rescenterlovech1706152Моника Дончева, Ресурсен център Ловеч

На 16 юни 2015година в Ловчанско читалище «Наука – 1870г.» Ресурсен център – Ловеч и Регионален инспекторат по образование организираха работна среща на тема: Работещи модели в приобщаването на деца и ученици със специални потребности в общообразователна среда“. 

Гостите на срещата бяха приветствани от Еленко Начев – Началник РИО – Ловеч и Моника Дончева – директор Ресурсен център. Музикален поздрав поднесе малката пианистка Кремена Балабанова и фолклорно трио от ПГ ИТУ.

Присъстващите се запознаха със специфични модели за приобщаване на деца и ученици със специални потребности в общообразователни училища и детски градини. Изграждането на позитивна среда за тяхното развитие играе ключова роля за образованието и възпитанието им. Допълнителните дейности като начин на приобщаване показаха, че са важен фактор да се подкрепи различния, да се изгради връзка и така да се роди доброто. А светът става по-красив, когато доброто е споделено между хора, които гледат в една посока. За игрите, мечтите и уменията разказаха учителите от   ОУ „И.Хаджийски” – Троян, работещо по проект „Включващо образование”, СОУ „В.Левски” – Троян, СОУ „Св.Климент Охридски” – Ловеч, ОУ „Неофит Рилски” – с.Дерманци и ПГ ИТУ.

rescenterlovech1706153„Ако децата не учат по начина, по който ги обучаваме, то трябва да ги обучаваме по начина, по който могат да учат” – това предизвикателство и как ученето да бъде забавно и полезно представиха старши ресурсен учител Йорданка Нешева, Анелия Спасова – учител на деца с езиково – говорни нарушения от Ресурсен център – Ловеч и специалисти от Ресурсен център – Плевен.

Приятелството и дългогодишното партньорство на Ресурсен център – Ловеч и младежите от Центъра за работа с доброволците към Регионална библиотека „Проф.Б.Цонев” изпълниха с добри дела делниците и празниците. Албена Йончева от РБ „Проф.Б.Цонев” показа как „с добри мисли се случват добри неща”.

Всяко дете трябва да се приема и цени като личност и да се предостави възможност за развитие на собствената му неповторимост. В това ни увериха деца със специални потребности от ОУ „Проф.Д. Димов” в заключителната част на работната среща със забавната пиеса „Мъпетите превземат града”.

По време на събитието, участниците имаха възможност да разгледат на подготвения от специалистите на ресурсния център ръчно изработени дидактични материали в   „Базар на идеи”, част от изложбата „Светът на Влади” и „Правим света по-красив” с рисунки на деца със специални потребности.

За добрите кулинарни умения гостите разбраха от приготвените сандвичи, соленки, банички и сладки от учениците в професионална паралелка по готварство към ПГ ИТУ – Ловеч.

Работната среща беше закрита, а присъстващите си тръгнаха с вярата, че сътрудничеството и взаимодействието между образователните и културните институции ще бъдат насърчавани за създаването на още по-успешни идеи в приобщаването на децата със специални потребности.

В събитието участваха директори, ресурсни и общообразователни учители от ОУ „И.Хаджийски”, гр. Троян, СОУ „В.Левски”, гр. Троян, СОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Ловеч, СОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Троян, ОУ „Неофит Рилски”, с. Дерманци, СОУ „П.Пипков”, гр. Ловеч, ДЦДВУ, ЦСРИ, ЦОП, гр. Ловеч, ЦНСТ и Защитено жилище – Ловеч, ПГ ИТУ, Ловеч, Ресурсен център, гр. Плевен, СОУ „Тодор Кирков”гр. Ловеч, ОУ „Васил Левски”, гр. Ловеч, ОУ „Васил Левски”, с. Борима, ОУ „Проф. Д. Димов”, гр. Ловеч, ЦДГ Синчец”, гр. Троян, НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян, служители на Регионална библиотека „Проф.Б.Цонев”, гр. Ловеч.