hanche708142Къкринското ханче ще бъде цялостно ремонтирано по повод 85 години от създаването му, съобщи кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Ханчето е първият музей на Васил Левски у нас, създаден през 1931 г. Тук в двора върху паметника  се  пази и първият барелеф на Апостола.

В момента текат ремонтни и реставрационни дейности, допълни още тя.

Ремонтирането се изпълнява по програма за реновиране, рехабилитиране и обогатяване на експозицията на ханчето със собствени средства на музея „Васил Левски“ в Ловеч, с помощта на общината и родолюбиви българи.

Част от  ремонтните дейностите са извършени през 2015 г., други текат в момента, а трети се довършат през годината, каза още кметът. С нова визия е част от вътрешността, част от оградата, допълва се вътрешната експозиция с картини и фотографии. До края на годината са предвидени спешни ремонтно-укрепителни дейности като закрепване на 90 броя конструктивни елементи на оградата. До края на 2016 г. трябва да се реновира и екскурзоводската стая.

Експозицията на Къкринското ханче ще бъде обогатена, а амортизираните културни ценности ще бъдат заменени с нови.

По инициатива на ВМРО-БНД-Ловеч, с помощта на дарители от цялата страна са събрани средства за аудио-визуални ефекти в оджака и джамала, които да създадат усещането за автентичност. Поставени са нови осветителни тела, а ел. инсталацията е подменена.

3 коментара

  1. “…амортизираните културни ценности ще бъдат заменени с нови.”
    Изключтелна мисъл на “познавач” за културно-историческите ценности.Това само Кмет Маринова може да го измисли и изрече.Ами амортизираните ценности,като се сменят с нови,естествено е тези новите да не бъдат автентични,като амортизираните,а да са някакви копия,реплики и т.н.,но не и истинските.
    Но може би така са обсъждали с новия директор на картинната галерия и той е подсказал тази “блестяща” мисъл.

    1. Мии… не е баш така бе, Кириле!! Ако ти е трудно да разбереш какво иска да каже авторът, поне използвай въображението си! Така де… Моята интерпретация на този иносказателен израз е следната:Амортизираните ще ги фейнат на клЕКОто, а новите ще са от съвсем друго естество /материал, жанр, епоха, автор, спонсор и т.н./, сиреч иновативни по своя замисъл и внушения… Абе, трагУдия по кметски… 😀

    2. НАЙ-СЕТНЕ!!!!! Понеже повече от 10 години един пирон не бе забит тук…. Въпреки, че инспекторатът към Министерството на културата е давало предписания.. А за клуба на знаещите ще съобщя, че почти нищо от тази експозиция не е автентично – т..е. от времето на Апостола. Ама карайте, нали трябва лаф да става!

Comments are closed.