Рекорден брой граждани на Ловеч се събраха от двете страни на река Осъм, за да наблюдават на 6 януари ритуала за Богоявление с хвърлянето на кръста. Рекордно много бяха и младежите, които в слънчевия януарски ден  скочиха във водата. На старт застанаха 17 момчета, после се присъединиха още желаещи – едно момиче, както и малкият Васил с баща си. Така общата бройка на хората в реката надмина 20,  като накрая всички се хванаха на хоро, а после пяха химна на Република България.

За втора поредна година пръв до кръста стигна Ивайло Енчев – Рони (32 г.). „Пожелавам здраве на всички, защото след като хванах кръста миналата година, не съм боледувал вече“, каза младежът. Той получи парични премии от ловчанския митрополит Гавриил и от кмета на града Корнелия Маринова.

Ритуалът за Богоявление по традиция се проведе на моста до площад „Екзарх Йосиф Първи“. Ако миналата година при силен снеговалеж и студ до минус 6 градуса имаше само пет момчета в реката, тази година при температури до плюс 12 градуса се събраха много кандидати и много публика.

„Пожелавам Божия помощ и Божие благословение върху нашия хубав град. Този прекрасен град да бъде още много столетия жив и да има още много деца и прекрасни ловчалии. За християнския свят това е един велик празник. След Светото причастие богоявленската света вода е най-голямата светиня“, каза митрополит Гавриил.

Празникът започна сутринта с двучасова Света литургия, а после на площада имаше Велик водосвет, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил. За първи път литургията се проведе в основната зала на новия катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. После се състоя освещаването на бойните знамена.

От сутринта в ритуала участваха кметът Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов,  заместник-кметовете  на общината Даниел Колев и Венцислав Христов

В почетен строй на площада участваха войници и офицери ВФ 24480 в Ловеч и ВФ 24430 в Троян, като и представители на Националното дружество „Традиция“ от регионалните клонове Априлци-Троян и Ловеч.

Присъстващите бяха поздравени от полковник Лъчезар Марковски, началник на военен гарнизон „Ловеч“, който н словото се подчерта важността на празника. „Всяка година на 6 януари се събират стълбовете на държавността. Духовенството, светската власт и армията застават рамо до рамо, за да приветстват саможертвата на българските герои.“

 

3 коментара

Comments are closed.