zanaqtibursalovech2605152Камен Кръстев, Регионалната занаятчийска камара – Ловеч

По покана на кмета на Голяма Община Бурса, в периода от 15 до 17 май 2015 година група майстори от Регионалната занаятчийска камара – Ловеч, водени от своя председател Камен Кръстев, бяха гости на един от най-красивите градове и древна столица на Турция – Бурса. Повод за визитата беше участие в Дните на изкуствата на Покрития мост Ърганда.

Идеята на турските ни колеги- занаятчии е да се представи и издигне културното значение на затворените мостовете-чаршии, които, по тяхно проучване, са четири на брой в света. Или иначе казано, занаятчиите от Покрития мост в Бурса поканиха занаятчиите от Покрития мост в Ловеч, като за това неизменно са потърсили финансовата помощ на Общината.

Гостуването се осъществи и с безценното съдействие на Генералното Консулство на Република Турция в Пловдив.

zanaqtibursalovech2605156Дните на изкуствата включваха поредица от концерти, срещи, беседи, базари и демонстрации на традиционни турски и български занаяти. Официалното откриване бе направено от Абдулкадер Карлъ – заместник-кмет и патрон на празника. Неочакван гост на една от срещите бе и кметът на Голямата Община Реджеп Алттепе, който, извън графика си на ангажименти, дойде да поздрави гостите с „Добре дошли“, поднасяйки почитанията си както на чуждите, така и на своите занаятчии. В приветствието, което той отправи към българските занаятчии бе изтъкнато, че бъдещето на Балканите е в сътрудничеството в областта на културата, туризма и занаятите, за които днешните граници са само едни въображаеми линии.

Трогателно беше посрещането ни там – с български песни и хора. А пищната програма бе изпъстрена с концерти от традиционна ориенталска музика, класика, танци на въртящи се дервиши, ревю на турски носии – дизайнерска работа на една от работещите на моста занаятчийки. Вплетоха се звуците, мелодиите, цветовете на много истории и култури. И никак не изглежда случаен фактът, че бащата на кмета Алттепе е от Скопие, майката от село Куклен, Пловдивско, а съпругата от Кавала. Сякаш поредно доказателство на идеята за общата ни свързаност, за съвместното ни бъдеще. А това става най-видно на езика на културата и изкуствата.

zanaqtibursalovech2605155В разговорите със своите турски колеги, нашите занаятчии се изумиха от няколко факта, които пък станаха повод да заговорим и за различията. Стана ясно, че майсторите на народни и художествени занаяти… не плащат данъци. Занаятчиите – работещи в ателиета на Покрития мост Ърганда ползват изключителни преференции, равняващи се на 10 пъти по-нисък наем от другите наематели на моста – кафенета и заведения за хранене. „Жестът“ на управниците има далновидната цел да развие туристическия потенциал на моста и прилежащите му площи, да издигне авторитета на местните занаятчии, да даде възможност, освен за демонстрации, така и за развиване на умения чрез организираните там обучения по занаяти.

zanaqtibursalovech2605153Ясно е, че това посещение положи начало на общи цели и едно здраво културно сътрудничество в областта на народните и художествени занаяти. Майсторите от Бурса нееднократно изразиха желанието си да посетят Покрития мост на Ловеч и Националното изложение на занаятите и изкуствата в Орешак. Наше комшийско задължение е да ги поканим и посрещнем като желани гости, да им покажем някой от пищните ни празници – представящи подобава българското занаятчийство, а в Ловеч Цветница е точно такъв празник. Ние вече се уверихме, че турските ни колеги ценят и почитат българските занаятчийски умения. А от друга страна, да не забравяме, че тримилионна Бурса е един необятен пазар.