Регионалният исторически музей представя днес новия си каталог „Археологическо наследство в Ловешка област”. Представянето е от 17.30 часа в Клуба на дейците на културата.

Съставители на каталога са Радослав Гущераклиев и Мая Димитрова, от отдел „Археология“ към РИМ. Каталогът представя  над 500 находки от нашия район, како обхваща голям времеви период – от среден палеолит (мезолит) до късното Средновековие. Това са най-представителните находки от богатата история на региона.

Във фондовете на отдел „Археология” на РИМ – Ловеч се съхраняват над 20 000  движими културни ценности. Колекцията е резултат от събирателската и научно-изследователска работа на местните музейни специалисти Михаил Хаджинеделчев, Тинко Петров, Гено Иванов, Павел Павлов, Мария Цачева, Младен Стоянов и съвместната им работа с археолози от Народния музей, по късно НАИМ-БАН. В Ловешко през различните години работят още Вацлав Добруски, Богдан Филов, Иван Велков, Рафаил Попов, Васил Миков, Николай Джамбазов, Георги Китов, Йорданка Чангова, Ив. Захариев, Константин Шалганов.

Материалите в каталога са подредени хронологически и тематично. Отделните части, посветени на различните исторически периоди, започват с предговор, който прави кратка характеристика на епохата с акцент върху проучванията в Ловешки регион. Книгата е предназначена както за специалисти, така и за широката аудитория.

Представянето на каталога е част от програмата на Община Ловеч за отбелязване на 830 г. от приноса на Ловеч в освободителното движение на Асеневци.