protestzatvor1107133Основно ремонтираното психиатрично отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода /СБАЛЛС/ към затвора в Ловеч, както и обновените кухненските помещения на цялата болница, ще бъдат открити на утре, 22 юли 2015 г. /сряда/ от 11.00 ч.

Ремонтът и цялостното обзавеждане на болничните и кухненските помещения се финансират от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2009-2014 г. и са на стойност 856 794,49 лв. На откриването в Ловеч ще присъстват заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ Свилен Цветанов, директорът на затвора в Ловеч Марин Калчевски, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

Основният ремонт на психиатричното отделение, който стартира през ноември м.г., включва изграждане на санитарни възли във всички помещения, подмяна на дограмата, на осветителната и на противопожарната инсталации. В стаите на отделението e подменена подовата настилка, монтирани са нови легла, шкафчета и подова настилка.

Кухнята, която се ползва от цялата болница в Ловеч, е ремонтирана и обзаведена с модерни уреди. Изцяло обновени са и столовите, които се намират на всеки един от трите етажа на лечебното заведение.

 

СБАЛЛС е лечебно заведение за лишени от свобода в системата на ГДИН с републикански статут. Психиатричното отделение е структурирано в следните сектори:

  • осъдени лишени от свобода със същински психиатрични заболявания, но вменяеми;
  • обвиняеми и подсъдими, в т.ч. изпратени от органите на съдебната власт за изготвяне на съдебно-психиатрични експертизи;
  • осъдени лишени от свобода, на които съдът е постановил принудителни медицински мерки на основание чл. 92 от НК /зависимости, наркомания, алкохолна болест/;
  • осъдени лица с присъди „доживотен затвор” и с висок риск от суицидни действия;
  • осъдени лишени от свобода – жени.

В Пулмофтизиатричното отделение на болницата се настаняват болни от туберкулоза лишени от свобода, в това число и такива с друг вид заболявания на горните дихателни пътища.

Със средства по НФМ предстои основен ремонт на кухнята в корпуса на затвора в Ловеч и в затворническото общежитие „Атлант“ в Троян. Общият бюджет на проект Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките правае 7 058 056 евро или 13 804 357,67 лева. Проектът цели да приложи националните и европейските стандарти за осигуряване на материално-битови условия за лишените от свобода при определени инфраструктурни обекти. Партньор е Съветът на Европа.

По проекта вече има други завършени дейности – оборудване и обзавеждане на медицински център към единствения женски затвор в страната в Сливен и на детска ясла към затвора, където лишените от свобода имат законовото право да отглеждат децата си до едногодишна възраст, открити през март 2014 г. През април 2015 г. беше открита и реновирана и оборудвана сграда на Областна служба „Изпълнение на наказанията”-Шумен, в която се помещават следствен арест и пробационна служба, а през май 2015 г. беше открит реновираният Учебен център на ГДИН в Плевен.