ясно, кой, за какво и в каква степен е виновен, а ако не отговориш означава, че не си чел договора и всичко, което си писал е лъжа.

    10. Явно в този сайт за да те разберат какво пишеш, трябва да плюеш по община, кмет, правителство и кой знае по какво още, само да не е срещу Данчо, Павлин или Корнелия. Тогава ставаш голям враг на народа, въпреки всички глупости които биват извършени от тези тримата.

    11. Поради злоупотреба с личните имена на публични личности, използвани за манипулация, правя последно предупреждение към профила на представящият се за Калин Георгиев за блокиране достъпа до сайта.

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

    12. Стана ми интересно. Ще ми се изпари надеждата, че господина може и да отговори на питането ми.
      Анонимния – имаш ли идея колко месеца ще се събира тази информация чрез ЗДОИ и начина по който я отпуска Община Ловеч. И че ние не би следвало да имаме разследващи функции, а само да сигнализираме за нарушения и нередности. Не си мислете, че земята се върти около вас, само защото в момента някой се намира на определен забележете ОТГОВОРЕН пост, не ВСЕВЛАСТЕН, а ОТГОВОРЕН.

  12. Данчо, какво стана, бе момко?
    Спешен ремонт на отделението, а то било ремонтирано.
    Нещо не мога да разбера, кое трябваше да бъде ремонтирано?

    1. Интересно ми е името на специалиста от областна администрация, който е направил проверката и констатирал качествения ремонт. Или е минало само с писма през симпатичните млади служителки…

Comments are closed.