Новата книга на музея „Археологическо наследство от Ловешка област” със съставители Радослав Гущераклиев и Мая Димитрова от отдел „Археология” ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 6 юли, четвъртък, от 17,30 часа. Инициативата се организира в рамките на програмата  на Община Ловеч за отбелязване на 830 г. от приноса на Ловеч в освободителното движение на Асеневци.

Каталогът представя  археологическото наследство на Ловеч и Ловешкия регион. В него са включени някои от най-представителните находки от различните периоди, илюстриращи богатата история на региона.  Интересно е, че днес във фондовете на отдел „Археология” на Регионален исторически музей – Ловеч се съхраняват над 20 000 движими културни ценности от старокаменната епоха до периода на Късното Средновековие. Те са резултат от събирателската и научно-изследователска работа на местните музейни специалисти Михаил Хаджинеделчев, Т. Петров, Г. Иванов, Павел Павлов, Мария Цачева, Младен Стоянов и съвместната им работа с археолози от Народния музей, по късно НАИМ-БАН. В Ловешко работят В. Добруски, Б. Филов, Ив. Велков, Рафаил Попов, В. Миков, Н. Джамбазов, Г. Китов, Й. Чангова, Ив. Захариев, К. Шалганов и др.

Материалите в каталога са подредени хронологически и тематично. За всеки исторически период в предговорната част е направена кратка характеристика с акцент върху проучванията в Ловешкия регион.

Каталогът представлява интерес не само за специалистите, но и широката аудитория.

1 коментар

  1. Нищо политическо ! Тъй като Ловеч е един от малкото градове, който няма цялостна експозиция, в това число разбира се и на отдел ” Археология ” е похвално, че археолозите от РИМ са съставили тази книга ! Браво ! Непременно ще си я купим !

Comments are closed.